Δύο χρόνια μετά τη καταστροφή στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία και με εντελώς αμφιλεγόμενη – ως προς τα αποτελέσματα της – επιχείρηση «αποκατάστασης», οι επιζώντες κάτοικοι ξεκινάνε δικαστικό αγώνα για αποζημιώσεις τη στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες ιάπωνες πολίτες είναι πλέον εναντίον της πυρηνικής ενέργειας.
Ειδικοί εκτιμούν ότι η διακοπή της λειτουργίας του πυρηνικού εργοστασίου κόστισε περίπου 15 δισ $ ενώ οι εργασίες πλήρους σφράγισης του αντιδραστήρα θα έχουν ορίζοντα 30-40 ετών.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή μετά το Τσερνόμπιλ το 1986 που προκλήθηκε από σεισμό μεγάλης ισχύος που ακολούθησε τσουνάμι το οποίο και έπληξε τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου βγάζοντας εκτός λειτουργίας 3 αντιδραστήρες οι οποίοι έλειωσαν εντελώς μολύνοντας με ραδιενέργεια ολόκληρη της περιοχή και μεγάλο τμήμα του Ειρηνικού Ωκεανού.
Η καταστροφή κόστισε τη ζωή 19.00 ανθρώπων ενώ ακόμη και σήμερα υπάρχουν περιοχές που δεν μπορούν να εισέλθουν άνθρωποι ακόμα και με όλα τα μέτρα προστασίας εξαιτίας της μεγάλης έντασης της ραδιενέργειας που θα εμποδίζει για πολλά χρόνια τις εργασίες αποκατάστασης.
Ανάμεσα στα άλλα θα πρέπει σταδιακά να αφαιρεθούν τα πυρηνικά καύσιμα των αντιδραστήρων, να μειωθεί το επίπεδο ραδιενέργειας στην ευρύτερη περιοχή, και σταδιακή αποδόμηση τμημάτων προκειμένου οι εστίες μόλυνσης να σφραγιστούν οριστικά.
Η εισροή υδάτων από τον Ωκεανό είναι ένα ακόμη πρόβλημα που εμποδίζει τις εργασίες αποκατάστασης ενώ συνεχίζει τη μόλυνση με ραδιενέργεια της θάλασσας και όλου του οικοσυστήματος σε ακτίνα εκατοντάδων χιλιομέτρων.
Τις εργασίες έχουν αναλάβει αποκλειστικά ιαπωνικές εταιρίες με τεχνογνωσία στην κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων όπως η Toshiba Corp και η Hitachi Ltd αλλά καμία εταιρία από το εξωτερικό στους 21 συνολικά διαγωνισμούς που έχει προκηρύξει μέχρι σήμερα για το σκοπό αυτό η Ιαπωνική κυβέρνηση.
Σημειώνεται ότι 800 συνολικά ιάπωνες πολίτες έχουν καταθέσει νομικές αγωγές εναντίον της κυβέρνησης και της εταιρίας Tokyo Electric Power Co (TEPCO) που διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις της Φουκουσίμα.
Επιπλέον 160.000 κάτοικοι αναγκάστηκαν να εκκενώσουν την ευρύτερη περιοχή ενώ χιλιάδες άλλοι έφυγαν από τα όρια της μολυσμένη περιοχής προκειμένου να αποφύγουν τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας.
Υπάρχουν όμως πολλοί που επέλεξαν να παραμείνουν με δική τους ευθύνη σε αυτό το εφιαλτικό τοπίο καθώς απλώς δεν είχαν που αλλού να πάνε..
Το ζήτημα των αποζημιώσεων που έχει προκύψει είναι φλέγον δεν έχει καταβληθεί μέχρι στιγμής ούτε σε ένα κάτοικο με διεκδίκηση για μηνιαία καταβολή 535$ για όσο καιρό παραμένει εκτοπισμένος.
Το πρόβλημα για την ιαπωνική κυβέρνηση είναι ότι θα περάσουν δεκαετίες μέχρι να μπορούν και πάλι εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι να επιστρέψουν στις εστίες τους με προφανείς συνέπειες για το μέγεθος του ποσου των αποζημειώσεων που αν τελικά καταβληθεί θα είναι τεράστιο.
defencenet.gr