Βίντεο: Το πρώτο υβριδικό φορτηγό πλοίο στον κόσμο απέπλευσε από το ναυπηγείο

Το Aasfjell, ένα νέο υβριδικό φορτηγό πλοίο με μπαταρίες που παραγγέλθηκε από τη ναυτιλιακή εταιρεία της Νορβηγίας Aasen Shipping, απέπλευσε από το ναυπηγείο Royal Bodewes στο Hoogezand της Ολλανδίας.

Το πλοίο γενικού φορτίου μεταφορικής ικανότητας 9.300 dwt λέγεται ότι είναι το πρώτο νεότευκτο υβριδικό πλοίο στην Ευρώπη και πιστεύεται ότι είναι το πρώτο υβριδικό φορτηγό πλοίο στον κόσμο.

Το Aasfjell που καθελκύστηκε τον Οκτώβριο του 2021 είναι το πρώτο από τα δύο πανομοιότυπα υβριδικά bulker που παρήγγειλε η Aasen Shipping. Το δεύτερο πλοίο, το Aasfossen, βρίσκεται ακόμη υπό κατασκευή στο προαναφερθέν ναυπηγείο. Έχει προγραμματιστεί να παραδοθεί τον Απρίλιο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία που παρέχονται από το VesselsValue.

Και τα δύο πλοία έχουν βελτιστοποιημένο σχεδιασμό κύτους και κύριες μηχανές που μειώνουν τις εκπομπές ρύπων και την κατανάλωση καυσίμου. Το πλοίο έχει μήκος 120 μέτρα, πλάτος 15,8 μέτρα και βύθισμα 7,5 μέτρα.

Σύμφωνα με το Aasen, τα πλοία θα είναι τα μεγαλύτερα «αυτοεκφορτούμενα» στον κόσμο. Οι ηλεκτρικοί γερανοί που διαθέτει θα επιτρέψουν εργασίες φόρτωσης και εκφόρτωσης σχεδόν χωρίς θόρυβο.

Κάθε πλοίο διαθέτει ένα πακέτο μπαταριών που επιτρέπει τη μειωμένη κατανάλωση καυσίμου που θα φτάνει τους 400 τόνους ετησίως. Το πακέτο μπαταριών θα θα μειώσει και τις εκπομπές ρύπων και την κατανάλωση καυσίμου. Επιπλέον, θα επιτρέψει την πρόωση και τους ελιγμούς στο λιμάνι χωρίς τη χρήση της κύριας μηχανής.

Ο συνδυασμός του ηλεκτρικού γερανού, της μπαταρίας και της σύνδεσης με το δίκτυο της στεριάς θα επιτρέψει λειτουργίες εντελώς απαλλαγμένες από εκπομπές όταν βρίσκονται στο λιμάνι, πρόσθεσε ο Aasen.

Διαβάστε ακόμα