«Απέχουν» από τις ναυπηγήσεις oι Έλληνες εφοπλιστές

naupisiseis_ploion_

«Απέχουν» από την τοποθέτηση παραγγελιών για τη ναυπήγηση πλοίων οι Έλληνες εφοπλιστές προφανώς τηρώντας στάση αναμονής μέχρι να φανεί «φως» ανάκαμψης στο τούνελ της παγκόσμιας ναυτιλιακής κρίσης.

Έτσι, κυρίως μετά από τον Ιούλιο, άρχισε να εμφανίζεται αυτή η αλλαγή στη «ρότα» των Ελληνικών εταιρειών και όπως αποτυπώνεται σε στοιχεία του ναυλομεσιτικού οίκου Golden Destiny υπάρχει στο 9μηνο μείωση των νέων παραγγελιών κατά 6% συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Αντίθετα, σε παγκόσμιο επίπεδο αν και υπάρχει μειωμένη κινητικότητα καταγράφεται μια έστω και οριακή αύξηση στο 9μηνο των νέων παραγγελιών της τάξης του 3%.

Ειδικότερα, σύμφωνα, πάντα, με τα στοιχεία της Golden Destiny οι Έλληνες εφοπλιστές στο 9μηνο:
• Τοποθέτησαν παραγγελίες για 219 πλοία (είχαν τοποθετήσει στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα παραγγελίες για 232 πλοία).

Στα φορτηγά, χωρητικότητας άνω των 10.000 τόνων, τη μερίδα του λέοντος των νέων παραγγελιών κέρδισαν τα ναυπηγεία της Κίνας (72) καταγράφοντας αύξηση κατά 13% (ήταν 64 στο περυσινό 9μηνο). Αντίθετα, στα δεξαμενόπλοια και στα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LPG) οι Έλληνες εφοπλιστές επιλέγουν κυρίως τα ναυπηγεία της Κορέας, τα οποία παρουσίασαν αύξηση 43% και 11%, αντίστοιχα.

Από τα παραπάνω στοιχεία φαίνεται οι Έλληνες εφοπλιστές δεν εμπιστεύονται ακόμα τα ναυπηγεία της Κίνας για εξειδικευμένες κατασκευές πλοίων, όπως απαιτούν πρώτα τα υγραεριοφόρα αλλά και τα δεξαμενόπλοια, για τα οποία στρέφονται στην Κίνα.

Αναλυτικά:
• Από τα 219 πλοία, που παρήγγειλαν οι Έλληνες εφοπλιστές στο πρώτο 9μηνο του έτους τα 91 ήταν φορτηγά (μεγαλύτερα των 10.000 τόνων), τα οποία είχαν μείωση 7%, τα 76 δεξαμενόπλοια (αύξηση 23%), τα 24 υγραεριοφόρα (μείωση 29%) και τα 22 πλοία μεταφοράς κοντέϊνερ (μείωση 37%).
• Στα φορτηγά οι περισσότερες παραγγελίες κατευθύνθηκαν στα ναυπηγεία της Κίνας (72) και έπονται η Ιαπωνία (13) και η Κορέα (6).
• Στα δεξαμενόπλοια, οι περισσότερες παραγγελίες κατευθύνθηκαν στην Κορέα (66) και ακολουθούν με 5 παραγγελίες η κάθε μια η Κίνα και η Ιαπωνία.

pireas2day.gr

Διαβάστε ακόμα