Διαφωνίες υπουργείων στο σχέδιο νόμου για τα σκάφη αναψυχής

Διαφορετικές προσεγγίσεις για τη φορολόγηση στα σκάφη αναψυχής ακολουθούν τα υπουργεία Ναυτιλίας και Τουρισμού και το υπουργείο Οικονομικών.

Το υπουργείο Ναυτιλίας προτείνει φορολόγηση της τάξεως των 100 ευρώ ανά μέτρο για τα σκάφη που ξεπερνούν τα 12 μέτρα, ενώ το υπουργείο Οικονομικών προτείνει η χρέωση να είναι 160 ευρώ ανά μέτρο για όλα τα σκάφη.

Μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών δεν δέχεται ελαφρύνσεις για τα σκάφη που ελλιμενίζονται σε μόνιμη βάση στη χώρα, και επιπλέον εκπτώσεις στα επαγγελματικά σκάφη.

Το σχέδιο νόμου για τα τουριστικά σκάφη που αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, προβλέπει την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του υπό ελληνικής σημαίας επαγγελματικού σκάφους, την απλοποίηση της διαδικασίας εγγραφής στην ελληνική σημαία και την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την εξίσωση των επαγγελματικών με τα ιδιωτικά σκάφη, όσον αφορά στους ναύλους, ωστόσο τα δεύτερα δεν θα απαλλάσσονται του ΦΠΑ, δεν θα παίρνουν τράνζιτ πετρέλαιο για τη διάρκεια του ναύλου, ενώ ο ιδιώτης ή η εταιρεία θα πρέπει να κάνει έναρξη εργασιών στην εφορία.

tovima.gr

Διαβάστε ακόμα