Αυξάνονται οι σπουδαστές στην ΑΕΝ Κρήτης

Αυξάνεται κάθε χρόνο ο αριθμός των σπουδαστών στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Κρήτης στον Βλητέ της Σούδας, λόγω και της οικονομικής κρίσης.

Kαι αυτό γιατί σε συνδυασμό με τις σπουδές, πραγματοποιούνται δύο αμοιβόμενα εκπαιδευτικά ταξίδια ενώ, λόγω της έλλειψης στελεχών στην Εμπορική Ναυτιλία, εξασφαλίζεται η επαγγελματική αποκατάσταση.

Την ίδια ώρα, στην ΑΕΝ παραμένουν οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό αλλά και σε υποδομές.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στο περιθώριο της χθεσινής επίσκεψης κλιμακίου της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Θανάση Ευαγγελάκη.

Ο κ. Ευαγγελάκης πραγματοποίησε συνάντηση και ενημέρωση με τους σπουδαστές και τους καθηγητές.
Ο ίδιος μιλώντας στα “Χ.ν.” και απαντώντας σε ερώτηση για τις ελλείψεις, υποστήριξε ότι «στις ΑΕΝ συνολικά αλλά και στο Κέντρο Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ) διαρκώς υποβαθμίζεται και απαξιώνεται η δημόσια ναυτική εκπαίδευση και δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτή την κατάσταση βρίσκουν έδαφος τα τρωκτικά της ιδιωτικής εκπαίδευσης τα οποία έχουν εμφανιστεί και εκμεταλλεύονται αυτή την κατάσταση».

Για τις εξελίξεις στη ναυτική εκπαίδευση γενικότερα, υποστήριξε ότι «δεν είναι αποσπασμένες από τη συνολικότερη κατάσταση, από τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, το χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων, της κοινωνικής ασφάλισης, που επιδιώκουν οι εφοπλιστές αλλά και συνολικά το κεφάλαιο σε συνεργασία και με τη σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στις κατευθύνσεις της Ε.Ε. και του ΔΝΤ».
Ο κ. Ευαγγελάκης έκανε λόγο για « αυταπάτες περί ανάπτυξης» η οποία αφορά «στα συμφέροντα του κεφαλαίου σε αντίθεση με τους ναυτεργάτες, συνολικά την εργατική λαϊκή οικογένεια που θα συνεχίσει να υποφέρει από την εφαρμογή των πάνω από 700 εφαρμοστικών νόμων» και κάλεσε «τους σπουδαστές, τους ναυτεργάτες, τη φτωχή αγροτιά που και αυτή είναι σε περίοδο κινητοποιήσεων, τους αυτοαπασχολούμενους, να δυναμώσει η κοινωνική συμμαχία βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του».

Μιλώντας νωρίτερα στα “Χ.ν.” ο διευθυντής της ΑΕΝ, ναυπηγός μηχανολόγος μηχανικός, Βαγγέλης Κανακάκης, ανέφερε ότι από 1998 που η ιδρύθηκε η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Κρήτης, έχουν αποφοιτήσει από την Σχολή Μηχανικών πάνω από 2.000 άτομα ενώ αυτή τη στιγμή έχει περίπου 400 ενεργούς σπουδαστές.

Σε ότι αφορά τα προβλήματα, επισήμανε ότι εντοπίζονται «στην έλλειψη καθηγητών Ναυτικών μαθημάτων Α’ Μηχανικών» και επιπλέον, η Σχολή έχει μείνει με τρεις μόνιμους καθηγητές καθώς δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη εδώ και 12 χρόνια. Τέλος η Ακαδημία αντιμετωπίζει κτιριακά προβλήματα σε αίθουσες διδασκαλίας και σε φοιτητική εστία, ενώ τα υπάρχοντα κτήρια που χρησιμοποιούνται, ενώ κατασκευάστηκαν το 2000, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης δεν έχουν συντηρηθεί εξωτερικά ποτέ, με αποτέλεσμα να υποχρεωνόμαστε να χρησιμοποιούμε σαν αίθουσες διδασκαλίας χώρους σε υπόγεια ή σε αίθουσες που έχουν προβλήματα υγρομόνωσης.

Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν ελλιπείς υποδομές κυρίως όσον αφορά την πρόσβαση των σπουδαστών στο διαδίκτυο» και σε υπολογιστές για χρήση από σπουδαστές και διδάσκοντες. «Αν και έχουν γίνει σχετικά αιτήματα προς την Διοίκηση και προς το ΥΕΝ, η Σχολή έχει Ιντερνετ για μόνο χρήση διοικητική, ενώ οι σπουδαστές δεν έχουν καθόλου πρόσβαση στο διαδίκτυο παρά από το κινητό τους τηλέφωνο».

Πάντως, «αυτή τη στιγμή έχει περατωθεί και τρέχει διαγωνισμός για αγορά τεχνολογικού εργαστηριακού εξοπλισμού και συγκεκριμένα για προσομοιωτή μηχανοστασίου και εργαστήρια ηλεκτρικών μηχανών και αυτοματισμών».
Το αισιόδοξο πάντως είναι ότι «σήμερα λόγω της οικονομικής κρίσης υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από την κοινωνία για την ΑΕΝ και έχει αυξηθεί ο αριθμός των σπουδαστών που εισέρχονται κάθε χρόνο».

haniotika-nea.gr

Διαβάστε ακόμα