Πειραιάς
34°C

Ζιφιός στα νερά του ΒΑ Αιγαίου

Δημοσιεύθηκε στις

08/10/2024

από

Capital Clean Energy Carriers

Archipelagos – Institute of Marine Conservation

Ζιφιός (Cuvier’s beaked whale) στα νερά του ΒΑ Αιγαίου, ένα από τα πιο σημαντικά είδη θαλάσσιων θηλαστικών που μελετούν συστηματικά οι ερευνητές του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος τα τελευταία 25 χρόνια.

Οι Ζιφιοί είναι ένα από λιγότερο μελετημένα είδη κητωδών παγκοσμίως. Ζουν σε ολιγομελείς ομάδες σε περιοχές με βαθιά και ρηχτά νερά όπου συνήθως υπάρχουν θαλάσσιες τάφροι. Η έλλειψη γνώσεων για αυτά τα χαρισματικά θηλαστικά, οφείλεται και στο γεγονός ότι τα Ζιφιοειδή σε αναζήτηση της τροφής τους μπορούν να κάνουν βαθιές καταδύσεις – με την πιο βαθιά να έχει καταγραφεί σχεδόν στα 3000 μέτρα και με μεγαλύτερη διάρκεια τις 3 ώρες και 42 λεπτά.

Κύρια απειλή για τους Ζιφιούς είναι η υποβρύχια ηχορύπανση που προκαλείται από εκρήξεις, σεισμικες έρευνες και συγκεκριμένες συχνότητες ισχυρών σόναρ.

Παρά την ολοένα και εντονότερη καταστροφή που προκαλεί ο άνθρωπος τις τελευταίες δεκαετίες σε θάλασσα και στεριά, το γεγονός ότι αυτά τα μεγάλα θηλαστικά συνεχίζουν να ζουν στις θάλασσές μας μας δίνει μεγάλη ελπίδα, αλλά μας θυμίζει και την μεγάλη ευθύνη που μοιραζόμαστε όλοι μας για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Πλέον είναι ξεκάθαρο για όλους: τα περιθώρια στενεύουν, η επιβίωση μας εξαρτάται από την επιβίωση της φύσης.

Το e-nautilia.gr στο Google NEWS

Ακολουθήστε το e-nautilia στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ναυτιλιακές ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης

Πειραιάς
34°C