Η εποχή που διανύουμε είναι ξεκάθαρα η εποχή του Διαδικτύου, των έξυπνων τηλεφώνων και των διαδυκτιακών συναλλαγών. Όλος ο πλανήτης, ή τουλάχιστον η συντριπτική πλειοψηφία του αναπτυγμένου και αναπτυσσόμενου κόσμου κινείται γύρω από το Ίντερνετ.
Οι συντριπτική πλειοψηφία των καθημερινών εργασιών και συναλλαγών πραγματοποιείται πλέον μέσω διαδυκτίου.
Οι ναυτικοί φώναζαν εδώ και χρόνια ότι θα πρέπει επιτέλους να αποκτήσουν πρόσβαση στο Ίντερνετ μέσα στα καράβια.
Η MLC ξεκίνησε πιέζοντας τις ναυτιλιακές εταιρείες να παράσχουν Ίντερνετ στα πληρώματα των πλοίων τους. Πραγματικά, μετά από πολλές προσπάθειες και αν και τελευταίοι και καταϊδρωμένοι, οι ναυτικοί ξεκίνησαν να έχουν πρόσβαση σε ένα υποτυπώδες- από άποψης ταχύτητας- και πανάκριβο Ίντερνετ.
Με το πέρασμα των χρόνων, και μετά την εγκατάσταση του συστήματος VSAT, οι πιο σοβαρές ναυτιλιακές εταιρείες ξεκίνησαν να παρέχουν φθηνότερο, και σε κάποιες περιπτώσεις τελείως δωρεάν Ίντερνετ. Κάποιες το παρέχουν τελείως ελεύθερο ενώ κάποιες αλλες έχουν κάποιους ημερήσιους περιορισμούς στην κατανάλωση των MB.
Πράγματι, το Ίντερνετ σήμερα στα καράβια είναι φθηνότερο και πιο γρήγορο αλλά το μεγάλο πρόβλημα το οποίο παραμένει άλυτο μέχρι και σήμερα είναι η παγκόσμια κάλυψη που έχει, η οποία παραμένει συνεχίζει και ταλαιπωρεί το ναυτικό.
Και δυστυχώς όσο περνάει ο καιρός και το δορυφορικό Ίντερνετ εγκαθίστανται και χρησιμοποιείται ακόμη από περισσότερα πλοία ή άλλους επίγειους σταθμούς τόσο χειρότερο γίνεται, αφού όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται σε κάποιες περιοχές υπάρχει υπερφόρτωση στους δορυφόρους. Αυτό βέβαια δεν απασχολεί τον ναυτικό, ο οποίος είτε έτσι είτε αλλιώς δεν έχει επαρκή πρόσβαση στο Ίντερνετ.
Η τεχνολογία τρέχει, οι απαιτήσεις γίνονται συνεχώς περισσότερες αλλά ο φουκαριάρης ο ναυτικός πηγαίνει ακόμη με τα πόδια, όταν όλοι γύρω του τρέχουν με Φεράρι…
Πέρα από την ψυχαγωγία, το Ίντερνετ τείνει να γίνει πλέον ένα είδος πρώτης ανάγκης, όπως είναι το ρεύμα και το νερό που κάνουμε μπάνιο. Σχεδόν τα πάντα γίνονται μέσα από το Ίντερνετ πλέον. Όποιος το αμφισβητεί αυτό, καλό θα ήταν να σκεφτεί ότι πριν 100 χρόνια στη Ελλάδα αρκετοί άνθρωποι ζούσαν χωρίς ρεύμα ενώ τώρα φαντάζει αδιανόητο κάτι τέτοιο.
Αδιανόητο έχει αρχίζει να φαντάζει λοιπόν και το ότι κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι εργάζονται μέσα σε ένα καράβι για 5-6 μήνες μακριά από την οικογένεια τους εν έτη 2022 δεν έχουν Ίντερνετ ή το Ίντερνετ που έχουν με το ζόρι το χρησιμοποιούν για μα στείλουν ένα μήνυμα στο messenger ή στο Viber.
Πέρα από την ψυχαγωγία, οι εργασίες σε ένα καράβι απαιτούν πλέον γρήγορο και αξιόπιστο Ίντερνετ. Δεν μπορεί σε ένα μπαρκο διάρκειας 6 μηνών να υπάρχει ικανοποιητικό Ίντερνετ τους 2 μήνες.
Θα πρέπει να υπάρξει πίεση και εύρεση εναλλακτικών λύσεων από τις ναυτιλιακές εταιρείες. Όσο και να θέλουν κάποιοι να μας πείσουν ότι ενδιαφέρονται πραγματικά για το ναυτικό, νομίζω ότι δυσκολευόμαστε να το πιστέψουμε.
Η STARLINK του Ελον Μάσκ έρχεται
Το νέο σύστημα του πλουσιότερου ανθρώπου του πλανήτη μας υπόσχεται ταχύτητες έως και 350 mbs με την κάλυψη μέχρι το τέλος του 2023 να είναι σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.
Το σύστημα προσφέρει, όπως αναμενόταν, και πακέτο Maritime use το οποίο θα είναι unlimited και θα κοστίζει 5,000 δολάρια τον μήνα ενώ ο εξοπλισμός θα κοστίζει 10,000 δολάρια. Τα παραπάνω ποσά δε νομίζω ότι θεωρούνται υπέρογκα για μια ναυτιλιακή εταιρεία η οποία ήδη πληρώνει πολύ μεγάλα ποσά για να προσφέρει ένα Ίντερνετ το οποίο είναι αναξιόπιστο για την ώρα.
Το σύστημα δεν έχει δοκιμαστεί ευρέως μέχρι στιγμής αλλά υπόσχεται ότι θα αφήσει ικανοποιημένους και τους πιο δύσπιστους πελάτες.
Ίσως θα πρέπει λοιπόν οι ναυτιλιακές να κοιτάξουν προς αυτή την κατεύθυνση γιατί η τεχνολογία τρέχει, οι απαιτήσεις αυξάνονται και εμείς οι ναυτικοί στα καράβια ψάχνουμε να βρούμε το σήμα για το Ίντερνετ με το ντουφέκι…