Απαγωγή 11 ναυτικών από πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων

Πειρατές απήγαγαν 11 μέλη του πληρώματος από το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Pomerenia Sky, από τις ακτές της Νιγηρίας.

Το πλοίο με σημαία της Λιβερίας είχε πορεία προς το λιμάνι του Onne της Νιγηρίας το Σάββατο το πρωί, όταν έγινε η επίθεση, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η διαχειρίστρια εταιρεία Midocean (IOM). Από τους 11 που απήχθησαν οκτώ είναι από την Πολωνία, δύο από τις Φιλιππίνες και ένας από την Ουκρανία. Εννέα μέλη του πληρώματος παρέμειναν στο πλοίο, ενώ το πλοίο είναι ασφλές.

Η περιοχή έχει δει μια σειρά επιθέσεων. Στις 17 Οκτωβρίου, στο αγκυροβόλιο του Λάγος, ένοπλοι πειρατές πλησίασαν ένα δεξαμενόπλοιο. Σταμάτησαν την προσπάθειά τους να επιβιβαστούν όταν εντοπίστηκαν. Δύο πειρατές επιβιβάστηκαν σε ένα άλλο δεξαμενόπλοιο στις 14 Οκτωβρίου, αλλά διέφυγαν όταν ο συναγερμός ενεργοποιήθηκε από το πλήρωμα.

Τον Σεπτέμβριο, πειρατές απήγαγαν 12 μέλη του πληρώματος από το ελβετικό πλοίο φορτίου χύδην Glarus στα ύδατα της Νιγηρίας. Το πλοίο μετέφερε σιτάρι μεταξύ του Lagos και του Port Harcourt στο Δέλτα του Νίγηρα και η επίθεση έγινε περίπου 45 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του νησιού Bonny. Οι πειρατές κατέστρεψαν τον εξοπλισμό επικοινωνίας του πλοίου πριν φύγουν. Το πλήρωμα τελικά απελευθερώθηκε την περασμένη Παρασκευή.

Τον Αύγουστο, το πετρελαιοφόρο Pantelena εξαφανίστηκε στον Κόλπο της Γουινέας. Το πλήρωμα κρατήθηκε αιχμάλωτο για εννέα ημέρες.

Η δεύτερη τριμηνιαία έκθεση του Διεθνούς Ναυτιλιακού Γραφείου του ICC, που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, αναφέρει ότι έξι χωριστά περιστατικά απαγωγής πληρώματος είχαν συμβεί μέχρι στιγμής το 2018, όπου συμμετείχαν 25 μέλη πληρώματος, όλοι στον Κόλπο της Γουινέας. Το Προεδρείο τονίζει την περιοχή ως υψηλού κινδύνου και δηλώνει ότι ο πραγματικός αριθμός συμβάντων στον Κόλπο της Γουινέας μπορεί να είναι σημαντικά υψηλότερος από ό, τι αναφέρθηκε.

Σύμφωνα με τους “Ωκεανοί πέρα από την πειρατεία”, 100 ναυτικοί απήχθησαν στα ύδατα του Κόλπου της Γουινέας το περασμένο έτος.

Διαβάστε ακόμα