Το Maritime Anti-Corruption Network (MACN) δημοσίευσε μια 10ετή αναδρομική έκθεση για τη διαφθορά στα λιμάνια σε όλο τον κόσμο.
Δωροδοκίες, οι οποίες αφορούν συνήθως τα τσιγάρα, το αλκοόλ ή τα μετρητά, συναντώνται συνήθως σε αλληλεπιδράσεις με επίσημους φορείς σε ορισμένα λιμάνια, και η άρνηση πληρωμής συχνά οδηγεί σε καθυστερήσεις για το πλοίο.
«Το κόστος των διεφθαρμένων απαιτήσεων και οι επιπτώσεις από την άρνησή τους έχουν τεράστιες συνέπειες για τη βιομηχανία και το εμπόριο», δήλωσε η CEO της MACN Cecilia Müller Torbrand. «Σε μια εποχή που οι αλυσίδες εφοδιασμού και οι οικονομίες βρίσκονται υπό αυξανόμενη πίεση, η διαφθορά έχει πραγματική αντίκτυπο στο εμπόριο και τα μέσα διαβίωσης, στην στεριά και στη θάλασσα».
Ευτυχώς, η πανδημία του COVID-19 φαίνεται να είχε θετική επίδραση στο ποσοστό της διαφθοράς και της δωροδοκίας, το οποίο συνέχισε την πολυετή πτώση του. Λόγω των μέτρων για την καραντίνα και την κοινωνική αποστασιοποίηση, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης ψηφιακών συστημάτων για τον εκτελωνισμό των πλοίων, οι διεφθαρμένοι λιμενικοί έχουν πλέον λιγότερες αλληλεπιδράσεις με τα μέλη του πληρώματος, και συνεπώς λιγότερες ευκαιρίες για δωροδοκία. «Ελπίζουμε ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί και στη μετά-COVID εποχή», δήλωσε ο Müller Torbrand.
Η 10ετής αναδρομική μελέτη βασίζεται σε ανώνυμες αναφορές περιστατικών που υποβλήθηκαν από πλοιοκτήτες. Μέχρι σήμερα, το σύστημα αναφοράς έχει καταγράψει περισσότερα από 45.000 περιστατικά σε 1.195 λιμάνια σε 149 χώρες. Οι χώρες με τα περισσότερα αναφερόμενα περιστατικά βρίσκονται στην Ανατολική Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και τα περιστατικά που αναφέρονται σε αυτές τις περιοχές αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 60 τοις εκατό όλων των περιστατικών παγκοσμίως. Το MACN σημειώνει ότι οι αναφορές συμβάντων υποβάλλονται ανώνυμα και δεν μπορούν να επαληθευτούν.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι τέσσερις πιο ενεργές κατηγορίες περιλαμβάνουν πιλότους που ζητούν τσιγάρα, στη Διώρυγα του Σουέζ, το Tanjung Priok στην Ινδονησία, την Αλεξάνδρεια στην Αίγυπτο και το Panjang της Ινδονησίας. Τα πλοία αναφέρουν συνήθως ότι οι πιλότοι ζητούν τσιγάρα ως πληρωμή για διευκολύνσεις. Διάφοροι λιμενικοί αξιωματούχοι επίσης ζητάνε τσιγάρα σε Apapa, Port Klang, Haiphong, Chittagong, Shanghai, Qingdao, Laem Chabang, Dakar και Colombo, μεταξύ άλλων τοποθεσιών. Από τα top-20 πιο ενεργά λιμάνια, μόνο το Πορτ Σάιντ αναφέρθηκε ως εστία δωροδοκίας με τη μορφή μετρητών.
Για την καταπολέμηση της συνεχιζόμενης διαφθοράς σε λιμάνια και πλωτές οδούς, το MACN αναπτύσσει μια Παγκόσμια Πλατφόρμα Λιμένων (GPIP) για τη μέτρηση της ακεραιότητας στα σε όλο τον κόσμο. Το δίκτυο υποστηρίζεται επίσης από τις κυβερνήσεις των πολιτειών του λιμανιού για τη μείωση της διαφθοράς και ενθαρρύνει τα μέλη του να υπογράψουν μια υπόσχεση μη δωροδοκίας.
«Η διαφθορά βλάπτει τους ναυτικούς και το προσωπικό μας και βλάπτει την επιχείρησή μας. Οι κανονισμοί και η νομοθεσία θέτουν μια σημαντική βάση, αλλά, όπως μας δείχνουν αυτά τα δεδομένα, αυτό δεν αρκεί για να οδηγήσει σε επιτόπια αλλαγή», δήλωσε ο Müller Torbrand.
Προφανώς και από την έρευνα λείπουν οι δωροδοκίες σε χρήματα στα λιμάνια της δυτικής Αφρικής αλλά και αυτά της Μαύρης θάλασσας.