Την καθιέρωση της ακτοπλοΐας ως ”Δημόσιο Αγαθό” ζητάει ο Ελευθέριος Κεχαγιόγλου

Την καθιέρωση της Ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας ως Δημόσιο Αγαθό, την θεσμική κατοχύρωση του Ελάχιστου Δημόσιου Συγκοινωνιακού Δικτύου ανά νησί και την εξασφάλιση της Λειτουργίας του, ζητάει ο πρόεδρος του Δικτύου Μικρών Νησιών, Ελευθέριος Κεχαγιόγλου.

Επειδή η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών είναι Δημόσιο Αγαθό, θέμα εθνικής ασφάλειας και βασικός παράγοντας ανάπτυξης του τόπου κάλεσε τους μικρονησιώτες αλλά και όλους του Έλληνες φίλους των νησιών να σταθούν δίπλα σε όσους δήμους παλεύουν για την επίλυση του ακτοπλοϊκού τους προβλήματος.

Στη σημερινή κατάσταση σύμφωνα με τις έρευνες του ΕΔΜΝ παραβιάζονται οι βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης της:

• Επικουρικότητας
• Αναλογικότητας
• Υπηρεσίας κοινής ωφέλειας
• Δημόσιας Υπηρεσίας
• Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος
• Ανταγωνιστικότητας
• Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων
• Κοινής πολιτικής μεταφορών
• Ισότητας ευκαιριών
• Ελεύθερης κυκλοφορίας των ατόμων
• Και της φορολογικής εναρμόνισης.

Παραβιάζεται ακόμη κατά την εθνική νομοθεσία, ενώ μπαίνει σε κίνδυνο στα ιδιαίτερα μικρά νησιά και το άρθρο του Διεθνές Δίκαιου για την θάλασσα.

Εταίροι σύμφωνα με το ΕΔΜΝ στην επίλυση του ακτοπλοϊκού πρέπει να είναι πρώτα και κύρια οι μικρονησιωτικές κοινωνίες, οι Επιχειρήσεις Ακτοπλοΐας και το Ελληνικό κράτος.

Οπως ανέλυσε το ΕΔΜΝ, «Το ακτοπλοϊκό στηρίζετε σε 4 βασικούς πυλώνες:

1. ΦΕΡΟΥΣΑ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑ ΝΗΣΙ / ΘΕΣΜΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΝΑ ΝΗΣΙ ΚΑΙ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ

Στο θέμα αυτό το ΕΔΜΝ ζήτησε ιδιαίτερα από την πολιτεία και της περιφέρειες της νησιωτικής Ελλάδας να αναλάβουν άμεσα το ρόλο και την ευθύνη πού τους αναλογούν. Η θεσμοθέτηση της κατοχύρωσης του Ελάχιστου Συγκοινωνιακού έργου ανά νησί θα λύσει το πρόβλημα της τακτικής σύντομης και ασφαλής συγκοινωνίας, όπως αυτή ορίζεται από την ΕΕ.

2. ΠΛΟΙΟΚΤΗΣΙΑ

Δυστυχώς σήμερα στην πατρίδα μας η πλειοψηφία της πλοιοκτησίας περνά σε χέρια Ιταλών, Τούρκων και σε ξένες τράπεζες… καλούμε άμεσα την κυβέρνηση και τις περιφέρειες να χρησιμοποιήσουν τα κονδύλια από το ΕΣΠΑ προς αυτή την κατεύθυνση. Κονδύλια Υπάρχουν η ΕΕ είναι θετική σε αυτό και ο χρόνος κυλά εις βάρος μας.

Στους Έλληνες επιχειρηματίες της ακτοπλοΐας πρέπει να τους δοθεί η δυνατότητα της συμμετοχής τους και της καλύτερης δυνατής εκμετάλλευσης αυτών των πόρων.

Ο ρόλος της Τοπικής αυτοδιοίκησης με τους ιδιώτες επιχειρηματίες να είναι διακριτικός και σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

3. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΚΤΟΠΛΟΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΛΟΙΩΝ

Η ελεύθερη ανταγωνιστική οικονομία πρέπει να πάρει την θέση πού της ανήκει στο θέμα της Διαχείρισης πλοίων. Βέβαια υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις (άγονων γραμμών – γραμμών δημοσίου Συμφέροντος και γραμμών όπου οι επιχειρήσεις δεν δηλώνουν ενδιαφέρον) αλλά και αυτές μπορούν να μετατραπούν σε γραμμές με ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον μέσω των ανάλογων οικονομικών ενισχύσεων

4. ΚΟΣΤΟΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ

Μετά την προτροπή της ΕΕ να ολοκλήρωση της επίλυσης του ακτοπλοϊκού θέματος της χώρας μας μέχρι τον Μάρτιο 2013 η πρόβλεψη όπως πληροφορηθήκαμε από τον τύπο είναι η μελέτη του Μεταφορικού Ισοδύναμου να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες. Εκφράζουμε όμως τις ανησυχίες μας, με όσα στοιχεία της μελέτης έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί… ελπίζουμε να κάνουμε λάθος. Η Εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου θα εξασφαλίσει μόνιμα φθηνό εισιτήριο στα μικρά νησιά μας. Να μελετηθεί εις βάθος το παράδειγμα της Τήλου του Τάσου Αλιφέρη και να εφαρμοσθεί όπου αυτό είναι δυνατόν.

Σχετικά Με όλες τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις.

Ζητούμε από την Πολιτεία:

• Το 30% του πλεονάσματος της χώρας μας (από το συνολικό 70% πού θα μπορεί να διαχειρίζεται) να πηγαίνει στην Νησιωτικότητα. Άμεση θεσμική κατοχύρωση του.

• Δημιουργία Κοινού φορέα Επίβλεψης και χρηματοδότησης των μεταφορών της χώρας μας τόσο για τις θαλάσσιες συγκοινωνίες όσο και της συμπληρωματικές συγκοινωνίες ξηράς και αέρος.

• Άμεση προώθηση στη Βουλή του νόμου για τα Υδροπλάνα. Όχι άλλη καθυστέρηση.

• Δημιουργία οικονομικών επιδοτήσεων της εργασίας και στα πλοία, όπως ισχύει στο ΙΚΑ και στο ταμείο ΟΑΕΕ

• ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΕΝΘΕΡΜΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕΕΝ στο Μηδενικό ΦΠΑ στην ακτοπλοΐα και στη Ρήτρα Καυσίμων

• Επανασχεδιασμός όλων των ακτοπλοϊκών συνδέσεων της χώρας (καθώς επίσης και την δημιουργία γραμμών κορμού και ακτινωτές γραμμές, όπου αυτές είναι εφικτές.)

Το κράτος οφείλει έως το Μάρτιο 2013 να έχει ολοκληρώσει το θέμα των ακτοπλοϊκών συνδέσεων. Με αυτό το δεδομένο το ΕΔΜΝ:

• Πραγματοποιεί τον Απρίλιο το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο του με κύριο θέμα το Ακτοπλοϊκό και

• Καλωσορίζει αρχές Ιουνίου στην πατρίδα μας Ομάδα ευρωβουλευτών της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του ΕΚ με πρωτοβουλία του Έλληνα Ευρωβουλευτή Γεώργιου Σταυρακάκη. Η πολυμελής ομάδα των ευρωβουλευτών θα επισκευθεί μικρά νησιά, θα συζητήσει με τους κατοίκους και τους φορείς των νησιών και θα αποκτήσει πληρέστερη εικόνα και γνώμη για το πρόβλημα της σύνδεσης των νησιών μας.

• Για να μη χάσουμε άλλο χρόνο (σε περίπτωση αλλαγής υπουργών κλπ) το ΕΔΜΝ αποφάσισε άμεσα να στείλει επιστολή πρόσκλησης για ενημέρωση πάνω στο ακτοπλοϊκό πρόβλημα στους τρείς κυβερνητικούς εταίρους και στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ελπίζοντας στην καταρχήν θετική Ανταπόκρισή τους.

pireas2day.gr

Διαβάστε ακόμα