Ξεκίνησε η αρχή του τέλους για τους χάρτινους χάρτες αφού η NOAA ξεκινά την μετατροπή τους σε ψηφιακή απεικόνιση

Η Εθνική υπηρεσία ωκεανών και ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA) άρχισε σταδιακά στις 26 Φεβρουαρίου την σταδιακή διακοπή της παραγωγής των χάρτινων ναυτικών ξεκινώντας με τον χάρτη της περιοχής της λίμνης Tahoe, ο οποίος είναι ο πρώτος από τους 1,700 χάρτες που θα μετατραπεί αποκλειστικά σε ψηφιακός.

Το πλάνο που υλοποιείται από το Office of Coast Survey της NOAA περιλαμβάνει την διαδικασία ενημέρωσης των ναυτικών για τη μετάβαση από τον χάρτινο χάρτη σε ένα ηλεκτρονικό χάρτη πλοήγησης (ENC). Οι ψηφιακοί χάρτες είναι ευκολότερο να ενημερώνονται, κάτι που εξασφαλίζει στους ναυτικούς ασφαλέστερους χάρτες με τις τελευταίες πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους της ναυσιπλοΐας, δήλωσε η NOAA.

«Ο χάρτης με την λίμνη Tahoe ήταν η πρώτη δοκιμή για όλους τους μηχανισμούς και τις διαδικασίες με σκοπό να για να βεβαιωθούμε ότι γνωρίζουμε τι μπορεί να χρειαστεί να τροποποιηθεί για να προχωρήσουμε μπροστά», δήλωσε ο Capt. E.J. Van Den Ameele, επικεφαλής του τμήματος θαλάσσιων χαρτών της NOAA.

Στο πλαίσιο του προγράμματος της κατάργησης των χάρτινων χαρτών, η ακύρωση τους θα ανακοινωθεί σε τοπική ενημέρωση προς τους ναυτιλομένους από την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ. Μια σημείωση στην κάτω αριστερή γωνία του χάρτη θα αναφέρει ότι αυτή είναι η τελευταία έκδοση σε χάρτινο χάρτη και ότι θα ακυρωθεί έξι μήνες αργότερα. Μετά τις 26 Αυγούστου, ο ψηφιακός χάρτης ENC θα είναι ο μόνος ναυτικός χάρτης της NOAA για τη λίμνη Tahoe.

Η NOAA παρακολουθεί τις πωλήσεις των χάρτινων χαρτών και των λήψεων των ηλεκτρονικών χαρτών για περισσότερα από 15 χρόνια. Η ζήτηση των χάρτινων ναυτικών χαρτών έχει μειωθεί, ενώ η ζήτηση των ηλεκτρονικών ψηφιακών έχουν αυξηθεί, με την διαφορά στην ζήτηση τους να είναι πλέον κατά 9 προς 1, δήλωσε η Julia Powell, επικεφαλής του τμήματος υπηρεσιών ναυσιπλοΐας της NOAA

Η ανταπόκριση για το project σχετικά με την κατάργηση των χάρτινων ναυτικών χαρτών είναι συνολικά θετική από την ναυτιλιακή βιομηχανία, σύμφωνα με τον Van Den Ameele. Η Αμερικανική Ένωση πλοηγών υπέβαλε σχόλια το 2019 όταν προτάθηκε αυτό το πλάνο .

«Η Αμερικανική Ένωση πλοηγών δεν αντιτίθεται στο πενταετές πρόγραμμα της NOAA για τη διακοπή της παραγωγής όλων των raster ναυτικών χαρτών και χάρτινων χαρτών», ανέφερε. Οι ψηφιακοί χάρτες θα ενσωματωθούν πλήρως με τα ηλεκτρονικά συστήματα απεικόνισης χαρτών (ECDIS), επιτρέποντας την επιλογή να έχουμε ειδοποιήσεις για κινδύνους και άλλες επιλογές τις οποίες δεν μπορούσαμε να έχουμε με χάρτες raster.

Οι ψηφιακοί χάρτες μπορούν να ενημερωθούν εύκολα, με τις αλλαγές να δημοσιεύονται στο διαδίκτυο μέσα σε μια εβδομάδα, είπε ο Van Den Ameele. Με τους χάρτινους χάρτες, μπορεί να χρειαστούν έως και δύο χρόνια για την προσθήκη νέων πληροφοριών και για τη διανομή των ενημερωμένων εκδόσεων. Οι χρήστες μπορούν να κατεβάσουν δωρεάν τους ηλεκτρονικούς χάρτες.

Αρχικά, οι ηλεκτρονικοί χάρτες μπορεί να μοιάζουν τους αντίστοιχους χάρτινους χάρτες στην εμφάνιση, όμως, καθώς οι προσπάθειες ψηφιοποίησης εξελίσσονται, οι ENC θα δημιουργηθούν εκ νέου σε ένα πλέγμα, το οποίο θα βελτιώσει την απόδοσή τους σε ένα σύστημα πλοήγησης και θα διευκολύνει τη διατήρηση του λόγου διαστάσεων του χάρτη.

Οι ηλεκτρονικοί χάρτες ENC παρέχουν τη βάση για μελλοντικά προϊόντα που θα βελτιώσουν την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, θα ενσωματωθούν με δεδομένα GPS και θα επιτρέψουν την καλύτερη θέση του πλοίου. Οι πληροφορίες στους ηλεκτρονικούς χάρτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ειδοποιούνε τους ναυτικούς σε περίπτωση που πλησιάζουν ή κατευθύνονται σε αβαθή νερά τα οποία μπορεί να είναι επικίνδυνα για το πλοίο τους.

«Αυτό Είναι ένα σαφές πλεονέκτημα των ψηφιακών χαρτών για την ναυσιπλοΐα», δήλωσε ο Πάουελ. «Θα προσφέρει στη ναυτιλιακή κοινότητα περισσότερη ευφυΐα για τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων σε κάθε βήμα».

Η NOAA αναμένεται να ακυρώσει όλους τους παραδοσιακούς χάρτινους χάρτες και όλους τους χάρτες raster μέχρι τον Ιανουάριο του 2025.

Όλοι οι ψηφιακοί χάρτες ENC θα είναι διαθέσιμοι για δωρεάν λήψη στο www.charts.noaa.gov

Διαβάστε ακόμα