8 τεχνικές για την επιτυχημένη εξέλιξη της καριέρας σας στα πλοία

Το να εξελισσόμαστε στο επάγγελμα μας δεν είναι εύκολο και σίγουρα θέλει προσπάθεια, επιμονή και υπομονή. Είναι αναμφισβήτητο ότι η πλειοψηφία προσπαθεί να εξελιχτεί αλλά αν δεν προσεγγίσει το θέμα σωστά έχει πολλές πιθανότητες να μη τα καταφέρει.

Όπως και στα περισσότερα επαγγέλματα έτσι και στο επάγγελμα του ναυτικού η εξέλιξη, η απόκτηση των διπλωμάτων αλλά και η αναρρίχηση σε ψηλότερη ιεραρχία είναι ο απώτερος στόχος όλων μας, ή σχεδόν όλων μας. Οι υψηλότερες χρηματικές απολαβές αλλά και το κύρος που επέρχεται είναι ένα πολύ μεγάλο κίνητρο στην δουλειά μας.
Ο ανταγωνισμός που υπάρχει, αλλά και οι περιορισμένες – πλέον – θέσεις εργασίας, καθιστούν την εξέλιξη επιβεβλημένη και απαραίτητη. Για κάποιους αυτή η εξέλιξη έρχεται πολύ γρήγορα και απότομα ενώ για κάποιους άλλους έρχεται περισσότερο ομαλά.
Δείτε παρακάτω 9 τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε τους στόχους σας

1. Αξιοπιστία 

Η αξιοπιστία στην δουλειά σας είναι το κλειδί για την επιτυχία. Το να είσαστε αξιόπιστος και να μπορούν να σας εμπιστευτούν, σε ότι καθήκον και σας αναθέσουν, θα είναι ένα μεγάλο βήμα για την εξέλιξη και την αναβάθμιση σας.

2. Ποιότητα στα καθήκοντα σας

Για να μπορούμε να ξεχωρίσουμε θα πρέπει τα αποτελέσματα στην δουλειά που κάνουμε να είναι υψηλής ποιότητας. Με προσπάθεια, αφιέρωση και καλή οργάνωση είναι σίγουρο ότι τα αποτελέσματα δεν θα αργήσουν να έρθουν. Ο ενθουσιασμός για αυτό που κάνετε, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες που πρέπει να επιδείξετε, θα σας φέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα, τα οποία είναι σίγουρο ότι θα σας ανεβάσουν κατά πολύ στην εκτίμηση των γύρω σας.

3. Προθυμία

Το να δείχνετε προθυμία στην δουλειά του καραβιού και να ”βγαίνετε” πάντα μπροστά είναι σίγουρο ότι θα κάνει τους γύρω σας να σας εκτιμήσουν. Το να βοηθάτε τους άλλους, όταν δεν σας αφορά άμεσα η εργασία που κάνουν, θα είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα ώστε να σας δουν με διαφορετικό μάτι. Και φυσικά δεν εννοώ να είσαστε ανθυποπλοίαρχος και να τρέχετε στη μηχανή ή στην κουζίνα, αλλά εννοώ ότι μπορείτε να θυσιάσετε μία ώρα και να βοηθήσετε σε κάτι τον υποπλοίαρχο ή τον Πλοίαρχο.

4. Ηγετικές Ικανότητες

Για να έχετε φιλοδοξία να εξελίχθητε στην δουλειά σας μέσα στο καράβι, θα πρέπει να δείξετε ηγετικές ικανότητες. Θα πρέπει να μπορείτε να δίνετε λύσεις και να συμπεριφέρεστε στους γύρω σας με τρόπο ώστε να τους κάνετε να σας σέβονται και να σας εκτιμούν. Το προφίλ π.χ. ενός πλοίαρχου θα πρέπει να προσδίδει κύρος, αρχές και υπευθυνότητας. Οι φωνές και οι τσακωμοί δεν σας κάνουν άνθρωπο με ηγετικές ικανότητες και είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα.

5. Προσωπικές σχέσεις

Είναι πολύ σημαντικό να έχετε καλές προσωπικές σχέση με τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος. Η συνολική εικόνα που δείχνετε, με μια αξιοπρεπής συμπεριφορά, είναι σίγουρο ότι θα σας βοηθήσει σημαντικά. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι θα πρέπει πάντα να λέτε ”ναι” σε όλα και να είστε ελαστικός, αλλά ούτε σημαίνει πως θα πρέπει να ”γλύφετε” τους άλλους. Η τακτική και η πολιτική που θα πρέπει να ακολουθήσετε, ώστε να κρατάτε τις ισορροπίες, θα είναι και η ”διαφορά” που θα κάνετε σαν αξιωματικός.

6. Εμπλουτισμός γνώσεων

Η εξέλιξη περνάει μέσα από τις γνώσεις που έχετε. Μάθετε καινούρια πράγματα και ποτέ μην επαναπαυτείτε ή πιστέψετε ότι τα ξέρετε όλα. Πάντα θα υπάρχουν πράγματα να μάθουμε και είναι πολύ σημαντικό πριν αναλάβετε υψηλότερη θέση να είστε όσο πιο έτοιμοι – απο πλευράς γνώσεων –  γίνετε.

7. Αισιοδοξία

Το να είστε απαισιόδοξος σε αυτό που κάνετε, σίγουρα δεν θα είναι και ο καλύτερος σύμμαχος για την εξέλιξη που θέλετε. Θα πρέπει να έχετε θετικές σκέψεις και ιδιαίτερα σε δύσκολες καταστάσεις, θα πρέπει να είστε ο πρώτος που θα σκέπτεστε αισιόδοξα και θα ηρεμεί τους γύρω σας αλλά και την εταιρεία στην οποία έχετε να λογοδοτήσετε…

8. Υπομονή

Η υπομονή που θα πρέπει να έχετε στον δρόμο για την αναρρίχηση στην ιεραρχία που επιθυμείτε, θα πρέπει να είναι μεγάλη και με διάρκεια…Η δυσκολίες που θα αντιμετωπίσετε θα είναι τεράστιες, αλλά εσείς θα κοιτάτε τον στόχο και τον σκοπό που έχετε. Μην το βάλετε κάτω, συνεχίστε μέχρι το τέρμα.

Αυτά που σας ανέφερα, είναι σίγουρα τεχνικές η οποίες κατά την γνώμη μου θα πρέπει να ακολουθήσετε. Εάν κάποιος από εσάς πιστεύει και άλλες τεχνικές η τρόπους για επιτυχημένη καριέρα παρακαλώ να το μοιραστεί μαζί μας με τα σχόλια του.

g.k

Διαβάστε ακόμα