Βρέθηκε το μεγαλύτερο ημι-υποβρύχιο του κόσμου φορτωμένο με 100 εκατομμύρια δολάρια κοκαΐνης!

Το Ναυτικό της Κολομβίας σε κοινή επιχείρηση με την Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε τον εντοπισμό του μεγαλύτερου ημι-υποβρυχίου που έχει ποτέ συναντήσει αυτά τα τελευταία 30 χρόνια, από τότε δηλαδή που πρωτοεμφανίστηκαν αυτού του τύπου τα σκάφη.

Η επιτυχής σύλληψη του σκάφους στον Ειρηνικό οδήγησε επίσης σε μία από τις μεγαλύτερες κατασχέσεις κοκαΐνης από το Πολεμικό Ναυτικό.

Λεπτομέρειες της επιχείρησης έγιναν γνωστές στις 12 Μαΐου με το Πολεμικό Ναυτικό να αναφέρει τη σύλληψη τριών ατόμων που επάνδρωναν το σκάφος μαζί με 102 πακέτα συνολικού βάρους άνω των τριών τόνων (3.058 κιλά) κοκαΐνης. Υπολογίζουν την αξία της κοκαΐνης στα 103 εκατομμύρια δολάρια.

Το σκάφος εντοπίστηκε με ραντάρ παρακολούθησης της Πολεμικής Αεροπορίας και του Ναυτικού. Η Πολεμική Αεροπορία έλαβε επίσης «διεθνή υποστήριξη», κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, η οποία όμως δεν έχει γίνει γνωστή.

Το Πολεμικό Ναυτικό αναφέρει ότι κατάφερε να εντοπίσει το σκάφος παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Είχε μήκος πάνω από 30 μέτρα και πλάτος σχεδόν 3 μέτρα. Τα τρία άτομα που επέβαιναν ανέφεραν ότι είχαν αναγκαστεί από το καρτέλ να πραγματοποιήσουν αυτό το ταξίδι.

Το Πολεμικό Ναυτικό πιστεύει ότι έσωσαν επίσης τις ζωές των τριών επιβαινόντων επειδή το σκάφος είχε αρχίσει να παίρνει νερό μέσω μιας τρύπας στην περιοχή του κινητήρα.

Το Πολεμικό Ναυτικό επιχείρησε να σώσει το σκάφος αλλά αυτό βυθίστηκε. Αναφέρουν ότι συνάντησαν για πρώτη φορά τέτοιου είδους πλοία το 1993. Συνολικά, το Πολεμικό Ναυτικό αναφέρει ότι έχει εντοπίσει και κατασχέσει 228 ημι-υποβρύχιες και υποβρύχιες κατασκευές τα τελευταία 30 χρόνια.

Σημειώνουν ότι το 2009 ψηφίστηκε νέα νομοθεσία που ποινικοποιεί τη χρήση, την κατασκευή, την εμπορευματοποίηση, την κατοχή και τη μεταφορά ημι-υποβρύχιων ή υποβρύχιων συσκευών. Οι ποινές βάσει του νόμου κυμαίνονται από έξι έως 14 χρόνια φυλάκισης.

Διαβάστε ακόμα