Κίνδυνος Κινεζοποίησης της Ελληνικής ναυτιλίας

Η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Στις 15 Ιουνίου 2010 υπογράφηκε στην Αθήνα Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του Υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας της Ελλάδας και του Υπουργείου Μεταφορών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας που αφορούσε την συνεργασία στους τομείς των Ναυτιλιακών Μεταφορών και των Ναυτιλιακών Τεχνολογιών.

Το ανωτέρω μνημόνιο κατανόησης με το σχέδιο νόμου που έρχεται στην Βουλή για κύρωση κατά πάσα πιθανότητα αύριο μεταξύ των άλλων προβλέπει στο άρθρο 2 (V):

Εκπαίδευση και απασχόληση ναυτικών

«Τα μέρη θα συνεργάζονται μέσω της εκπαίδευσης και της ανταλλαγής προσωπικού, ενώ ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην εφαρμογή των σχετικών συμβάσεων του Δ.Ν.Ο. (Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού) και των οργάνων του Δ.Ο.Ε. (Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας) που αφορούν τις συνθήκες εργασίας στα πλοία καθώς και στην διευκόλυνση των ναυτικών κατά την διάρκεια της παραμονής τους στους λιμένες και των δύο μερών».

Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη διάταξη που αφορά την ανταλλαγή προσωπικού εντάσσεται στην λογική της λεγόμενης ανταγωνιστικότητας της ναυτιλίας εξυπηρετώντας εφοπλιστικά συμφέροντα αφού μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για την επάνδρωση των υπό ελληνική και ξένη σημαία πλοίων με πληρώματα από την Κίνα χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με όρους εργασίας και αμοιβής εργασιακού μεσαίωνα.

Καταγγέλλουμε την συγκεκριμένη διάταξη η οποία σε συνδυασμό με το άρθρο 19 «Ναυτολόγηση» του σχεδίου νόμου «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις» που θα συζητηθεί στην Βουλή την επόμενη εβδομάδα που επιβάλει πλήρη υποβάθμιση των Ελλήνων Ναυτεργατών στους όρους εργασίας και αμοιβής με τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, θα τους μετατρέψει σε φτηνό ναυτεργατικό δυναμικό στα επίπεδα των Κινέζων.

Απαιτούμε την απόσυρση του σχεδίου νόμου του Μνημονίου Κατανόησης καθώς και την απόσυρση του σχεδίου νόμου «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις».

Διαβάστε ακόμα