Ξεκίνησε η γιγαντιαία επιχείρηση απάντλησης καυσίμων από το βυθισμένο MSC Elsa 3 στα ανοικτά της Κεράλα, με δύτες και ειδικές ομάδες να επιχειρούν σε βάθος 51 μέτρων, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος ρύπανσης.
Σε μια κρίσιμα φάση έχει μπει η επιχείρηση διάσωσης του ναυαγισμένου πλοίου MSC Elsa 3 σύμφωνα με την Γενική Διεύθυνση Ναυτιλίας της Ινδίας.
Από τις 20 Αυγούστου έχουν ξεκινήσει οι καταδύσεις, καθώς η ομάδα διάσωσης που προσέλαβε η MSC και οι ασφαλιστές ξεκίνησαν τις προσπάθειες άντλησης των υπολειπόμενων καυσίμων από το πλοίο.
Είναι μια δύσκολη επιχείρηση λόγω του βάθους του ναυαγίου, το οποίο βρίσκεται περίπου 51 μέτρα, και της πιθανότητας των κακών καιρικών συνθηκών. Οι επιχειρήσεις ανεστάλησαν τον Ιούλιο, αφού η πρώτη φάση έκλεισε τις οπές από τις οποίες υπήρχαν μικρές διαρροές καυσίμων. Η τοποθεσία, η οποία βρίσκεται 14 ναυτικά μίλια ανοιχτά της ινδικής πολιτείας Κεράλα στη Δυτική Ακτή, είναι εκτεθειμένη στους εποχιακούς μουσώνες.
Το σχέδιο διάσωσης που υπέβαλε η SMIT Salvage, η εταιρεία που προσέλαβε η πλοιοκτήτρια εταιρεία και η ασφαλιστική εταιρεία P&I club North Standard, στοχεύει στην ολοκλήρωση της απάντλησης των καυσίμων έως τις 25 Σεπτεμβρίου.
Σημειώνουν ότι το χρονοδιάγραμμα είναι ένα αρχικό χρονοδιάγραμμα για την απαντληση του πετρελαίου και ενδέχεται να επηρεαστεί από τις καιρικές συνθήκες.
Οι εκτιμήσεις είναι ότι υπήρχαν συνολικά 450 μετρικοί τόνοι καυσίμων στο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων όταν βυθίστηκε στις 25 Μαΐου. Αποτελείται από περίπου 85 τόνους ντίζελ και το υπόλοιπο είναι VLSFO (πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο fuel). Από τότε που βυθίστηκε το πλοίο, υπήρξαν μικρές ποσότητες καυσίμου στην επιφάνεια της θάλασσας, οι οποίες έχουν πλέον διαλυθεί.
Η Γενική Διεύθυνση συμβουλεύει τους τοπικούς αλιείς και άλλα σκάφη να μην εισέρχονται σε ακτίνα ενός ναυτικού μιλίου γύρω από την επιχείρηση. Στο σημείο βρίσκονται Σκάφη Υποστήριξης Καταδύσεων και άλλα σκάφη για να διασφαλιστεί η ασφάλεια και να παρακολουθείται η ρύπανση.
Εκτός από την απομάκρυνση καυσίμων, η DGS αναφέρει ότι μέχρι στιγμής, έχουν συλλεχθεί 655 τόνοι πλαστικών σωλήνων από τις παράκτιες περιοχές. Συνολικά 650 εμπορευματοκιβώτια βρίσκονταν στο πλοίο, εκ των οποίων η DGS αναφέρει ότι 66 έχουν ανακτηθεί αφού ξεβράστηκαν στην ακτή μαζί με διάφορα άλλα συντρίμμια.
Η Σρι Λάνκα, η οποία βρίσκεται εκατοντάδες μίλια μακριά, αναφέρει ότι συντρίμμια έχουν επίσης ξεβραστεί στις ακτές της.
Η MSC Mediterranean Shipping Company, η πλοιοκτήτρια εταιρεία και οι ασφαλιστικές εταιρείες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν μια αυξανόμενη λίστα νομικών προκλήσεων που σχετίζονται με το ατύχημα.
Η εταιρεία έχει κινηθεί για να περιορίσει την ευθύνη της, ενώ απορρίπτει την έκταση των αξιώσεων αποζημίωσης που υπέβαλε η Κεράλα στο δικαστήριο. Το δικαστήριο έχει δεσμεύσει πέντε πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της MSC ενώ αυτά ήταν σε λιμάνια στην Ινδίας, ως εγγύηση έναντι διαφόρων αξιώσεων από ψαράδες και φορτωτές που είχαν φορτίο στο πλοίο.
Τέσσερα από τα πλοία αφέθηκαν ελεύθερα μετά την καταβολή εγγυήσεων, αλλά το MSC Akiteta II συνεχίζει και βρίσκεται «κολλημένο» στο λιμάνι για ένα μήνα, καθώς είχε κατασχεθεί στο πλαίσιο της αξίωσης του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που υπέβαλε η Κεράλα.
Η εταιρεία δήλωσε στο δικαστήριο ότι η Ινδία απειλεί το εμπόριο και την αλυσίδα εφοδιασμού της. Είπε ότι οι όροι της υπόθεσης δημιουργούν ένα κακό προηγούμενο που οι ναυτιλιακές εταιρείες δεν θα μπορούσαν να τηρήσουν. Η Σρι Λάνκα έχει καταθέσει ξεχωριστές αξιώσεις για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον της από το ναυάγιο.