Η Kate McCue γράφει ιστορία ως η πρώτη γυναίκα στο πηδάλιο κρουαζιερόπλοιου

Ένα πλοίο 91.000 τόνων απέπλευσε την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου το απόγευμα για μια συνηθισμένη κρουαζιέρα στη Νέα Αγγλία και τον Καναδά. Αλλά αυτό που δεν ήταν καθόλου σύνηθες ήταν το ποιός διοικούσε το πλοίο, αναφέρει σε ρεπορτάζ του το CBS News.

Η Kate McCue βρίσκεται στο πηδάλιο του Celebrity Summit, ενός κρουαζιερόπλοιου με περισσότερους από 2.000 επιβάτες και πλήρωμα 1.000 περίπου ατόμων. Αυτή είναι και η πρώτη Αμερικανίδα γυναίκα που κάνει κάτι τέτοιο.

“Όλοι έχουν μια στερεοτυπική εικόνα ενός πλοιάρχου και εμένα μου λείπουν κάποια κιλά. Δεν έχω τελείως γκρίζα μαλλιά. Δεν έχω γένια ή έναν παπαγάλο, αλλά νομίζω ότι όταν οι επιβάτες με συναντούν εκπλήσσονται ευχάριστα”,, δήλωσε η Κέιτ McCue.

Η 37χρονη ξεκίνησε στις 3:30 το πρωί με μια σειρά ασταμάτητων επιθεωρήσεων και καταλόγων ελέγχου, όπως το να βεβαιωθεί ότι οι καμπίνες και το μαγειρείο ήταν έτοιμα, και το σημαντικότερο, την εξασφάλιση ενός ομαλού και ασφαλούς ταξιδιού για τους επισκέπτες της.

Το όνειρο της McCue να διοικήσει το δικό της πλοίο εμφανίστηκε στην ηλικία των 12, όταν πήγε την πρώτη κρουαζιέρα με την οικογένεια της στις Μπαχάμες. Είπε τότε στον πατέρα της ότι ήθελε να γίνει ένας διευθυντής κρουαζιέρας, κι αυτός της έδωσε την απάντηση που θα άλλαζε τη ζωή της: “Μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του να οδηγείς αυτό το πράγμα”.

Ξεκίνησε ως δόκιμος στη Ναυτική Ακαδημία της Καλιφόρνια το 1996, όταν οι άνδρες στη σχολή υπερτερούσαν αριθμητικά των γυναικών 15 προς ένα. Δεκαεννέα χρόνια και 10 πλοία αργότερα, είναι τώρα μια πλοίαρχος υπεύθυνη για το δικό της πλοίο.

Όταν McCue έμαθε για πρώτη φορά ότι είχε πιστοποιηθεί για να γίνει καπετάνιος, μετέφερε την είδηση στον πατέρα της πρώτα, ο οποίος με το που το έμαθε την κοίταξε και της είπε “Καπετάνιε”, ενώ δάκρυα κυλούσαν στο πρόσωπό του.

Η διοίκηση κρουαζιερόπλοιων παραμένει ένα επάγγελμα που κυριαρχείται από άνδρες. Αλλά το αφεντικό της McCue του, η πρώτη γυναίκα διευθύνων σύμβουλος της Celebrity Cruises, είπε ότι ελπίζει το παράδειγμα της McCue “θα κάνει τα κορίτσια και τις γυναίκες να σηκώσουν τα χέρια τους και να πουν, ‘ναι, νομίζω ότι θα ήθελα να το κάνω αυτό πάρα πολύ’”.

“Νομίζω ότι αυτή είναι η καλύτερη δουλειά στον κόσμο… να ταξιδεύεις, να γνωρίζεις όλους αυτούς τους ανθρώπους, να πληρώνεσαι για αυτό. Είναι εκπληκτικό”, δήλωσε η McCue. “Και να είσαι το αφεντικό”.

Πάντως η McCue ακολουθεί πιστά τουλάχιστον μία ναυτική παράδοση των καπετάνιων: “Λοιπόν, κάθε ναυτικός πρέπει να έχει ένα τατουάζ, σωστά; Έτσι, αυτό είναι το δικό μου”, είπε, αποκαλύπτοντας το δικό της. “Αυτή είναι η αγκύρωση μου για να με κρατά γειωμένη. Και μετά έχω την πυξίδα μου, το τιμόνι του πλοίου μου, για να βλέπω που πηγαίνω”.

Διαβάστε ακόμα