Θαλάσσια εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου B-05 ανοικτά των ακτών Vishakhapatanam

Μια μέρα μετά την εθνική εορτή η Ινδία εκτόξευσε επιτυχώς βαλλιστικό πύραυλο (SLBM) από μια υποβρύχια πλατφόρμα ανοικτά των ακτών Vishakhapatanam την Κυριακή σύμφωνα με το πρακτορείο newindianexpress.com.

Μετα την δοκιμή αυτή ο πύραυλος με την κωδική ονομασία B-05 θα φορτωθεί σε υποβρύχιο όπου θα πραγματοποιήσει κανονική δοκιμαστική εκτόξευση σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ινδίας.

Πηγές του υπουργείου Άμυνας δήλωσαν ότι η δοκιμαστική εκτόξευση του πυραύλου με την κωδική ονομασία B-05, πραγματοποιήθηκε από μια βυθισμένη πλωτή εξέδρα (αντίγραφο ενός υποβρυχίου) σε πλήρη επιχειρησιακή διαμόρφωση στις 13:38 μ.μ.. ώρα Ινδίας .

Η πλωτή εξέδρα ήταν τοποθετημένη μέσα στη θάλασσα, περίπου 10 χλμ. από την ακτή Άντρα Πραντές και ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από περίπου 50 μέτρα βάθος.

Μιλώντας στο διευθυντή του New Indian Express ο επικεφαλής της αμυντικής επιτροπής DRDO G.Saraswat δήλωσε ότι «η αποστολή ήταν άκρως επιτυχημένη και ο πύραυλος κατέστρεψε το στόχο με απόλυτη ακρίβεια. Όλες οι παράμετροι του πυραύλου παρακολουθούνταν από ραντάρ καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας του και όλα πήγαν όπως αναμενόταν».

Ο βαλλιστικός πύραυλος αναπτύχθηκε κάτω από άκρα μυστικότητα από την ινδική αμυντική βιομηχανία DRDO. Ο πύραυλος Β-05 παλαιότερα γνωστός και ως Κ-15 είναι περίπου 10 μέτρα σε μήκος με περίπου ένα μέτρο διάμετρο, και ζυγίζει περίπου δέκα τόνους, χρησιμοποιώντας στερεά καύσιμα. Επίσης Θα μπορεί να μεταφέρει συμβατικό φορτίο περίπου 500 κιλών φέροντας τακτικές και πυρηνικές κεφαλές.

“Ο πύραυλος διέτρεξε απόσταση περίπου 700 χιλιομέτρων σε μόλις έξι λεπτά και διατηρώντας παράλληλα μια τέλεια τροχιά. Έχει 2 εκδόσεις SLBM και SLCM ενώ το βλήμα τύπου Κρουζ καθοδηγηθείτε στον προορισμό του με ενσωματωμένο υπολογιστή πραγματοποιώντας συγχρόνως υψηλή τροχιά εκτός της γήινης ατμόσφαιρας για να εισέλθει εκ νέου από πάνω από τη στοχευμένη τοποθεσία “, δήλωσε Ινδός επιστήμονας της αμυντικής επιτροπής .

Οι χώρες που διαθέτουν σήμερα την λεγόμενη πυρηνική τριάδα είναι η Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία (UK) Κίνα και τώρα θα είναι και η Ινδία .Ο υπουργός Άμυνας AK Antony συνεχάρη όλους τους επιστήμονες για την επιτυχή εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου Β-05.

defencenet.gr

Διαβάστε ακόμα