Η Ουκρανία ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια στην Μαύρη Θάλασσα και δημοσίευσε ένα βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης με drone.
Η Τουρκία είχε αναφέρει νωρίτερα ότι οι πυρκαγιές τέθηκαν υπό έλεγχο στα δύο πλοία, αλλά ένα από τα δεξαμενόπλοια δέχτηκε ξανά επίθεση τις πρωινές ώρες. Αυξάνονταν οι εικασίες για πιθανή επίθεση από την Ουκρανία με χρήση drones ή ναρκών.
Σύμφωνα με αναφορές του CNN και του Agence France-Presse, οποίες επικαλούνται ουκρανικές πηγές ασφαλείας, επιβεβαιώνουν ότι η Ουκρανία ενορχήστρωσε τις επιθέσεις. Λένε ότι μια νέα μορφή του drone “Sea Baby” χρησιμοποιήθηκε στις επιθέσεις και ότι έγινε για να πλήξει τις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας. Βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο δείχνει την επίθεση σε ένα από τα δεξαμενόπλοια.
Το δεξαμενόπλοιο Virat φέρεται να υπέστη μικρές ζημιές, με το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας να λέει ότι έγινε ξανά επίθεση στο πλοίο Virat τις πρωινές ώρες. Το βράδυ της Παρασκευής, ανέφεραν ότι δεν υπήρξε πυρκαγιά ή έκτακτη ανάγκη στο δεξαμενόπλοιο, το οποίο ήταν αγκυροβολημένο βόρεια της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα περιμένοντας εντολές. Το Σάββατο, αναφέρουν μικρές ζημιές στη δεξιά πλευρά του Virat.
In a joint operation of the 13th Main Directorate of Military Counterintelligence of the SBU and the Ukrainian Navy, two sanctioned Russian shadow tankers were shown that crime doesn't pay.
The operation took place yesterday on the Black Sea. pic.twitter.com/IaSbCVOgmu
— SPRAVDI — Stratcom Centre (@StratcomCentre) November 29, 2025
Η Τουρκία στείλε ένα σκάφος διάσωσης στο σημείο που βρίσκεται το Virat. Το Υπουργείο αναφέρει: «Οι ομάδες διάσωσης περιμένουν σε ασφαλή απόσταση από το πλοίο για λόγους ασφαλείας». Το δεξαμενόπλοιο είναι σταθερό και δεν έχει ζητήσει βοήθεια για εκκένωση του πληρώματος.
Ομάδες εργάστηκαν όλη τη νύχτα στο Kairos, το πρώτο δεξαμενόπλοιο που δέχτηκε επίθεση, για να ελέγξουν την τεράστια πυρκαγιά που προκλήθηκε από την έκρηξη. Η τουρκική ακτοφυλακή δήλωσε ότι τα 25 μέλη του πληρώματος εγκατέλειψαν το πλοίο και. Δεν υπήρξε καμία αναφορά για τραυματισμούς.
Ένα ρυμουλκό και ένα σκάφος έκτακτης ανάγκης έδιναν μάχη με την πυρκαγιά. Από το Σάββατο, το Υπουργείο Μεταφορών αναφέρει ότι η φωτιά στα ανοιχτά καταστρώματα έχει σβήσει εντελώς. Η πυρόσβεση και η ψύξη συνεχίζονται στους κλειστούς χώρους.
Ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών Abdulkadir Uraloglu είχε δηλώσει νωρίτερα στα μέσα ενημέρωσης ότι δεν είχαν καμία οριστική πληροφορία, αλλά υπαινίχθηκε ότι η αιτία της έκρηξης θα μπορούσε να είναι μια νάρκη, ένας πύραυλος, ένα θαλάσσιο σκάφος ή drone. Παραδέχτηκε ότι οι εκρήξεις και στα δύο δεξαμενόπλοια «προκλήθηκαν από εξωτερικό παράγοντα».
«Αντικρουόμενες αναφορές υποδηλώνουν USV ή UAV, αν και μια θαλάσσια νάρκη δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί», έγραψε ο Martin Kelly, επικεφαλής του συμβουλευτικού τμήματος στην EOS Risk Group. «Το περιστατικό με το Virat υποδηλώνει ότι το προηγούμενο περιστατικό που αφορούσε το Kairos δεν ήταν καθόλου τυχαίο και αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας να πλήξει τα ρωσικά έσοδα από το θαλάσσιο εμπόριο μέσω του Σκοτεινού Στόλου του».
Νωρίτερα φέτος, υπήρξε μια σειρά από ανεξήγητα περιστατικά που αφορούσαν δεξαμενόπλοια του σκιώδους στόλου. Αρκετά δεξαμενόπλοια χτυπήθηκαν από αυτό που φαινόταν να ήταν νάρκες προσαρτημένες στα κύτη τους στη Ρωσία και στην Ιταλία. Τον Ιούνιο, ένα δεξαμενόπλοιο αργού πετρελαίου υπό ελληνική διαχείριση υπέστη έκρηξη ενώ ήταν αγκυροβολημένο στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης. Δεν αποδόθηκε καμία ευθύνη για κανένα από τα περιστατικά, αλλά οι εικασίες συνέδεσαν όλα τα δεξαμενόπλοια με το ρωσικό εμπόριο πετρελαίου.
Τα δύο δεξαμενόπλοια που χτυπήθηκαν την Παρασκευή φέρεται να ανήκουν σε κινεζικά συμφέροντα και το καθένα έχει υποστεί κυρώσεις για τη εμπλοκή του στο ρωσικό εμπόριο πετρελαίου. Και τα δύο πλοία αναφέρονται ως νηολογημένα στην Γκάμπια, αλλά η βάση δεδομένων Equasis αναφέρει τις σημαίες τους ως «άγνωστες» μετά την πώλησή τους το 2025.
Ή τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στην μαύρη θάλασσα εγείρει έντονες ανησυχίες στους κόλπους της ναυτιλιακής κοινότητας, με τους ναυτικούς να βρίσκονται για ακόμη μια φορά στην πρώτη γραμμή του πυρός και να κινδυνεύουν άμεσα από τις επιθέσεις.
KAIROS isimli tankerdeki 25 personelin ekiplerimizce sağlıklı bir şekilde tahliye edilmesi sonrası, KURTARMA-12 Römorkörümüz ve NENE HATUN Acil Müdahale Gemimiz gece boyu gemideki yangına müdahale etmiş olup yangın söndürme ve soğutma çalışmaları aralıksız devam etmektedir. pic.twitter.com/xp1kl8IyTs
— KEGM (@kiyiemniyet) November 29, 2025
















