Ανακαλύφθηκε το βαθύτερο ναυάγιο στον κόσμο στα ανοικτά των Φιλιππίνων!

Ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο που είχε βυθιστεί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ανακαλύφθηκε στα ανοιχτά των Φιλιππίνων σε περίπου 7.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας!

Το ναυάγιο είναι το βαθύτερο ναυάγιο του κόσμου, σύμφωνα με μια ομάδα εξερεύνησης με έδρα τις ΗΠΑ.

Το USS Samuel B Roberts φέρεται να είχε βυθιστεί κατά τη διάρκεια μιας μάχης στα ανοιχτά του κεντρικού νησιού Samar στις 25 Οκτωβρίου 1944. Αυτή ήταν η στιγμή που οι αμερικανικές δυνάμεις μάχονταν για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση των Φιλιππίνων, η οποία ήταν τότε αποικία των ΗΠΑ αλλά υπό ιαπωνική κατοχή.

Ένα υποβρύχιο που κατέβηκε στο σημείο φωτογράφισε, κινηματογράφησε και εξέτασε το χτυπημένο κύτος του Sammy B σε μια σειρά καταδύσεων που κράτησαν οκτώ ημέρες, σύμφωνα με την εταιρεία υποθαλάσσιας τεχνολογίας Caladan Oceanic με έδρα το Τέξας.

Οι εικόνες έδειξαν τον τρισωλήνιο εκτοξευτή τορπιλών του πλοίου καθώς και τη βάση του όπλου του. Σύμφωνα με τα αρχεία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, το πλήρωμα του Sammy B επέπλεε για σχεδόν τρεις ημέρες και περίμενε να διασωθεί, με αρκετούς επιζώντες να χάνονται από σοβαρά τραύματα και επιθέσεις καρχαριών.

Από τα 224 μέλη του πληρώματος, τα 89 πέθαναν.

Η μάχη ήταν μέρος μιας μεγαλύτερης – της Μάχης του Λέιτε, στην οποία πραγματοποιήθηκαν σκληρές μάχες και για αρκετές ημέρες, μεταξύ των δυνάμεων των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.

Το Sammy B ήταν μεταξύ των τεσσάρων αμερικανικών πλοίων που φέρεται να βυθίστηκαν στη συμπλοκή της 25ης Οκτωβρίου.

Το ναυάγιο του USS Johnston που βρίσκεται στο 6.500 μέτρα περίπου, ήταν μέχρι στιγμής το βαθύτερο ναυάγιο στον κόσμο. Είχε ανακαλυφθεί το 2021 από την ομάδα του Vescovo.

Στην πιο πρόσφατη έρευνα, η ομάδα προσπάθησε επίσης να αναζητήσει το USS Gambier Bay σε βάθος μεγαλύτερο των 7.000 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να το εντοπίσουν.

Να σημειώσουμε ότι το ναυάγιο του Τιτανικού βρίσκεται ναυαγισμένο σχεδόν 4.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Διαβάστε ακόμα