Αισιόδοξα νέα για τις επιθέσεις πειρατείας στα πλοία

Ο αριθμός των περιστατικών θαλάσσιας πειρατείας που αναφέρθηκαν στο Κέντρο Πληροφοριών ReCAAP κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018 έπεσε στο χαμηλότερο αριθμό τα τελευταία 10 χρόνια, ανέφερε ο οργανισμός την Τρίτη.

Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2018, η ReCAAP είχε αναφέρει συνολικά 40 περιστατικά, εκ των οποίων 29 ήταν πραγματικά περιστατικά ενώ υπήρξαν και 11 απόπειρες. Μεταξύ αυτών, 37 (92%) ήταν ένοπλες επιθέσεις ληστείας και τρεις (8%) κατηγοριοποιήθηκαν ως πειρατεία.

Αυτό σηματοδοτεί μείωση κατά 15% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2017 στον αριθμό των περιστατικών που αναφέρθηκαν και ο μικρότερος αριθμός μεταξύ της δεκαετίας (2009-2018), δήλωσε η ReCAAP.

Επιπλέον, δεν υπήρξε πραγματικό περιστατικό απαγωγής του πληρώματος ή κλοπής φορτίου πετρελαίου.

Η εξαμηνιαία έκθεση της ReCAAP επισημαίνει ότι, παρόλο που σημειώθηκε μείωση του αριθμού των περιστατικών κοντά στα λιμάνια και τις αγκυροβόλια στις Φιλιππίνες μέχρι στιγμής φέτος, παρατηρήθηκε μικρή αύξηση στα στενά της Σιγκαπούρης και στο Βιετνάμ στις θάλασσα Sulu-Celebes, κάτι το οποίο είναι ανησυχητικό.

“Αναφορικά με τον αριθμό των συμβάντων το 2017 που αυξήθηκε κατά 16% σε σύγκριση με το 2016, η μείωση κατά 15% το πρώτο εξάμηνο του 2018 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2017 είναι πολύ καλά νέα. Παρόλα αυτά, η συνεχής επαγρύπνηση όλων των ενδιαφερομένων θα είναι μια αποτελεσματική αποτροπή για το ναυτικό έγκλημα και προτρέπουμε να ληφθούν αυξημένα μέτρα στους τομείς που μας απασχολούν “, σχολίασε ο Masafumi Kuroki, εκτελεστικός διευθυντής της ReCAAP ISC.

Η συμφωνία περιφερειακής συνεργασίας για την καταπολέμηση της πειρατείας και της ένοπλης ληστείας κατά των πλοίων στην Ασία (ReCAAP), που ιδρύθηκε το 2006, είναι η πρώτη περιφερειακή συμφωνία μεταξύ κυβερνήσεων για την προώθηση και ενίσχυση της συνεργασίας κατά της πειρατείας και της ένοπλης ληστείας κατά των πλοίων στην Ασία. Μέχρι σήμερα, 20 έθνη, μεταξύ των οποίων 14 ασιατικές χώρες, 4 ευρωπαϊκές χώρες, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ, έχουν καταστεί συμβαλλόμενα μέρη.

Διαβάστε ακόμα