Ιταλική φρεγάτα έσωσε δεξαμενόπλοιο από πειρατές στον Κόλπο της Γουινέας.

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε, φρεγάτα του Ιταλικού Ναυτικού έσωσε το δεξαμενόπλοιο Torm Alexandra από πειρατική επίθεση στον Κόλπο της Γουινέας.

Το Σάββατο το πρωί, πειρατές πλησίασαν και επιβιβάστηκαν στο Torm Alexandra περίπου 160 νμ ανοικτά των ακτών του Μπενίν. Το πλήρωμα έστειλε σήμα κινδύνου και αμέσως συγκεντρώθηκε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο που υπάρχει στο πλοίο για περιπτώσεις πειρατικών επιθέσεων (citadel).

Η φρεγάτα Martinengo έλαβε το σήμα και έστειλε αμέσως ελικόπτερο της στον τόπο του συμβάντος. Μόλις έφτασε, το πλήρωμα του ελικοπτέρου έριξε προειδοποιητικά πυρά, με τους πειρατές να απαντούν σε αυτά χωρίς αποτέλεσμα και να εγκαταλείπουν. Άμεσα στο σημείο έφτασε σκάφος της ακτοφυλακής του Μπενίν για να αντιμετωπίσει τους πειρατές.

Σύμφωνα με την συμβουλευτική εταιρεία για την ασφάλεια στη ναυτιλία Praesidium International, τα 21 μέλη του πληρώματος του Torm Alexandra είναι ασφαλή.

Το Torm Alexandraόμως δεν ήταν το μόνο εμπορικό πλοίο που δέχτηκε επίθεση από πειρατές στον Κόλπο της Γουινέας αυτό το Σαββατοκύριακο. Το Σάββατο βράδυ, στο δεξαμενόπλοιο Wesley πλησίασε ένα ταχύπλοο με επτά ένοπλους πειρατές σε απόσταση περίπου 130 νμ νότια του Escravos. Το σκάφος πλησίασε στα 250 μέτρα όταν ο πλοίαρχος άρχισε τους ελιγμούς με σκοπό να το αποφύγει ενώ το πλήρωμα συγκεντρώθηκε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο που υπάρχει στο πλοίο για περιπτώσεις πειρατικών επιθέσεων (citadel). Ευτυχώς, στο Wesley επέβαινε ένοπλη ομάδα ασφαλείας η οποία έριξε προειδοποιητικά πυρά αναγκάζοντας το ταχύπλοο να αποχωρήσει από την περιοχή. Κανένας από το πλήρωμα του πλοίου δεν τραυματίστηκε.

Το Torm Alexandra και το Wesley είναι το δεύτερο και τρίτο δεξαμενόπλοιο που δέχτηκαν επίθεση στον Κόλπο της Γουινέας αυτόν τον μήνα. Στις 4 Νοεμβρίου, οι πειρατές επιβιβάστηκαν στο δεξαμενόπλοιο Nefeli II περίπου 90 ναυτικά μίλια νότια του Brass της Νιγηρίας. Οι πειρατές κατέστρεψαν μέρος από τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό της γέφυρας, αλλά δεν απήγαγαν κανένα μέλος του πληρώματος.

“Μετά από μια ακόμα αποτυχημένη απόπειρα, είναι πολύ πιθανό οι πειρατικές ομάδες να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές ώστε να πετύχουν το στόχο τους, ο οποίοςπιθανότατα είναι η απαγωγή πληρώματος για λύτρα”, εκτιμά ο σύμβουλος ασφαλείας DryadGlobal. “Ως εκ τούτου, ο βαθμός κινδύνου για την περιοχή πρέπει να θεωρείται κρίσιμος αυτήν τη στιγμή με τέτοια περιστατικά να εκτιμώνται ως πολύ πιθανά και αναμενόμενα εντός ημερών.”

Διαβάστε ακόμα