Βυθίστηκε το τάνκερ Sanchi και οι ελπίδες για επιζώντες (videos)

Το Ιρανικό δεξαμενόπλοιο Sanchi που είχε τυλιχτεί στις φλόγες από τις 6 Ιανουαρίου βυθίστηκε τελικά την Κυριακή. Έπειτα από την βύθιση η Ιρανική κυβέρνηση παραιτήθηκε κι επίσημα των ελπίδων να βρεθούν ζωντανά μέλη του πληρώματος.

Ως τώρα έχουν ανακτηθεί οι σωροί τριών ανθρώπων και Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν ανακοινώσει πως θεωρούν τους υπόλοιπους 29 νεκρούς. Ο Πρόεδρος του Ιράν Hassan Rouhani έστειλε τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των μελών του πληρώματος και κήρυξε τη Δευτέρα ως μέρα εθνικού πένθους. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στο να τιμηθούν “οι γενναίοι ναυτικοί που πέθαναν κατά τη διάρκεια της υποστολής τους για την προώθηση των στόχων της χώρας τους και υπέφεραν μια μεγάλη καταστροφή”.

Τα ΜΜΕ του Κινέζικου κράτους λένε πως στα ύδατα γύρω από το πλοίο καίγεται ακόμα μεγάλη ποσότητα πετρελαίου. Έκρηξη που συνέβη την Κυριακή είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση του μπροστινού μέρους του πλοίου. Όπως δήλωσε το Κινέζικο Υπουργείο Μεταφορών οι φλόγες έφτασαν σε ύψος τα 1.000 μέτρα.

Το δεξαμενόπλοιο ιδιοκτησίας της NITC ήταν ακυβέρνητο και καιγόταν από τις 6 Ιανουαρίου που συγκρούστηκε με το δηλωμένο στο Hong Kong φορτηγό χύδην CF Crystal περίπου 160 ναυτικά μίλια (δηλαδή περίπου 300 χιλιόμετρα) από την Σανγκάη. Το τάνκερ μετέφερε σχεδόν ένα εκατομμύριο βαρέλια (136.000 τόνους) condensate (ένας πολύ ελαφρύς τύπος αργού πετρελαίου) με προορισμό την Νότια Κορέα.

Το Υπουργείο Μεταφορών της Κίνας ανακοίνωσε πως τέσσερις διασώστες εξοπλισμένοι με μάσκες και φιάλες οξυγόνου τοποθετήθηκαν στο πίσω μέρος του καταστρώματος του Sanchi με την βοήθεια γερανού (βλ. και το πρώτο video). Εκεί ανακάλυψαν τις σωρούς δύο ναυτικών σε σωστική λέμβο. Αφού ανέκτησαν το μαύρο κουτί του πλοίου οι διασώστες προσπάθησαν να προσεγγίσουν τα μέρη του πλοίου όπου θεωρητικά θα έβρισκαν ναυτικούς. Ωστόσο η θερμοκρασία στο πλοίο έφτασε τους 89 βαθμούς Κελσίου και δεν μπόρεσαν να εισέλθουν. Η ομάδα διάσωσης βρισκόταν επί του τάνκερ για λιγότερο από μία ώρα πριν αναγκαστούν να το εγκαταλείψουν λόγω των συνθηκών που χειροτέρευαν.

Η σωρός ακόμα ενός ναυτικού βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα. Το υπόλοιπο πλήρωμα που αποτελούνταν από 30 ναυτικούς Ιρανικής καταγωγής και 2 ναυτικούς από το Μπαγκλαντές ακόμα αγνοείται.

Τα αίτια της σύγκρουσης του πλοίου είναι ακόμα άγνωστα.

Διαβάστε ακόμα