Ανησυχία από τις στρατιωτικές ασκήσεις της Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράν στον κόλπο του Ομάν

Η Ρωσία και η Κίνα ξεκίνησαν αυτή την εβδομάδα κοινές ναυτικές ασκήσεις με το Ιράν στον Κόλπο του Ομάν, αποδεικνύοντας την προθυμία τους να συνεργαστούν σε επιχειρήσεις στη θάλασσα. Πρόκειται για την τρίτη ναυτική άσκηση μεταξύ των τριών χωρών από το 2019 και τη δεύτερη ρωσοκινεζική ναυτική άσκηση σε διάστημα δύο μηνών.

Η άσκηση, με την ονομασία “Ζώνη Ασφαλείας 2023”, διεξάγεται από την Τετάρτη έως το Σάββατο στα ύδατα ανοικτά του λιμανιού Chabahar. Την Πέμπτη και την Παρασκευή θα περιλαμβάνει ασκήσεις στη θάλασσα, συμπεριλαμβανομένης μιας άσκησης έρευνας και διάσωσης και μιας άσκησης πυροβολικού.

Στις ασκήσεις συμμετέχουν οι φρεγάτες Sakhand και Jamaran του ιρανικού Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και η κορβέτα Bayandor, κατασκευής 1964. Η Ρωσία έχει στείλει τη φρεγάτα Admiral Gorshkov και η Κίνα το αντιτορπιλικό Nanning. Και τα δύο είναι σύγχρονα πλοία πολλαπλού ρόλου, και το Gorshkov φέρει τον νέο υπερηχητικό αντιπλοϊκό πύραυλο της Ρωσίας, τον Zircon.

Το κινεζικό κρατικό πρακτορείο Global Times τόνισε ότι η άσκηση “δεν στοχεύει σε κανένα τρίτο μέρος”.

Και τα τρία έθνη έχουν τεταμένες σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και όλα ευθυγραμμίζονται σε γενικές γραμμές με τη Ρωσία όσον αφορά τη εισβολή στην Ουκρανία.

Το Ιράν έχει προμηθεύσει τις ρωσικές δυνάμεις με στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα για επιθέσεις στο ουκρανικό ηλεκτρικό δίκτυο.

Η εμπλοκή της Κίνας έχει περιοριστεί σε διπλωματική υποστήριξη και παροχή μη πολεμικής βοήθειας, σύμφωνα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά ο Λευκός Οίκος έχει κατηγορήσει το Πεκίνο ότι εξετάζει σχέδια για την απευθείας προμήθεια όπλων στη Μόσχα.

Διαβάστε ακόμα