Ακτοπλοΐα: «Άγονη γραμμή» η Θεσσαλονίκη

limani_thessalonikis_

Με ανακοίνωσή του το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την ανεπαρκή ακτοπλοϊκή σύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με τα λιμάνια των νησιών, ακόμα και του Βόρειου Αιγαίου καθώς και την έλλειψη ανταπόκρισης των αρμόδιων φορέων στο θέμα αυτό.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

«Οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη για την κατάργηση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Θεσσαλονίκης – Λήμνου απλώς επιβεβαιώνουν την πλήρη απαξίωση της Θεσσαλονίκης στο πεδίο της επιβατηγού ναυτιλίας. Το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας συνδέεται, πλέον, ακτοπλοϊκά μόνο με ορισμένα νησιά του Βορείου Αιγαίου, με συχνότητα μία φορά την εβδομάδα. Στην ουσία ο επιβατηγό λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι «μαύρη τρύπα» στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες της χώρας. Στην ουσία δεν υπάρχει.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκη κατ’ επανάληψη τα τελευταία χρόνια έχει διαμαρτυρηθεί προς την πολιτεία γι’ αυτή την κατάσταση, που λειτουργεί εις βάρος του τουρισμού και της οικονομίας της Θεσσαλονίκης, αλλά και των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση. Αντίθετα η αδιαφορία οδηγεί την κατάσταση από το κακό στο χειρότερο.

Έφτασε η ώρα η πολιτεία να δει την υπόθεση του επιβατικού λιμανιού της Θεσσαλονίκης με άλλο μάτι και διαφορετικό πνεύμα. Οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Θεσσαλονίκης θα πρέπει να στηριχθούν και να υποστηριχθούν, ακόμη και με την ανακήρυξη της Θεσσαλονίκης ως άγονης γραμμής, σε ότι αφορά την ακτοπλοΐα. Το υπουργείο Ναυτιλίας δεν μπορεί ούτε να κωφεύει, ούτε να επικαλείται την ιδιωτική πρωτοβουλία, ούτε να μένει στον τύπο του νόμου. Οφείλει να λύσει το πρόβλημα με βάση τη δυναμική της Βορείου Ελλάδος και την προοπτική να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι της περιοχής, αλλά και οι Βαλκάνιοι επισκέπτες και τουρίστες, που θέλουν να ταξιδέψουν στο Βόρειο Αιγαίο και τις Σποράδες, αλλά γνωρίζουν ότι σήμερα αυτό δεν είναι εφικτό μέσω Θεσσαλονίκης.»

portnet.gr

Διαβάστε ακόμα