2 χρόνια φυλακή για το καπετάνιο του Prestige με νέα απόφαση

prestige
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας καταδίκασε την Τρίτη σε δύο χρόνια φυλάκισης τον καπετάνιο του πετρελαιοφόρου Prestige, το οποίο βυθίστηκε στα ανοικτά της βορειοδυτικής ακτής της Ισπανίας το 2002, καλύπτοντας χιλιάδες χιλιόμετρα της ακτογραμμής με πετρέλαιο εσωτερικής καύσης.

Ο καπετάνιος, Απόστολος Μαγκούρας, καταδικάστηκε για αμέλεια που είχε ως αποτέλεσμα μια καταστροφική περιβαλλοντική ζημία, σύμφωνα με ανακοίνωση του δικαστηρίου, που ανέτρεψε προηγούμενη πρόταση η οποία τον απάλλαξε από την ποινική ευθύνη.

Το ναυάγιο του ελληνικού δεξαμενόπλοιου, το οποίο έπλεε στο Γιβραλτάρ, απελευθέρωσε περίπου 63.000 τόνους δυσώδους μαύρου καυσίμου κατά μήκος των ακτών της Γαλικίας και οδήγησε στο κλείσιμο των πλουσιότερων αλιευτικών πεδίων της χώρας.

Η νέα απόφαση ανοίγει το δρόμο για να κατατεθούν αγωγές κατά του πλοιάρχου και του ασφαλιστή, του The London Steamship Owners Mutual Insurance Association, με έναν εισαγγελέα να ζητά περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το περιφερειακό δικαστήριο της Γαλικίας είχε καταλήξει στο παρελθόν ήταν αδύνατο να αποδειχθεί η ποινική ευθύνη και ότι η καταστροφή οφειλόταν εν μέρει στην κακή κατάσταση του ηλικίας 26 χρονών δεξαμενόπλοιου.

Το πλοίο πέρασε ημέρες που βρισκόταν ακυβέρνητο στη θάλασσα και τελικά χωρίστηκε στα δύο και βυθίστηκε περίπου 250 μίλια από την ακτή.

Είναι σημαντικό όμως να αναφέρουμε ότι, μετά την ενημέρωση του καπετάνιου, οι αρχές της Ισπανίας είχαν αρνηθεί να δώσουν βοήθεια στο πλοίο που είχε σοβαρό πρόβλημα. Αν τον είχαν αφήσει να μπει στο λιμάνι ή να προσεγγίσει σε ασφαλές σημείο, ίσως η τραγωδία να είχε αποφευχθεί.

Τελικά μόνο ο Καπετάνιος την πάτησε…

Διαβάστε ακόμα