Πειραιάς
20°C

Ρινοδέλφινα στο νότιο Αιγαίο!

22/02/2025

Archipelagos – Institute of Marine Conservation

Μοιραζόμαστε μαζί σας μία από τις εκατοντάδες εικόνες που καταγράψαμε τις προηγούμενες ημέρες εν πλω.

Για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε τη συμπεριφορά αυτών των ιδιαίτερα ευφυών θηλαστικών, αλλά κυρίως το πώς επηρεάζονται από τις αθνρωπογενείς απειλές και πως τελικά μπορούν να προστατευθούν, απαιτείται μακροχρόνια έρευνα και συνεχής καταγραφή καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Το ρινοδέλφινο είναι ένα από τα 4 είδη δελφινιών που μελετάμε στο Αιγαίο, και στις θάλασσές μας έχει σχετικά μικρούς πληθυσμούς. Τα ρινοδέλφινα όμως είναι και το είδος δελφινιού που ακόμα και στις μέρες μας συνεχίζει να κακοποιείται από τον άνθρωπο και να αποτελεί αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης στα δελφινάρια ανά τον πλανήτη, όπου βρίσκονται αιχμάλωτα περισσότερα από 3000 ρινοδέλφινα.

Είναι ένα θαλάσσιο θηλαστικό που έχει εξελιχθεί από τη φύση του για να διανύει κάθε μέρα 40-100 μίλια και να καταδύεται σε βάθος που ξεπερνά τα 200 μέτρα όπου εντοπίζει και να πιάνει τα διάφορα είδη ψαριών και θαλάσσιων ασπόνδυλων με τα οποία τρέφεται. Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι τα δελφίνια κοιμούνται «ξεκουράζοντας» εναλλάξ τα ημισφαίρια του εγκεφάλου τους, έτσι ώστε να μπορούν να συνεχίζουν να αναπνέουν συνειδητά, ενώ αυτό προυποθέτει να κολυμπούν αργά στο ανοιχτό πέλαγος δίπλα σε άλλα δελφίνια.

Όμως στην αιχμαλωσία βρίσκονται εγκλωβισμένα στο εφιαλτικό περιβάλλον μιας τσιμεντένιας δεξαμενής, τρέφονται με αποψυγμένα νεκρά ψάρια, ενώ το πόσο θα φάνε και τι μέγεθος θα έχει το κάθε ψάρι που θα τους δώσουν, σχετίζεται με το πόσο πειθήνια εκτελούν τις εντολές των εκπαιδευτών τους. Ζουν στο ίδιο χλωριωμένο νερό στο οποίο αφοδεύουν, ενώ το βάθος της πισίνας είναι συνήθως 3,5 μέτρα. Στο μεγαλύτερο δελφινάριο της Ευρώπης η μέγιστη απόσταση που μπορεί να κολυμπήσει ένα αιχμάλωτο ρινοδέλφινο σε ευθεία, δεν ξεπερνά τα 0,03 μίλια (δηλ. 48 μέτρα).

Η ιστορία θα μας κρίνει πολύ αυστηρά για αυτή τη βάναυση κακοποίηση που συνεχίζει να υφίσταται στις μέρες μας για χάρη του κέρδους και της διασκέδασης, όχι μόνο όσους το πράτουν αλλά και όλους εμάς που το ανεχόμαστε. Μάλιστα βαφτίζεται ως«εκπαιδευτικη δραστηριότητα για τη φύση» που όπως αναφέρει πρόσφατη δήλωση του ιδιοκτήτη του ζωολογικού κήπου της Αττικής, προσφέρει τη δυνατότητα στους επισκέπτες “να ενημερωθούν για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα δελφίνια στη φύση”.

Το e-nautilia.gr στο Google NEWS

Ακολουθήστε το e-nautilia στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ναυτιλιακές ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης

Πειραιάς
20°C