Το βενεζουελανικό πετρέλαιο στην Κίνα αλλάζει «ταυτότητα» και εμφανίζεται ως… βραζιλιάνικο, σε μια περίπλοκη τακτική παράκαμψης κυρώσεων που έχει αποφέρει κέρδη άνω του 1 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με αποκαλύψεις διεθνών αναλυτών.
Η ναυτιλία δεν είναι μόνο αυτό που φαίνεται αφού στο παρασκήνιο εξελίσσεται ένα ιδιότυπο «παιχνίδι» με φορτία πετρελαίου που αλλάζουν… ονόματα και χώρες προέλευσης. Χιλιάδες τόνοι από πετρέλαιο της Βενεζουέλας φτάνουν στην Κίνα με τη σφραγίδα της Βραζιλίας, ξεφεύγοντας από τις κυρώσεις των ΗΠΑ και αποκαλύπτοντας το πόσο εύθραυστες είναι οι ισορροπίες στη σύγχρονη ναυτιλία.
Σύμφωνα με διεθνείς αναφορές, πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε φορτία βενεζουελανικού αργού πετρελαίου πωλήθηκαν στην Κίνα ως… βραζιλιάνικο. Και όλα αυτά σε διάστημα μόλις ενός έτους.
Σκοπός; Μα φυσικά να παρακαμφθούν οι αμερικανικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από το 2019 στη Βενεζουέλα, στο πλαίσιο της πίεσης προς το καθεστώς Μαδούρο. Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας τις χαρακτηρίζει «οικονομικό πόλεμο» ο οποίος εξαθλιώνει τον λαό της χώρας, όμως από την άλλη, για πολλούς traders το στοίχημα είναι ξεκάθαρα οικονομικό με κύριο σκοπό τους να συνεχίσουν τις εξαγωγές, μειώνοντας τα ρίσκα και το κόστος.
Στην πράξη, αυτό που γίνεται είναι μια έξυπνη «βάπτιση» του αργού πετρελαίου τύπου Merey φορτώνονται από τη Βενεζουέλα, και στα χαρτιά δηώνεται ως bitumen από τη Βραζιλία. Το συγκεκριμένο είδος πετρελαίου, που μοιάζει περισσότερο με πίσσα, δεν απαιτεί κρατική ποσόστωση εισαγωγής από τους ανεξάρτητους Κινέζους διυλιστές – γι’ αυτό και αποτελεί «παράθυρο» για εισαγωγές εκτός επίσημου πλαισίου.
Από τον Ιούλιο του 2024, αρκετά δεξαμενόπλοια αποφεύγουν πλέον τα ενδιάμεσα σταματήματα στη Μαλαισία, τα οποία χρησιμοποιούνταν ως «ενδιάμεσος» κόμβος μεταφόρτωσης από πλοίο σε πλοίο, και πλέουν απευθείας από τη Βενεζουέλα στην Κίνα, εξοικονομώντας και χρόνο και χρήμα.
Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι χρησιμοποιούνται τεχνικές spoofing: Δηλαδή το σήμα εκπομπής του AIS των πλοίων αλλοιώνεται ώστε να φαίνεται πως έχουν αποπλεύσει από τη Βραζιλία, ενώ στην πραγματικότητα αυτά φορτώνουν από τη Βενεζουέλα!
Επιπλέον, η μετονομασία των φορτίων και η απόκρυψη του λιμένα φόρτωσης βοηθά και στο να εξασφαλιστεί τραπεζική χρηματοδότηση, κάτι που διαφορετικά θα ήταν δύσκολο λόγω των διεθνών περιορισμών και κυρώσεων.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής βενεζουελανικού πετρελαίου σήμερα και ενώ μόνο ένα μικρό ποσοστό εμφανίζεται επίσημα ως «βενεζουελανικό», τα περισσότερα φορτία εισάγονται με την ένδειξη “μαλαισιανό” ή “βραζιλιάνικο”, αποφεύγοντας έτσι τις διεθνείς κυρώσεις.
Πλοία-ζόμπι και πετρέλαιο από την Βενεζουέλα

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τη νέα μέθοδο που χρησιμοποιείται πλέον για την μεταφορά πετρελαίου, με τα πλοία-ζόμπι να εξελίσσονται σε σοβαρή απειλή, καθώς πλοία που είχαν διαλυθεί επανεμφανίζονται μεταφέροντας εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου με πλαστές ταυτότητες.
Η χρήση για τα πλοία-ζόμπι είναι μια νέα προτεινόμενη μέθοδος για την αποφυγή κυρώσεων. Υπό τον μανδύα των διαλυμένων πλοίων οι διαχειρίστριες εταιρείες κρύβονται, παρακάμπτοντας τους κανονισμούς και γλιστρώντας από τα συστήματα παρακολούθησης. Αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής παράλληλα με τις μεταφορές από πλοίο σε πλοίο, την πλαστογράφηση αναμεταδοτών και την αλλαγή τοποθεσιών μεταφόρτωσης.
Είναι ένα παιχνίδι τακτικής, με πρωταγωνιστές το πετρέλαιο, την πολιτική και πολλά… εκατομμύρια.