8ο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα φέτος σε ναυπηγείο της HHI

HHI_Shipyard
Ένας 39χρονος άνδρας σκοτώθηκε πέφτοντας από σκαλωσία καθώς εργαζόταν σε ναυπηγείο της Hyundai Heavy Industries (HHI), με το τραγικό εργατικό ατύχημα να είναι το 8ο θανατηφόρο μέσα στο 2016 και τις συνδικαλιστικές ενώσεις να καταγγέλλουν πώς η κορεάτικη εταιρεία δε νοιάζεται γαι τις επικίνδυνες εργασιακές συνθήκες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Korea Herald, ο άνδρας έπεσε από την σκαλωσιά την Τρίτη το απόγευμα ενώ εργαζόταν σε ένα πρότζεκτ για την Νορβηγική ενεργειακή εταιρεία Statoil και μεταφέρθηκε σε κοντινό νοσοκομείο, όπου ανακοινώθηκε ο θάνατός του λίγες ώρες αργότερα.

Ο άτυχος άνδρας τραυματίστηκε θανάσιμα στο πρόσωπο και τον λαιμό, ενώ υπέφερε επίσης πολλαπλά κατάγματα στα άκρα του σώματός του.

Πρόκειται για τον όγδοο θάνατα που καταγράφηκε φέτος σε ναυπηγεία της ΗΗΙ ή των θυγατρικών της, σύμφωνα με την Korea Herald, με τις ανεπαρκείς συνθήκες ασφαλείας να αναγνωρίζονται ως κύρια αιτία των θανατηφόρων ατυχημάτων.

Η ΗΗΙ έχει δεχτεί σκληρή κριτική για την ανάθεση επικίνδυνων εργασίων σε άλλες επιχειρήσεις και την απουσία ανάληψης ευθύνης από την πλευρά της για εργατικά ατυχήματα.

Σύμφωνα με τον Park Hye-Young, δικηγόρο-εργατολόγο στην Solidarity For Worker’s Health, ο θάνατος αυτός θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί.

“Είναι απαράδεκτοι ότι οι εργαζόμενοι χάνουν ακόμα τις ζωές τους λόγω επικίνδυνων εργασιακών συνθηκών παρά την πληθώρα αντίστοιχων θανατηφόρων ατυχημάτων στα ναυπηγεία της ΗΗΙ”, δήλωσε ο Park στην Korea Herald.

“Είναι μια επίδειξη αδιαφορίας εκ μέρους της εταιρίας για τους θανάτους εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι σε εργολαβικές εταιρίες εκτίθενται σε μεγαλύτερους κινδύνους γιατί δεν υπάρχουν συνδικάτα να τους εκπροσωπήσουν”.

Το ατύχημα συνέπεσε με απεργία των συνδικαλιζόμενων εργαζομένων της ΗΗΙ την Τρίτη ενάντια στα σχέδια αναδιάρθρωσης της επιχείρησης.

Διαβάστε ακόμα