Πειραιάς
23°C

Η Τουρκία καινοτομεί στη ναυπήγηση: Παραδόθηκε το μεγαλύτερο ηλεκτρικό φέρι της Νορβηγίας

19/04/2025

Το μεγαλύτερο ηλεκτρικό φέρι της Νορβηγίας που κατασκευάστηκε σε τουρκικά ναυπηγεία

Τα τουρκικά ναυπηγεία δείχνουν τη δυναμική τους παραδίδοντας το μεγαλύτερο ηλεκτρικό φέρι της Νορβηγίας. Το NB1091 Hinnøy, πλήρως ηλεκτροκίνητο, ανεβάζει τον πήχη στη ναυτιλιακή καινοτομία και ανοίγει νέο κεφάλαιο στη βιώσιμη ακτοπλοΐα.

Σε μια ακόμη παράδοση πλοίου μηδενικών εκπομπών προχώρησαν τα Τουρκικά ναυπηγεία. Πιο συγκεκριμένα, η Cemre Shipyard ανακοίνωσε την παράδοση του επιβατηγού πλοίου NB1091 Hinnøy, το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο πλοίο της Νορβηγίας που θα κινείται αποκλειστικά με μπαταρίες. Αναχώρησε από τη Yalova της Τουρκίας στις 15 Απριλίου 2025.

Το πλοίο, που κατασκευάστηκε για λογαριασμό της νορβηγικής εταιρεία φέρι μποτ Torghatten, κατευθύνεται προς το νέο του σπίτι στα βόρεια φιόρδ της Νορβηγίας.

Το Hinnøy αναπτύχθηκε από την The Norwegian Ship Design Company και κατασκευάστηκε με μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια στα Τουρκικά ναυπηγεία Cemre της Τουρκίας.

Το πλοίο έχει σχεδιαστεί ειδικά για τη διαδρομή Bognes-Lødingen στην Αρκτική Νορβηγία και θα αντικαταστήσει παλαιότερα πλοία που κινούνται με LNG, και τα οποία εξυπηρετούσαν την περιοχή την τελευταία δεκαετία.

Το Hinnøy, με μήκος 117 μέτρα και βάρος 7.115 μεικτούς τόνους, είναι ένα αμφίδρομο φέρι RoRo που θέτει νέα πρότυπα για την ηλεκτρική πρόωση με μπαταρία στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Διαθέτει σύστημα αιχμής υδρόψυκτης μπαταρίας Siemens χωρητικότητας περίπου 4.750 kWh και τροφοδοτείται από δύο κινητήρες πρόωσης Schottel ισχύος 1,8 MW.

Αυτά θα επιτρέπουν στο πλοίο να διατηρεί μια εντυπωσιακή υπηρεσιακή ταχύτητα της τάξεως των 14 κόμβων, ακόμη και στις σκληρές καιρικές συνθήκες των νερών της Αρκτικής Νορβηγίας.

Η ικανότητα του πλοίου να ολοκληρώσει ένα δρομολόγιο σε μόλις μία ώρα το καθιστά το ταχύτερο πλοίο του είδους του σε τέτοιες διαδρομές.

Είναι εξοπλισμένο με δύο ανεξάρτητα συστήματα πρόωσης, τα οποία παρέχουν πλεονασμό και αυξημένη αξιοπιστία για την εξασφάλιση ομαλής πλεύσης.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαθέσιμη ισχύς από την ξηρά, οι γεννήτριες βιοντίζελ που διαθέτει μπορούν να υποστηρίξουν τις βασικές λειτουργίες του.

Το εντυπωσιακό σκάφος θα χρησιμοποιεί την ικανότητα σύνδεσης τουμε την ξηρά, κάτι που θα το προσφέρει έως και 9.200 Watt για την ολοκλήρωση της γρήγορης φόρτισης των ενσωματωμένων μπαταριών του, πιθανώς την υψηλότερη χωρητικότητα σύνδεσης στην ξηρά που έχει εγκατασταθεί για ένα πλοίο αυτού του τύπου.

Το ferry, που κατασκευάστηκε υπό την επίβλεψη του DNV και πλέει υπό νορβηγική σημαία, μπορεί να μεταφέρει έως 399 επιβάτες και 120 αυτοκίνητα.

Τόσο το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό σχεδιάστηκαν με έμφαση στην άνεση των επιβατών, τη λειτουργική απόδοση και την περιβαλλοντική ασφάλεια.

Το πλοίο διαθέτει επίσης πλήρως κλειστό σχεδιασμό, που του επιτρέπει να λειτουργεί απρόσκοπτα υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες, σε αντίθεση με πολλά προηγούμενα πλοία με μπαταρία που ήταν ανοιχτά και ήταν κατάλληλα μόνο για πιο σύντομες διαδρομές υπό καλές καιρικές συνθήκες.

Η παραγγελία για το Hinnøy δόθηκε τον Απρίλιο του 2022 και το πλοίο καθελκύστηκε τον Νοέμβριο του 2023. Μετά από επιτυχείς τελικές δοκιμές και την πιστοποίηση του, ξεκίνησε για το ταξίδι του με προορισμό τη Νορβηγία.

Πρωτότυπα πλοία που κατασκευάστηκαν ή κατασκευάζονται σε Τούρκικα ναυπηγεία

Το πρώτο εμπορικό ιστιοφόρο RoRo στον κόσμο κατασκευάστηκε σε Τουρκικά ναυπηγεία

Το πρώτο εμπορικό ιστιοφόρο RoRo στον κόσμο κατασκευάστηκε σε Τούρκικα ναυπηγεία

Το πρώτο εμπορικό ιστιοφόρο RoRo καθελκύστηκε στην Τουρκία. Το Neoliner Origin στοχεύει στη βιώσιμη ναυτιλία, μειώνοντας έως και 90% τις εκπομπές ρύπων με τη δύναμη του ανέμου

Στα Τουρκικά ναυπηγεία ναυπηγείο RMK Marine στην Τούζλα καθελκύστηκε το πρώτο εμπορικό ιστιοπλοϊκό πλοίο roll-on/roll-off (RoRo) στον κόσμο, ένα σημαντικό βήμα για τη βιώσιμη ναυτιλία. Το πλοίο μήκους 136 μέτρων και πλάτους 24,2 μέτρων κατασκευάζεται για την γαλλική ναυτιλιακή εταιρεία Neoline και είναι εξοπλισμένο με καινοτόμες τεχνολογίες που στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών ρύπων.

Με σχεδόν 3.000 τετραγωνικά μέτρα πανί και δύο αναδιπλούμενους ιστούς άνθρακα ύψους 76 μέτρων από την Chantiers de l’Atlantique, το πλοίο εκμεταλλεύεται τη δύναμη του ανέμου ως κύρια κινητήρια δύναμη, μειώνοντας έως και 90% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η χωρητικότητά του φτάνει τα 1.200 γραμμικά μέτρα ή 265 εμπορευματοκιβώτια των 20 ποδών, με μέγιστο φορτίο 5.300 τόνους. Το πλήρωμα αποτελείται από 13 άτομα, με δυνατότητα φιλοξενίας 12 επιπλέον ατόμων σε διπλές καμπίνες.

Το πλοίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το καλοκαίρι του 2025, με προγραμματισμένο δρομολόγιο που συνδέει το Saint-Nazaire με τη Βαλτιμόρη, περνώντας από τον Καναδά. Με τη Γαλλία να πρωτοπορεί στην ανάπτυξη πλοίων αιολικής πρόωσης, το Neoliner Origin αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου βιώσιμης ναυτιλίας, με 15 ακόμα windships να βρίσκονται υπό κατασκευή.

Δείτε το σχετικό βίντεο.

Το πρώτο αυτόνομο φέρι με μπαταρία στον κόσμο

Το πρώτο αυτόνομο φέρι με μπαταρία στον κόσμο το οποίο κατασκευάστηκε σε Τούρκικα ναυπηγεία

Η Νορβηγία φαίνεται να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή όσο αναφορά την ανάπτυξη νέων ναυτιλιακών τεχνολογιών τόσο για την απαλλαγή από τον άνθρακα όσο και για την αύξηση της λειτουργικής ασφάλειας και αποτελεσματικότητας των πλοίων.

Τα σχέδια ολοκληρώθηκαν και έγινε η παραγγελία για τέσσερα επιβατηγά/οχηματαγωγά πλοία με μπαταρίες, τα οποία θα μπορούν επίσης να λειτουργούν πλήρως αυτόνομα ως μέρος ενός προγράμματος που χρηματοδοτείται από τη Νορβηγική Δημόσια Οδική Διοίκηση.

Η Fjord1, μια εταιρεία διαχείρισης ενός μεγάλου αριθμού επιβατηγών πλοίων που πραγματοποιούν εσωτερικούς πλόες στη Νορβηγία, κέρδισε τη σύμβαση με την Οδική Διοίκηση και έκανε την παραγγελία για την κατασκευή τεσσάρων αμφίδρομων πλοίων στα Τουρκικά ναυπηγεία Tersan Shipyard. Πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία έως τον Σεπτέμβριο του 2026 και να ξεκινήσουν την σταδιακή πιστοποίηση των πλήρως αυτόνομων λειτουργιών τα επόμενα δύο χρόνια.

Σχεδιασμένα για να λειτουργούν με αυτόνομη πλοήγηση και υψηλό βαθμό αυτοματοποίησης των λειτουργιών του πλοίου, τα πλοία θα μπορούν να αντικαταστήσουν τις χειροκίνητες λειτουργίες. Σύμφωνα με την Fjord1, η υλοποίηση των λειτουργιών αυτοματισμού και των αυτόνομων συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων των autocrossing και autodocking, θα πραγματοποιηθεί το 2027, ενώ η αυτόνομη πλοήγηση θα εφαρμοστεί το 2028.

Κάθε ένα από τα πλοία θα έχει χώρο για 120 οχήματα και ράμπες φορτοεκφόρτωσης και στα δύο άκρα του. Θα είναι πλήρως ηλεκτρικά με ένα μεγάλο σύστημα τροφοδοσίας μπαταρίας. Τα πλοία θα εκτελούν δρομολόγια μεταξύ της πόλης Lavik και του Oppedal.

Η Fjord1 και η Tersan έχουν μακρά ιστορία συνεργασίας για την κατασκευή πρωτοποριακών πορθμείων. Τα Τουρκικά ναυπηγεία αυτή τη στιγμή κατασκευάζει τρία ηλεκτροκίνητα επιβατηγά/οχηματαγωγά πλοία τα οποία αναμένεται να παραδοθούν φέτος για δρομολόγια στην περιοχή Vestland της Νορβηγίας.

Η Tersan προβλέπει ότι η νέα μπαταρία και τα αυτόνομα πλοία θα φέρουν επανάσταση στις ακτοπλοϊκές μεταφορές.

Η Τουρκία προχωράει η Ελλάδα τι κάνει;

Η ναυπηγική βιομηχανία της μεγαλύτερης ναυτιλίας στον κόσμο φαίνεται ότι έχει μείνει αρκετά πίσω από τις εξελίξεις.

Την στιγμή που η Τουρκική ναυπηγική βιομηχανία και τα Τουρκικά ναυπηγεία κάνουν άλματα, δυστυχώς η χώρα μας δεν φαίνεται να έχει τις υποδομές και την τεχνογνωσία να κατασκευάσει τέτοιου είδους πρωτότυπα πλοία.

Ελπίζουμε όλο αυτό να αλλάξει σύντομα, γιατί και το έμψυχο δυναμικό διαθέτει η χώρα μας αλλά και την τεχνογνωσία μπορεί αν αποκτήσει εάν δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα και οι επαρκείς πόροι.

Το e-nautilia.gr στο Google NEWS

Ακολουθήστε το e-nautilia στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ναυτιλιακές ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης

Πειραιάς
23°C