Το θρυλικό «Γεώργιος Εξπρές» σε ένα ταξίδι 8 λεπτών (Video)

Λένε πως στη ζωή τίποτα πραγματικά δεν είναι αδύνατο. Ο Αντώνης ο Καλογήρου καταφέρνει κάτι που μοιάζει πολύ δύσκολο, να μας γυρίσει πίσω στο χρόνο. Με πολύ αγάπη καταγράφει σε 8 λεπτά και 39 δευτερόλεπτα ένα ταξίδι από τη Σίφνο μέχρι τον Πειραιά με το «Γεώργιος Εξπρές».

Είναι ένα «πολύ αληθινό βίντεο» που σε φέρνει πίσω στο χρόνο. Πολλοί σκηνοθέτες θα ήθελαν να έχουν γυρίσει ένα τέτοιο βίντεο. Πολλά πλάνα διαδοχικά, εναλλασσόμενα μεταξύ της γέφυρας, της βαρδιόλας, των καταστρωμάτων, των σαλονιών, του χώρου των αεροπορικών καθισμάτων του πλοίου. Welcome on board “Γεώργιος Εξπρές»/”Roi Baudouin”

Τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά που βλέπουμε στο τέλος του βίντεο οροθετούν πως χρονικά βρισκόμαστε μεταξύ 1989-1993. Το βίντεο πρέπει να είναι τραβηγμένο το 1993. Λογικά για να ταξιδεύουν τόσοι Σιφνiοί πρέπει να είναι τραβηγμένο άνοιξη ή το φθινόπωρο του 1993. Αρχικά υποθέσαμε ότι μπορεί να βρισκόμασταν κάπου μεταξύ 1991 και 1992. Αλλά αυτό δεν πρέπει τελικά να ισχύει.

Βλέπουμε στο λιμάνι του Πειραιά το «Απτερα» να έχει μετασκευαστεί και αυτό πρέπει να έγινε κάπου στα 1993, όπως γράφτηκε σε σχόλιο στο διαδίκτυο. Επίσης, βλέπουμε το «Sea Harmony II” και το πλοίο αυτό πρέπει να πήρε το όνομα αυτό το 1992 (πρώην «Λασίθι» “Sea Harmony”. Στο ραδιόφωνο στο αυτοκίνητο που τους μεταφέρει από το λιμάνι ακούγεται η φράση πως το πολιτικό σκηνικό έχει οξυνθεί. Εποχές πρωθυπουργίας του Κώστα Μητσοτάκη και μάλιστα προς τις τελευταίες ημέρες οπότε στη Βουλή επικτατούσε μεγάλη ένταση. Ήταν οι μέρες του Αντώνη Σαμαρά.

Καπετάνιος στο πλοίο πρέπει να είναι ένας από τους τρεις καπετάνιους που καπετάνεψαν το «Γεώργιος Εξπρές» μέσα στο 1993. Το πιο πιθανό είναι να είναι ο καπετάν-Γιώργης ο Κολυδάς από την Άνδρο. Λιγότερο πιθανό είναι να είναι ο καπετάν-Στέλιος Βιτσαράς, ο οποίος θα πρέπει να ανέλαβε τον Δεκέμβριο του 1993. Υπάρχει μικρό ενδεχόμενο καπετάνιος να είναι ο καπετάν-Γιώργος ο Δαρζέντας από την Σαντορίνη που πρέπει να βρισκόταν στο πλοίο μέχρι τον Ιούνιο του 1993.

Βλέπουμε πολλά γνώριμα πρόσωπα να παρελαύνουν στο βίντεο, όπως τον Πέτρο τον Μυτιληναίο,με την γυναίκα του και τον γιό του,τον Κυρήκο,τον Βίκτωρα Μαυρογιάννη,τον Σταύρο τον Καλογήρου, τον ίδιο τον Αντώνη τον Καλογήρου. Βλέπουμε τον περίφημο κυρ-Αντώνη τον Μάμιδα με τον ανηψιό του τον Γιάννη,τον τότε φαρμακοποιό της Σίφνου στο σαλόνι. Πρόσωπα οικεία και αγαπημένα.

Αλλά πρωταγωνιστής είναι το ίδιο το βαπόρι. Τα πλάνα κόβουν την ανάσα. Η πλώρη με το κοράκι της πλώρης. Η βαρδιόλα Η γέφυρα με τα πολλά φυτά, τα καναρίνια και την τιμονιέρα. Ο ναύτης στο τιμόνι Πρόσωπα πολλά σε μια γέφυρα που ήταν πάντα ανοικτή σε φίλους και γνωστούς. Άλλες εποχές, άλλες συνήθειες. Το περίφημο κάδρο με το «Απόλλων Εξπρές» και το «Γεώργιος Εξπρές» στη Νάξο.

H συνάντηση με το «Κίμωλος» είναι τόσο συγκινητική. Οι σφυριξιές δίνουν και παίρνουν. Το πλοίο πρέπει πλέον να λέγεται «Εργίνα». Το όνομα αυτό ήταν το όνομα της μοναδικής κόρης του Κωνσταντίνου και την Οδηγητριας Βεντούρη. Ο αξιωματικός καλεί τον Θωμά τον Κατσουλάκη στο VCF, τον μαρκόνη του «Κίμωλος».

Σαν να βρισκόμαστε και εμείς επί του πλοίου. Ο Αντώνης ο Καλογήρου καταφέρνει να ξορκίσει τη λήθη επαναφέροντας ολοζώντανες εικόνες οικείες και αγαπημένες της ζωής. Ευχαριστούμε πολύ τον Αντώνη για το μεγάλο του δώρο. Ευχαριστούμε πολύ το «Γεώργιος Εξπρές»/”Roi Baudouin” Η εποχή του Jolly Roger ξαναγυρνά για λίγο στο σήμερα. Η μυθολογία μιας εποχής με πρόσωπα και καράβια που αγαπήσαμε πολύ και σε αυτά ζήσαμε αξέχαστες στιγμές. Με πίστη και αγάπη όλα είναι δυνατά.

Δείτε το Βίντεο:

Διαβάστε ακόμα