Το Έλυρος πλωτό καταφύγιο για το Κοινοβούλιο της Λιβύης

eliros_anek_lines_

Πλωτό καταφύγιο για τα μέλη του Κοινοβουλίου της Λιβύης έχει γίνει στο Τομπρούκ το ελληνικό πλοίο Έλυρος, την ώρα που στην πρωτεύουσα Τρίπολη έχει εγκατασταθεί «παράλληλο» Κοινοβούλιο με την υποστήριξη των ομάδων πολιτοφυλακής.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Guardian, το πλοίο ναυλώθηκε από το Κοινοβούλιο ως «έδρα» της τελευταίας στιγμής.

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στο Τομπρούκ αναφέρει ότι ανέβηκε στο πλοίο και περιγράφει ένα κλίμα πολιτικής «αναμονής» μέσα σε μία γενικότερη εικόνα εμφυλίου.

Οι διάφορες ομάδες πολιτοφυλακής, που από την ανατροπή του Καντάφι και έπειτα ημι-ενσωματώθηκαν σε μία κρατική μηχανή που δεν είχε ισχυρό αυτόνομο στρατό, έχουν καταλάβει σχεδόν όλα τα αστικά κέντρα της Λιβύης και έχουν εκδιώξει το Κοινοβούλιο που εξελέγη πρόσφατα στο Τομπρούκ.

Ομάδες πολιτοφυλακής, η πλειονότητα των οποίων ισλαμιστικές, έχουν καταλάβει την Τρίπολη και τη Βεγγάζη. Η κυριαρχία των ομάδων πολιτοφυλακής εκτείνεται ουσιαστικά στο μεγαλύτερο τμήμα της λιβυκής επικράτειας εκτός από το λιμάνι του Τομπρούκ -το τελευταίο στα ανατολικά πριν τα σύνορα με την Αίγυπτο.

Ωστόσο, το Κοινοβούλιο της Λιβύης διατηρεί τον έλεγχο των κεφαλαιακών αποθεμάτων της Λιβύης στο εξωτερικό (που προέρχονται από το πετρέλαιο). Η διαφυγή στο Τομπρούκ στοχεύει, γράφει η βρετανική εφημερίδα, στο να αξιοποιήσει τη φθορά που θα επιφέρει ο χρόνος στις ομάδες της πολιτοφυλακής ενώ το Κοινοβούλιο ανασυντάσσει τις δυνάμεις του.

Ωστόσο, οι χώρες της περιοχής έχουν ήδη αρχίσει να διαλέγουν στρατόπεδα: Το Κατάρ συντάσσεται με τις ομάδες της πολιτοφυλακής, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με το Κοινοβούλιο ενώ και η Αίγυπτος φέρεται να έχει προχωρήσει μέχρι και σε αεροπορικές επιδρομές.

Δεδομένης της κατάστασης, γράφει ο Guardian, «το λιβυκό κοινοβούλιο μένει στο Τομπρούκ και κοιτάζει το “Έλυρος”, με την απορία εάν θα καταλήξει από ξενοδοχείο, σωστική λέμβος».

tovima.gr

Διαβάστε ακόμα