“Πυρά” και από τον πρόεδρο του ΣΕΕΝ για το πολυνομοσχέδιο

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ζητάνε οι ακτοπλοϊκές εταιρείες για την αντιμετώπιση των «καυτών” προβλημάτων του κλάδου εκφράζοντας ταυτόχρονα την έντονη δυσαρέσκειά τους από υπουργούς της κυβέρνησης.

Ειδικότερα, σε συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Τρίτης ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ Μιχάλης Σακέλλης ήταν ιδιαίτερα επικριτικός προς την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου λέγοντας ότι «παρά τις προσπάθειες και τις καλές προθέσεις που φαίνεται να έχει (…) περιέργως οδηγούμεθα σε λανθασμένες αποφάσεις και αποτελέσματα ακριβώς τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα»

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι παρότι έχει ζητηθεί ραντεβού εδώ και περίπου 2 μήνες σε έχουν γίνει δεκτοί από την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη και Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη για να σχολιάσει ότι «υπουργοί της κυβέρνησης δεν έχουν καταλάβει τι σημασία της ακτοπλοΐας».

Ο κ. Σακέλλης στην τοποθέτησή του ζήτησε να εγκαταλειφθούν ιδέες για την κατασκευή πλοίων με επιδοτήσεις από Δήμους και άλλους φορείς και ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για τις διατάξεις, που περιλήφθηκαν στο σχέδιο νόμου, που έδωσε για δημόσια διαβούλευση του υπουργός Ναυτιλίας.
«Όλες οι προτάσεις μας και οι διαπιστώσεις μας έχουν κατατεθεί στο ΥΝΑ στα πλαίσια της Δημόσιας διαβούλευσης για την Ακτοπλοΐα και το θεσμικό πλαίσιο, είμαστε όμως ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για τα αποτελέσματα, λαμβανομένης υπόψη της νοοτροπίας που επικρατεί όπως προκύπτει από το νέο σχέδιο νόμου και την μείωση των αποζημιώσεων για την εκτέλεση δρομολογίων Δημόσιας Υπηρεσίας», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ, για να προσθέσει λίγο παρακάτω:

«Επειδή τα θέματα που μας απασχολούν άπτονται της αρμοδιότητας και άλλων Υπουργείων, η σημασία της Ακτοπλοΐας και τα προβλήματα τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε κατάρρευση πρέπει να συνειδητοποιηθούν και να κατανοηθούν από το σύνολο της Κυβέρνησης.
Για τον λόγο αυτό ζητάμε την άμεση παρέμβαση του Πρωθυπουργού πριν να είναι πολύ αργά, προτού δηλαδή βρεθεί ενώπιον μίας ανεξέλεγκτης κατάστασης, η οποία είναι εξαιρετικά δύσκολη και δαπανηρή για να αντιμετωπιστεί».

Στα θέματα, που αναφέρθηκε ήταν η διάταξη για την επίταξη πλοίου, οι υποχρεωτικές εκπτώσεις ενώ όπως είπε «εκφράζουμε την απορία μας για την δημιουργία νέων επιτροπών και υποεπιτροπών – περί τις 10 μετρήσαμε εμείς -επιτήρησης και ρύθμισης, στις οποίες βέβαια δεν προβλέπεται να συμμετέχουν οι Ακτοπλόοι. Έχουμε λοιπόν επιτροπή λιμένων με περίπου 30 μέλη, την Επιτροπή «νησιωτικότητας» στην οποία και πάλι δεν συμμετέχουμε, λες και μπορεί ποτέ να υπάρξει στρατηγική και ανάπτυξη στα νησιά χωρίς ακτοπλοϊκά πλοία. Επίσης δημιουργείται το Ερευνητικό Ινστιτούτο Νησιωτικότητας κτλ κτλ.

Μόνο η λειτουργία των επιτροπών αυτών θα αυξήσει την γραφειοκρατία και θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό χωρίς λόγο και από ότι έχει δείξει η μέχρι τώρα εμπειρία χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Ξαναλέμε, μήπως και επιτέλους το καταλάβει κανείς ότι η ακτοπλοΐα δεν χρειάζεται Επιτροπές, χρειάζεται μέτρα, άμεσα, πρακτικά, χειροπιαστά. Διαφορετικά σύντομα θα μείνουμε με επιτροπές αλλά χωρίς πλοία».

Τέλος, ο κ. Σακέλλης απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση για τις ατομικές συμβάσεις, που θεσμοθετούνται για τα ποντοπόρα πλοία τάχθηκε υπέρ του διαλόγου με την ΠΝΟ και δεν απέκλεισε να ξεκινήσουν ξανά οι συζητήσεις για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης το 2013.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε ακόμα

Το Υπουργείο Ναυτιλίας & Αιγαίου καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια υλοποίησε το σύνολο των υποβληθέντων αιτημάτων μετεγγραφών των σπουδαστών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν), η πλειοψηφία των οποίων αφορούσε οικονομικούς λόγους, λαμβάνοντας υπόψη την δύσκολη οικονομική συγκυρία που διέρχεται η χώρα, την οικονομία πόρων του Κεφαλαίου Ναυτικής Εκπαίδευσης, καθώς και την ανάγκη συγκρατήσεως όλων των σπουδαστών εντός της Ναυτικής Εκπαίδευσης.

Επιπροσθέτως ελήφθησαν υπόψη τόσο οι κτιριακές υποδομές των Σχολών, όσο και οι εκπαιδευτικές δυνατότητες με την ύπαρξη του απαραίτητου αριθμού εκπαιδευτικών σε κάθε Σχολή όπως και η διατήρηση ικανού αριθμού σπουδαστών στις περιφερειακές ΑΕΝ.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών κατά την τρέχουσα ακαδημαϊκή περίοδο ικανοποιήθηκαν 314 συνολικά αιτήματα μετεγγραφής σπουδαστών των Α, Β, Ε εξαμήνων, που αναλύονται ως εξής:

(α) Α΄ Εξαμήνου: ΑΕΝ/Πλοιάρχων: 115 ΑΕΝ/Μηχανικών: 71

(β) Β΄ Εξαμήνου: ΑΕΝ/Πλοιάρχων: 82 ΑΕΝ/Μηχανικών: 22

(γ) Ε΄ Εξαμήνου: ΑΕΝ/Πλοιάρχων: 17 ΑΕΝ/Μηχανικών: 7

Διαβάστε ακόμα