Απελευθερώθηκε τάνκερ από πειρατές στην Ινδονησία

MV_Hai_Soon_12_peirates
Οι εννέα συλληφθέντες για πειρατεία και απόπειρα κλοπής πετρελαίου από το MV Hai Soon

Το Πολεμικό Ναυτικό της Ινδονησίας κατάφερε να ανακτήσει ένα τάνκερ που είχε καταληφθεί από πειρατές στα ανοικτά της Βόρνεο, συλλαμβάνοντας εννέα υπόπτους, όλους Ινδονησιακής καταγωγής, οι οποίοι πιστεύεται ότι είχαν την πρόθεση να κλέψουν και να μεταπουλήσουν το πετρέλαιο του πλοίου.

Τα 20 μέλη του πληρώματος και ένας επιβάτης του πλοίου με το όνομα MV Hai Soon 12, έχουν διασωθεί και είναι σώοι και αβλαβείς, φέρεται να δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ναυτικού Edi Sucipto στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Το πλοίο φέρεται να μετέφερε περίπου 50.000 γαλόνια πετρελαίου. Το περασμένο Σάββατο, οι εννέα δράστες ανέβηκαν το πρυμναίο κατάστρωμα του Hai Soon 12 από ένα μικρό σκάφος στα ύδατα ανοικτά του Pulau Belitung και έδεσαν το πλήρωμα σε μια αίθουσα.

Σύμφωνα πάντα με τον Sucipito, το ναυτικό απέστειλε ένα περιπολικό σκάφος για να καταδιώξει το τάνκερ αφού αυτό εξαφανίστηκε από το Αυτόματο Σύστημα Αναγνώρıσης (AIS), ενώ έπλεε από τη Σιγκαπούρη προς την πόλη Dumai. Το πλοίο στη συνέχεια επανεμφανίστηκε αλλού, μεταδίδοντας ένα διαφορετικό όνομα, το KM Aiso, γεγονός που προκάλεσε υποψίες.

Το ναυτικό κατάφερε να εντοπίσει το πλοίο και μετά από οχτάωρη καταδίωξη επιβιβάστηκε πάνω του, ματαιώνοντας την προγραμματισμένη κλοπή πετρελαίου. Οι πειρατές δεν προέβαλλαν καμία αντίσταση.

Το MV Hai Soon 12 είναι νηολογημένο στο Κιριμπάτι, μια νησιωτική χώρα στην Ωκεανία, όπως δείχνει το Κέντρο ανταλλαγής πληροφοριών της ReCAAP (συμφωνίας περιφερειακής συνεργασίας για την καταπολέμηση της πειρατείας και ένοπλης ληστείας εναντίον πλοίων στην Ασία).

Με βάση τα τελευταία δεδομένα εντοπισμού του πλοίου, το κατασκευασμένο το 1993 δεξαμενόπλοιο είχε ως τελευταίο σταθμό την Σουραμπάγια της Ινδονησίας.

Την περασμένη εβδομάδα, αξιωματούχοι από την Ινδονησία, τη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες συναντήθηκαν στη Γιογκιακάρτα και συμφώνησαν να ξεκινήσουν συντονισμένες περιπολίες και να φτιάξουν κέντρα άμεσης δράσης στις αντίστοιχες χώρες τους για να ανταποκριθούν καλύτερα στις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στις επιρρεπείς στην πειρατεία περιοχές στις θάλασσες Σούλου και Σουλαουέζι.

Η συνάντηση καλέστηκε μετά από μια σειρά απαγωγών στα ύδατα ανοικτά των νότιων Φιλιππίνων, που πιστεύεται ότι οφείλονται στρην δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης Abu Sayyaf.

Διαβάστε ακόμα