Το top 20 των ηγέτιδων γυναικών της ναυτιλίας αναδεικνύει τη ραγδαία άνοδο της γυναικείας παρουσίας σε κορυφαίες θέσεις του ναυτιλιακού κόσμου. Από πλοίαρχοι και μηχανικοί μέχρι πρόεδροι μεγάλων εταιριών, οι γυναίκες αυτές χαράσσουν νέα ρότα.
Ο ρόλος της γυναίκας στη ναυτιλία έχει αλλάξει δραστικά τα τελευταία χρόνια. Ολο και περισσότερες γυναίκες ηγούνται πλέον σε ναυτιλιακές εταιρίες, αλλά και σε θέσεις ευθύνης οργανισμών που δραστηριοποιούνται στο cluster της Ακτής Μιαούλη. Αλλά και στα πλοία έχουν αναρριχηθεί γυναίκες πλοίαρχοι και μηχανικοί με σημαντική προσφορά. Για τον ρόλο της γυναίκας στη ναυτιλία έχει μιλήσει η πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και ηγέτις της Neptune Lines, Μελίνα Τραυλού: «Είμαι εδώ ως γυναίκα, ως γυναίκα που ξεκίνησα την πορεία μου πολύ μικρή σε έναν χώρο που τελικά είναι πραγματικά ανδροκρατούμενος. Σε έναν χώρο που για να φτάσουμε εμείς, οι γυναίκες, κάπου, πρέπει να αποδεικνύουμε κάθε μέρα τα αυτονόητα. Σε έναν χώρο που μας ρωτάνε καθημερινά πώς τα καταφέρνουμε. Σε αυτόν τον χώρο έχω καταφέρει να φτάσω σε αυτή τη θέση».
Οι περισσότερες γυναίκες που κρατούν το τιμόνι των ναυτιλιακών εταιριών είναι δεύτερης γενιάς. Ελάχιστες είναι, βέβαια, αυτές που άρχισαν αυτόνομη ρότα. Ομως υπάρχουν εκατοντάδες γυναίκες που σταδιοδρομούν στη ναυτιλία, υποστηρίζοντας τα ναυτιλιακά γραφεία από διάφορες θέσεις. Στη σύγχρονη εποχή πρωτοπόρες στη διαχείριση πλοίων ήταν η Καδιώ Σιγάλα και βεβαίως η Αθηνά (Νουνού) Μαρτίνου, που υπερηφανεύονταν ότι από την εταιρία της αναδείχθηκαν πάνω από 45 εφοπλιστές. Τα τελευταία χρόνια έχουμε μια νέα γενιά γυναικών, με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, με δυναμικό προφίλ που διαχειρίζονται ναυτιλιακές εταιρίες. Τέσσερις εξ αυτών, η Αγγελική Φράγκου, η Σεμίραμις Παληού, η Αλίκη Παληού και η Ισμήνη Παναγιωτίδη διευθύνουν ναυτιλιακές εταιρίες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Οι είκοσι κορυφαίες καπετάνισσες είναι η Μαρία Αγγελικούση, η Μελίνα Τραυλού, η Αγγελική Φράγκου, η Αννα Αγγελικούση, η Ιωάννα Προκοπίου, η Σεμίραμις Παληού, η Ισμήνη Παναγιωτίδη, η Ευγενία Ανδριανοπούλου, η Αλίκη Παληού, η Σουζάνα Λασκαρίδη, η Χρυσάνθη Στεφάνου, η Μαρίλη Φραγκίστα, η Ελπη Πετράκη, η Αλεξάνδρα Γκανά, η Στεφανία Λιβέρη και η Αμαλία Μήλιου – Θεοχαράκη, Θεοδώρα Ρήγα, Βιβή Κολλιοπούλου, Δωροθέα Ιωάννου και Παγιέτ Παλαιολόγου.
Μαρία Ι. Αγγελικούση
Η Μαρία Αγγελικούση διευθύνει τρεις ναυτιλιακές εταιρίες: Maran Gas Maritime, Maran Tankers και Maran Dry Management Inc. Διαχειρίζεται έναν στόλο με 160 πλοία, που η συνολική χωρητικότητα του στόλου ανέρχεται σε 25.605.315 dwt. Η Μαρία Αγγελικούση είναι τρίτης γενιάς καραβοκύρισσα, κόρη του Γιάννη Αγγελικούση και εγγονή του Αντώνη Αγγελικούση, που στην Κατοχή συμμετείχε στην απαγωγή του Γερμανού στρατηγού Κράιπε στην Κρήτη και θεωρείται ο ιδρυτής της οικογενειακής ναυτιλιακής επιχείρησης. Σπούδασε γιατρός, συμμετείχε σε αποστολές στη ζούγκλα της Αφρικής, αλλά τώρα διευθύνει την κορυφαία ναυτιλιακή Angelicoussis Shipping Group, από το μέγαρο της εταιρίας που καταλαμβάνει ένα ολόκληρο τετράγωνο στην Καλλιθέα.
Κινείται μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας, αλλά διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με την εθνική οικονομία, δεδομένου ότι τα περισσότερα πλοία των εταιριών, Maran Tankers, Maran Dry, Maran Gas, ταξιδεύουν με ελληνική σημαία, και απασχολεί εκατοντάδες Ελληνες ναυτικούς.
Με άλλα λόγια, περίπου ένα στα τέσσερα ποντοπόρα πλοία που είναι νηολογημένα στην Ελλάδα ανήκουν στη Μαρία Αγγελικούση.
Αννα Α. Αγγελικούση
Η Αννα Αγγελικούση διευθύνει τις ναυτιλιακές εταιρίες Pantheon Tankers Management, που διαθέτει 45 πλοία, χωρητικότητας 6.096.454 dwt, Alpha Gas S.A., Alpha Bulkers και Shipmanagement, η οποία διαχειρίζεται 35 πλοία, χωρητικότητας 4.979.082 dwt. Στην εταιρία συμμετέχουν και τα παιδιά της, Αντώνης και Φραγκίσκος Κανελλάκης, από τον γάμο της με τον Χρήστο Κανελλάκη. Είναι κόρη του αείμνηστου Αντώνη Αγγελικούση, που δημιούργησε την ομώνυμη ναυτιλιακή εταιρία.
Αγγελική Ν. Φράγκου
Η Αγγελική Φράγκου είναι επικεφαλής της εισηγμένης ναυτιλιακής εταιρίας Navios Maritime Partners L.P., διαθέτει έναν στόλο από 174 πλοία, που η συνολική τους αξία προσεγγίζει τα 2.535,15 εκατ. δολάρια. Αυτή την περίοδο ναυπηγεί 25 νεότευκτα πλοία. Η Αγγελική Φράγκου για πρώτη φορά συμπεριελήφθη από τους Lloyd’s ανάμεσα στους 100 πλουσιότερους του κόσμου και στις κορυφαίες 10 γυναίκες της παγκόσμιας ναυτιλίας το 2017. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο Farleigh Dickinson, στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ, και ακολούθως πήρε master από το Columbia University. Στη συνέχεια, το 1987, εργάστηκε ως αναλύτρια στη Republic National Bank, όπου παρέμεινε ως το 1989. Σε ηλικία μόλις 25 ετών αγοράζει το πρώτο της πλοίο, το «Fulvia», και ίδρυσε την εταιρία Franser και αργότερα τη Maritime Enterprises Management. Εξαγόρασε στη συνέχεια την International Shipping Enterprises, την οποία το 2004 εισήγαγε στη δευτερογενή αγορά της Νέας Υόρκης, αντλώντας περί τα 200 εκατ. δολάρια.
Μελίνα Ν. Τραυλού
Η Μελίνα Τραυλού διευθύνει τη Neptune Lines Shipping, ναυτιλιακή εταιρία μεταφοράς αυτοκινήτων. Διαχειρίζεται στόλο με 21 πλοία, που η αξία των πλοίων φτάνει το 1,5 εκατ. δολάρια. Παράλληλα ασκεί τα καθήκοντα της προέδρου στην Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών και της ΣΥΝ- ΕΝΩΣΙΣ., μέσω της οποίας ο ελληνικός εφοπλισμός προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο. Η Neptune Lines ιδρύθηκε το 1975 από τον Νίκο Τραυλό, με τον στόλο να αποτελείται από 21 πλοία μεταφοράς οχημάτων, που κυμαίνονται από 1.500 έως 6.500 ceu. Η Μελίνα Τραυλού γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο πανεπιστήμιο Northeastern, στη Βοστόνη των ΗΠΑ. Είναι πρόεδρος των ναυτιλιακών εταιριών Neptune Lines Shipping and Managing Enterprises S.A., που κυριαρχεί στην Ελλάδα πάνω από τέσσερις δεκαετίες στον κλάδο των θαλάσσιων μεταφορών οχημάτων, και της Neptune Dry Management Company, που δραστηριοποιείται στον κλάδο των θαλάσσιων μεταφορών ξηρού φορτίου.
Σεμίραμις Σ. Παληού
Η Σεµίραµις Παληού διευθύνει την εισηγμένη ναυτιλιακή εταιρία Diana Shipping και έναν στόλο που αποτελείται από 37 πλοία, που η αξία τους ανέρχεται στο 1.078,3 εκατ. δολάρια. Κόρη του Συμεών Παληού, είναι διευθύνουσα σύμβουλος της Diana Shipping Inc., μιας κορυφαίας παγκόσμιας ναυτιλίας εταιρίας που ειδικεύεται στη μεταφορά εμπορευμάτων ξηρού φορτίου. Εκτός από τον ρόλο της στην Diana Shipping, η Σεμίραμις Παλιού συμμετέχει επίσης ως διευθύνων σύμβουλος και στην Diana Shipping Services S.A., η οποία είναι εταιρία διαχείρισης πλοίων. Η Σεμίραμις Παληού έχει ενεργό ρόλο σε διάφορους βιομηχανικούς οργανισμούς και επιτροπές. Επί του παρόντος είναι πρόεδρος της HELMEPA και πρόεδρος της INTERMEPA, οργανώσεις αφιερωμένες τα τελευταία 40 χρόνια στην προώθηση της προστασίας των θαλασσών μας μέσω εκπαίδευσης, δραστηριοτήτων και δράσεων για τους ναυτικούς μας και την ευρύτερη κοινωνία.
Ευγενία Α. Ανδριανοπούλου
Η Ευγενία (Τζένη) Ανδριανοπούλου διευθύνει την Cape Shipping, που διαθέτει 18 πλοία και η αξία τους είναι στο 1 δισ. δολάρια. Προέρχεται από μια παραδοσιακή ναυτιλιακή οικογένεια της Κάσου. Είναι κόρη του Ανδρέα Ανδριανόπουλου και της Φιφής Γιανναγά. Το 1999 εξελέγη ως η πρώτη γυναίκα στο διοικητικό συμβούλιο του Greek Shipping Co-operation Committee, της Ελληνικής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου. Διαμένει, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, στην οικία της που βρίσκεται επί της οδού Ηρώδου του Αττικού, ακριβώς δίπλα από το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στη βρετανική πρωτεύουσα, το Λονδίνο.
Αλίκη Σ. Παληού
Η Αλίκη Παληού έχει ιδρύσει την εισηγμένη ναυτιλιακή εταιρεα Performance Shipping, στην οποία συμμετέχει και ο σύζυγός της Ανδρέας Μιχαλόπουλος. Η εταιρία διαχειρίζεται έξι πλοία. Επίσης, έχει διατελέσει διευθύντρια, αντιπρόεδρος και ταμίας της Unitized Ocean Transport Limited από τον Ιανουάριο του 2020. Από το 2010 έως το 2015 εργάστηκε ως διευθύντρια και ταμίας της Alpha Sigma Shipping Corp. Είναι κόρη του εφοπλιστή Συμεών Παληού και είναι παντρεμένη με τον Ανδρέα Μιχαλόπουλο. Επισημαίνεται ότι τα πλοία της Performance Shipping Inc. απασχολούνται κυρίως σε βραχυπρόθεσμες ναυλώσεις με κορυφαίες εταιρίες ενέργειας και μεταφορείς. Από τις 15 Δεκεμβρίου 2020 η εταιρία κατέχει και διαχειρίζεται πέντε δεξαμενόπλοια.
Σουζάνα Π. Λασκαρίδη
Η Σουζάνα Π. Λασκαρίδη, παιδί του Πάνου και της Μαριλένας Λασκαρίδη, είναι πρόεδρος στην εταιρία Lavinia Corporation, καθώς και στη Laskaridis Shipping Company Ltd., που διαθέτουν πάνω από 60 φορτηγά πλοία και έναν στόλο με αλιευτικά – ψυγεία. Συνολικά διαχειρίζεται 90 πλοία. Εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση από το 2007 και εμπλέκεται σε όλους τους τομείς της καθημερινής διοίκησης. Είναι ενεργό μέλος της Ελληνικής Ναυτιλιακής Κοινότητας, συμμετέχει στην επιτροπή του Hellenic War Risks Association, του United Kingdom Defense Club, καθώς και στη RINA Decarbonization Committee.
Το 2016 η Σουζάνα Λασκαρίδη ίδρυσε το Real Time Graduates, µια µη κερδοσκοπική πρωτοβουλία, η οποία δίνει την ευκαιρία σε αποφοίτους πανεπιστημίων και σχολών να αποκτήσουν πολύτιμη εργασιακή εμπειρία στο ναυτιλιακό κλάδο. Επίσης, το 2019 η Σουζάνα Λασκαρίδη ίδρυσε την εταιρία BlueCycle, την πρώτη ολοκληρωμένη εταιρία στην Ευρώπη που επικεντρώνεται στην ανακύκλωση των θαλάσσιων πλαστικών απορριμμάτων, τα οποία προέρχονται από ναυτιλιακές και αλιευτικές δραστηριότητες. Από το 2018 βρίσκεται στην Επιτροπή Ηγεσίας του UNSDSN (United Nations Sustainability Development Solutions Network).
Ισμήνη Γ. Παναγιωτίδη
Η Ισμήνη Παναγιωτίδη είναι κόρη του Γαβριήλ (Βίλι) Παναγιωτίδη, που ίδρυσε το 2014 την Panivar, μετά την απώλεια της εισηγμένης Excel Maritime Carriers. Η Pavimar διαχειρίζεται 26 πλοία και την εισηγμένη ναυτιλιακή εταιρία Icon Energy, που διαθέτει δύο πλοία. Ασχολείται με επενδύσεις, ιδιοκτησία και διαχείριση πλοίων από το 2006 κι έχει αναπτύξει βαθιά κατανόηση του κλάδου εργαζόμενη στην ανάπτυξη ναυτιλιακών επιχειρήσεων από πολύ νεαρή ηλικία.
Εχει διαχειριστεί με επιτυχία περισσότερα από 50 πλοία στους τομείς ξηρού φορτίου, δεξαμενόπλοιων και εμπορευματοκιβωτίων. Εχει διατελέσει υπεύθυνη ανάπτυξης επιχειρήσεων μιας άλλης εταιρίας εισηγμένης στο NYSE για οκτώ χρόνια, ενώ είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του London P&I Club, μέλος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής του DNV και συμμετέχει σε πολυάριθμες κοινωνικές και φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες.
Ιωάννα Γ. Προκοπίου
Η Ιωάννα Προκοπίου, δευτερότοκη κόρη του Γιώργου Προκοπίου, δραστηριοποιείται στον χώρο της ναυτιλίας με δύο ναυτιλιακές εταιρίες, την Prominence Maritime S.A. και τη Sea Traders S.A., με τις οποίες διαχειρίζεται 15 ποντοπόρα πλοία, αλλά συμμετέχει και ενεργά σε διοικητικά προεδρεία και θέσεις ευθύνης των σημαντικότερων θεσμικών φορέων της ναυτιλίας, όπως είναι η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών, η Ενωση Πλοιοκτητών Κύπρου, σε τεχνικές επιτροπές νηογνωμόνων, σε κοινωφελείς ομάδες όπως είναι ο ΔΕΣΜΟΣ, είναι από τα ιδρυτικά μέλη της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ και είναι αντιπρόεδρος του ναυτιλιακού οργανισμού Baltic and International Maritime Council -BIMCO. Είναι κάτοχος πτυχίου Ηλεκτρολόγου και Ηλεκτρονικού Μηχανικού του πανεπιστημίου του Bath και master Ναυτιλίας, Χρηματοοικονομικών και Εμπορίου του πανεπιστημίου City University in Shipping Trade and Finance του Λονδίνου, και έχει συμπληρώσει το πρόγραμμα Leadership Development, του πανεπιστημίου Harvard.
Είναι CEO της Sea Traders S.A. και ιδρύτρια της Prominence Maritime S.A., εταιρίας που άρχισε να επενδύει σε πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου. Η Ιωάννα Προκοπίου έχει τιμηθεί με το «Βραβείο Ευκράντη 2020 για τη Διεθνή Προβολή της Ελληνικής Ναυτιλίας».
Μαρίλυ Φραγκίστα
Η Μαρίλυ Φραγκίστα είναι διευθύνουσα σύμβουλος της Franco Compania Naviera S.A. από το 1995. Από το 2000 κατείχε μη εκτελεστικές θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο διάφορων θεσμικών οργανισμών στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Η εταιρία διαθέτει και διαχειρίζεται 11 πλοία. Υπηρέτησε επίσης ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Από το 2004 είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Malta International Shipowners Association (MISA) και σήμερα υπηρετεί ως ταμίας και γραμματέας. Από τον Σεπτέμβριο του 2012 είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Endeavour Greece. To «Βραβείο Ευκράντη 2023 για τη Διεθνή Προβολή της Ελληνικής Ναυτιλίας» απονεμήθηκε στη Μαρίλυ Φραγκίστα, managing director της Franco Compania Naviera S.A.
Εκτός από τη διεύθυνση επί σειρά ετών μιας εταιρίας με παραπάνω από 70 έτη παρουσίας στο διεθνές ναυτιλιακό επιχειρείν, η κυρία Φραγκίστα συμμετέχει σε διοικητικά συμβούλια σημαντικού αριθμού θεσμικών οργάνων της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Από το 2022 είναι πρόεδρος της Malta International Shipowners Association (MISA), ενώ παράλληλα συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, του σημαντικότερου θεσμικού οργάνου συλλογικής εκπροσώπησης του ελληνικού εφοπλισμού.
Από τις γέφυρες πλοίων ως τις εισηγμένες οι γυναίκες φέρνουν νέα πρότυπα στη ναυτιλία
Ελπη Πετράκη
Η Ελπινίκη (Ελπη) Πετράκη είναι πρόεδρος της WISTA International. Ανήκει στη δεύτερη γενιά της οικογενειακής ναυτιλιακής εταιρίας ENEA Management, η οποία διαχειρίζεται επτά δεξαμενόπλοια και specialized tankers μικρού μεγέθους. Εχει ασχοληθεί σχεδόν με όλα τα αντικείμενα της εταιρίας και πλέον εξειδικεύεται στο operation, στο chartering και στην ανάπτυξη της εταιρίας. Το 2022 συμπεριελήφθη για πρώτη φορά στη Lloyd’s List με τις 100 ισχυρότερες και επιδραστικότερες προσωπικότητας της παγκόσμιας ναυτιλίας, καταλαμβάνοντας την 83η θέση.
Γόνος εφοπλιστικής οικογένειας με 22 χρόνια έντονης δράσης στο ναυτιλιακό επιχειρείν, είναι αντιπρόεδρος της Ενωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων και μέλος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Η Ελπη Πετράκη σπούδασε Maritime Business and Maritime Law στο Plymouth της Αγγλίας και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Διεθνείς Μεταφορές και το Εμπόριο από το βρετανικό Guildhall University.
Αμαλία Μήλιου – Θεοχαράκη
Η Αμαλία Μήλιου – Θεοχαράκη είναι managing director στη ναυτιλιακή οικογενειακή επιχείρηση Teo Shipping Corporation Greece, που διαθέτει έξι πλοία. Είναι εγγονή του Βασίλη Θεοχαράκη και κόρη της Αννίτας Θεοχαράκη και του Νίκου Μήλιου. Αρχίσε τη ναυτιλιακή της καριέρα το 2009 ως αναλύτρια για τους κλάδους ξηρού φορτίου και εμπορευμάτων στην ICAP Shipping στο Λονδίνο, ενώ στη συνέχεια εργάστηκε στη Σιγκαπούρη και εν συνεχεία στο τμήμα εμπορίας εμπορευμάτων του παγκόσμιου κολοσσού εμπορευμάτων Bunge S.A. στη Γενεύη.
Σήμερα είναι υπεύθυνη ναυλώσεων και πωλήσεων και αγορών στην TEO Shipping Corporation, μια οικογενειακή ναυτιλιακή επιχείρηση διαχείρισης πλοίων που δραστηριοποιείται στην αγορά ξηρού χύδην φορτίου. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες στο London School of Economics & Political Science (LSE) και έχει διάκριση M.A. στο Διεθνές Εμπόριο, τα Χρηματοοικονομικά Εμπορευμάτων και τη Ναυτιλία από το πανεπιστήμιο της Γενεύης.
Αλεξάνδρα Γκανά
Η Αλεξάνδρα Γκανά διευθύνει την οικογενειακή ναυτιλιακή Ganmar Shipping και είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων. Με σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία, με τέσσερα πτυχία, εκ των οποίων δύο μεταπτυχιακά, και ειδίκευση στο ναυτικό δίκαιο.
Σπούδασε ένα χρόνο στο Νότιγχαμ και έξι στο Λίβερπουλ. Τώρα είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων και στέλεχος της ΕΚΟ (Ειδική Κομματική Οργάνωση Ναυτιλίας) της Νέας Δημοκρατίας, με την ευθύνη της γενικής γραμματείας.
Στεφανία Λιβέρη
Η Στεφανία Λιβέρη διευθύνει τη ναυτιλιακή εταιρία Lidmar Shipping and Trading company Ltd, που διαθέτει τρία πλοία.
Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων.
Χρυσάνθη Γ. Στεφάνου
Η Χρυσάνθη Στεφάνου είναι κόρη του καπετάνιου Γιώργου Στεφάνου και της Λασκαρώ και ανήκει στη δεύτερη γενιά πλοιοκτησίας μιας αυτοδημιούργητης ναυτικής οικογένειας από τις Στενιές, της Ανδρου. Η εμπειρία της επεκτείνεται από τον τομέα της επάνδρωσης πληρωμάτων, παρέχοντας Φιλιππινέζους ναυτικούς σε ελληνικές ναυτιλιακές εταιρίες με την Bright Maritime Corporation., μέχρι τον τομέα της εμπορικής ναυτιλίας, κατέχοντας πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου, με τις εταιρίες Bright Navigation Inc. και Sea Gate Navigation Ltd. Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια η οικογένειά της δραστηριοποιείται επίσης στον τομέα της ακτοπλοΐας με την Golden Star Ferries, όπου πρόσφατα ανέλαβε τον ρόλο της διευθύνουσας συμβούλου.
Η δυναμική της προσωπικότητα και το πάθος της για την επιχειρηματικότητα την ωθούν καθημερινά να επιδιώκει όχι μόνο την ανάπτυξη των υφιστάμενων οικογενειακών της επιχειρήσεων αλλά και τη δημιουργία νέων, εντός και εκτός ναυτιλίας. Διευθύνει 25 ποντοπόρα πλοία και πέντε επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία. Ως εκ τούτου, τα τελευταία δύο χρόνια στο αντικείμενο του επιχειρηματικού της ενδιαφέροντος έχει ενταχθεί και ο ξενοδοχειακός κλάδος.
Θεοδώρα Ρήγα
Η Θεοδώρα Ρήγα είναι πρόεδρος της Medcuises και του Οργανισμού Λιμένος Κερκύρας. Διετέλεσε ανώτατο στέλεχος του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης. Γεννήθηκε το 1973 στις ΗΠΑ, είναι κάτοχος MBA στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και έχει διατελέσει ανώτατο διευθυντικό στέλεχος σε εταιρίες λιμένων, ναυτιλιακών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών τα τελευταία 20 χρόνια. Επίσης μέλος της Εθνικής Επιτροπής Κρουαζιέρας και μέλος διοικητικού συμβουλίου ναυτιλιακής εταιρίας εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Η Θεοδώρα Ρήγα διετέλεσε γενική εμπορική διευθύντρια και διευθύντρια Στρατηγικής Επικοινωνίας της ΟΛΘ Α.Ε., έχει διατελέσει επίσης και εκπρόσωπος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος στην Εθνική Συντονιστική Επιτροπή Κρουαζιέρας (ΕΣΕΚ).
Διαθέτει μακρόχρονη εμπειρία στον τομέα της κρουαζιέρας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η τεράστια προσφορά της στην εξέλιξη της κρουαζιέρας στη Θεσσαλονίκη, όπου τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια σημαντική μετατροπή από ένα λιμάνι με λιγότερες από 10 προσεγγίσεις ετησίως (πριν από την πανδημία) σε ένα λιμάνι με περισσότερες από 80 προσεγγίσεις.
Βιβή Κολλιοπούλου
Η Βιβή Κολλιοπούλου είναι πρόεδρος της WISTA Hellas από το 2001, ενώ κατείχε θέση στο διοικητικό συμβούλιο του σωματείου για το πρώτο έτος της θητείας 2004-2006, προτού μετακινηθεί στο Λονδίνο λόγω εργασιακών υποχρεώσεων. Επίσης, ήταν μέλος και στη συνέχεια γενική γραμματέας της διοικούσας επιτροπής (ExCo) της WISTA International την περίοδο 2005-2009. Εχει παρακολουθήσει πολλές συνελεύσεις, εκδηλώσεις και συνέδρια τόσο της WISTA Hellas όσο και της WISTA International και έχει υποστηρίξει πρωτοβουλίες της WISTA καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας της. Εχει εργαστεί στον τομέα της ναυτασφάλισης και των απαιτήσεων σε εταιρίες όπως στο Richards Hogg Lindley και στο Standard P&I Club, τόσο στον Πειραιά όσο και στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη.
Το 2009 εντάχτηκε στη Thenamaris (Ships Management) Inc. ως επικεφαλής του τμήματος Ασφαλειών και Απαιτήσεων. Από το 2019 μέχρι σήμερα βρίσκεται στον Ομιλο Αγγελικούση ως διευθύντρια του Ασφαλιστικού Τομέα.
Δωροθέα Ιωάννου
Η Δωροθέα Ιωάννου τιμήθηκε στη διάρκεια του συνεδρίου της WISTA International, που διεξήχθη στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, ως «Διεθνής προσωπικότητα 2023». Είναι η πρώτη γυναίκα διευθύνουσα σύμβουλος σε μεγάλο ναυτασφαλιστικό οργανισμό, αναλαμβάνοντας τα ηνία του American P&I Club. Επίσης βρέθηκε στην 88η θέση της λίστας των Lloyd’s με τους 100 πιο επιδραστικούς παράγοντες της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας. Παράλληλα, εξελέγη στο διοικητικό συμβούλιο του International Propeller Club, αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο στην προεδρία της Επιτροπής Εκπαίδευσης και Επόμενης Γενιάς. Συμμετέχει ακόμα στις λειτουργίες της WISTA (Women’s International Shipping & Trading Association), τόσο στην Ελλάδα όσο και σε διεθνές επίπεδο. Με Ελληνοκύπριους γονείς, η Δωροθέα Ιωάννου γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε στην Αμερική. Κατέχει Β.Α. από το City University της Νέας Υόρκης και πτυχίο Νομικής από το St John’s University School of Law.
Το 1997 ήρθε στην Ελλάδα, ασχολήθηκε με τη διδασκαλία Αγγλικών και τη δικηγορία, ωστόσο την κέρδισε ο κλάδος των ναυτασφαλίσεων. Το 2015 έγινε η πρώτη γυναίκα στην ιστορία του American Club που ανέλαβε senior με παγκόσμιο εκτελεστικό ρόλο, εκτελώντας χρέη διευθύντριας Παγκόσμιας Επιχειρησιακής Ανάπτυξης. Από την 1η Αυγούστου 2022 ανέλαβε επίσημα τον ρόλο της CEO στο Shipowners Claims Bureau στη διαχειρίστρια εταιρία του American P&I Club.
Παγιέτ Παλαιολόγου
Η Παγιέτ Παλαιολόγου είναι Vice President Marine & Offshore Division – South East Europe, Black Sea & Adriatic Zone του Bureau Veritas. Είναι απόφοιτος του πανεπιστημίου της Γλασκόβης (BEng in Naval Architecture & Ocean Engineering) και του πανεπιστημίου του Newcastle Upon Tyne (MSc in Marine Engineering). Αρχισε την επαγγελματική της σταδιοδρομία στο Τεχνικό Τμήμα της εταιρίας Oceanbulk Maritime S.A. το 1993 και το 1999 προήχθη σε Head of Hull & Classification Division.
Το 2005 άρχισε να εργάζεται στο Bureau Veritas σαν Marine Center surveyor, το 2007 ορίστηκε Delegate του Marine Center Manager και το 2013 Sales, Marketing & Business Development Manager για την περιοχή της Ελλάδας και της Μαύρης Θάλασσας. Κατά τη διάρκεια των ετών 2015 και 2016 κατείχε τη θέση του Marine Marketing & Sales Director για το Marine & Offshore Division, μοιράζοντας τον χρόνο της ανάμεσα στα κεντρικά της εταιρίας στο Παρίσι και στην Ελλάδα. Τον Ιανουάριο του 2017 ανέλαβε τη θέση του Vice President, Regional Chief Executive για την περιοχή της Ελλάδας και της Μαύρης Θάλασσας και τον Ιούλιο του 2018 για τη Ζώνη της Ελλάδας, της Μαύρης Θάλασσας και της Αδριατικής. Από την 1η Ιανουαρίου 2022 είναι Vice President για τη Ζώνη της νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Μαύρης Θάλασσας και της Αδριατικής στο Marine & Offshore Division, με έδρα τον Πειραιά.