«Σωσίβιο» στη ΝΕΛ από την ΑΝΕΚ

Του Ηλία Γ. Μπέλλου

«Σωσίβιο» στην ΝΕΛ, αλλά με αντάλλαγμα, φαίνεται να ρίχνει η ΑΝΕΚ που, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές της Ακτής Βασιλειάδη, αναλαμβάνει από την μυτιληνιώτικη ακτοπλοϊκή, κατόπιν μεταξύ τους συμφωνίας, την γραμμή Θεσσαλονίκη-Λήμνος-Μυτιλήνη-Χίος-Βαθύ και ανέβασμα Καβάλα. Δρομολογεί για το σκοπό αυτό το, ναυπήγησης του 1975, Ιεράπετρα το οποίο όμως δεν θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει τους πλόες πριν την επόμενη εβδομάδα αφού προέρχεται από το Πέραμα.

Δίνεται έτσι, τουλάχιστον για την ώρα λύση, στο πρόβλημα χιλιάδων κατοίκων, επισκεπτών και επαγγελματιών των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου 650 εκ των οποίων είδαν το τριήμερο το δρομολόγιο τους να ακυρώνεται μετά την απόφαση της ΝΕΛ να αποσύρει το πλοίο European Express, χωρίς να το αντικαταστήσει με το Θεόφιλος λόγω μη έγκαιρης ολοκλήρωσης των εργασιών ετήσιας επιθεώρησής του.

Και άλλοι 650 υπολογίζεται ότι είναι εκείνοι που δεν θα εξυπηρετηθούν μέχρι να αρχίσει να πιάνει λιμάνια το Ιεράπετρα αναφερουν αρμόδιοι παράγοντες της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Κύκλοι της αγοράς συνδέουν όμως τα προβλήματα αυτά του Θεόφιλος όπως και άλλα παρόμοια στο πρόσφατο παρελθόν και με τα ζητήματα ρευστότητας της εταιρείας. Η NEΛ ως γνωστών αιτήθηκε την έγκριση σχεδίου εξυγίανσης και συμφωνίας με μέρος των πιστωτών της που όμως απορρίφθηκε προ εβδομάδος και τώρα προσφεύγει στο εφετείο.

Τα εν λόγο δρομολόγια στα οποία μπαίνει κατόπιν της σχετικής συμφωνίας των δυο ακτοπλοϊκών (που κοινοποίησαν στο υπουργείο γνωστοποιώντας έτσι ότι δικαιούχος των αποζημιώσεων για το δρομολόγιο είναι πλέον η ΑΝΕΚ) αποτελούν δρομολόγια γραμμών δημόσιας υπηρεσίας.

Δηλαδή άγονες γραμμές και επιδοτούμενες. «Αποτελούν συμβάσεις φιλέτα αφού είναι παλαιού τύπου και ως εκ τούτου μακροχρόνιες εν αντίθεση με τις καινούργιες που ανανεώνονται συνέχεια», αναφέρουν στο Capital.gr παράγοντες της Ακτής Μιαούλη.

Σημειολογικά η εξέλιξη έχει και πρόσθετη βαρύτητα αφού το «σωσίβιο» πετά η ΑΝΕΚ και όχι η Minoan. Και αυτό διότι ο βασικός μέτοχος της ΑΝΕΚ είναι και βασικός μέτοχος της Hellenic Seaways και βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τον όμιλο Grimaldi που είναι και αυτός με τη σειρά του βασικός μέτοχος της Minoan και της Hellenic Seaways με αντικείμενο την διαχείριση και τον έλεγχο της Hellenic Seaways που ελέγχουν από κοινού.

Όμως η αγορά θεωρούσε ότι η ΝΕΛ ήταν «κοντύτερα» στην Minoan αφού προ μηνών σύναψε εμπορική συμφωνία για να λειτουργεί με το εμπορικό της δίκτυο ως πράκτοράς της στην Αδριατική. Και τώρα το γεγονός ότι είναι η ΑΝΕΚ που πήρε το δρομολόγιο βάζει σε σκέψεις όσους πίστευαν ότι μπορεί ο Grimaldi να διεκδικούσε μεγαλύτερα μερίδια στο Αιγαίο.

capital.gr

Διαβάστε ακόμα

Επιστολή προς την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) έστειλε σήμερα τα ξημερώματα ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης σε μία προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή και να λήξει η απεργία.

Ειδικότερα αναφέρει: «Με έκπληξη διαπιστώσαμε στην απαντητική επιστολή της Διοίκησης της ΠΝΟ ότι η Ομοσπονδία σας δεν επιθυμεί να ανταποκριθεί στην έγγραφη πρόσκλησή μας για συνέχιση του διαλόγου. Είναι κατανοητό ότι ως «αδιάλλακτη» δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί η στάση της πλευράς που προσκαλεί σε διάλογο, αλλά, αντίθετα, εκείνης που τον απορρίπτει.

Στην ανωτέρω επιστολή σας, προτάσσετε το αίτημα να σας αποστείλουμε εγγράφως απαντήσεις στα ζητήματα εκείνα που αποτελούν και το αντικείμενο του διαλόγου.

Όπως γνωρίζετε, το Υπουργείο έχει επανειλημμένα συναντηθεί με την Ομοσπονδία και έχει συζητήσει διεξοδικά τα ζητήματα των ναυτικών. Επικουρικά αναφέρω την αναλυτική απάντηση που σας αποστείλαμε σε όλα τα ζητήματα που είχατε θέσει στην από 15 Οκτωβρίου 2012 επιστολή σας».

Στη συνέχεια ο υπουργός απάντησε στα αιτήματα των κινητοποιήσεων:

«- «Επαναφορά των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών στο προ των Μνημονίων και των σχετικών Εφαρμοστικών Νόμων καθεστώς»

Αυτό αποτελεί ευχή και στόχο όλων των Ελλήνων προκειμένου να πιάσουν τόπο οι θυσίες στις οποίες έχουν υποβληθεί.

– «Αποκατάσταση της άδικης φορολόγησης των Ελλήνων Ναυτεργατών, οι οποίοι αντί να έχουν μηδενική φορολόγηση λόγω της ιδιομορφίας και των ιδιαίτερα σκληρών και ανθυγιεινών συνθηκών του επαγγέλματος και της ανεκτίμητης προσφοράς τους στην Εθνική οικονομία, υφίστανται περαιτέρω εξοντωτική αύξηση της φορολογίας εισοδήματός τους».

Όλοι οι Έλληνες καλούμαστε να συνεισφέρουμε στην κοινή προσπάθεια για ανάκαμψη. Σε αυτό το πλαίσιο λαμβάνονται μέτρα. Οι ιδιομορφίες και η προσφορά των Ελλήνων ναυτικών είναι απόλυτα αντιληπτές και γι’ αυτό το λόγο φορολογούνται με χαμηλότερους συντελεστές από κάθε άλλο κλάδο.

– «Άμεση ανάκληση του νομοσχεδίου»

Στο σχέδιο νόμου «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις», μεταξύ άλλων :

• Επικαιροποιούνται διατάξεις, οι οποίες καθορίζουν το βασικό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ελληνικής ναυτιλιακής διοίκησης σε ζητήματα ενίσχυσης της ασφάλειας ναυσιπλοΐας, καθώς και της ανάπτυξης της ναυτικής εργασίας και εκπαίδευσης.

• Δημιουργούνται οι θεσμικές προϋποθέσεις για οργανωτική αναδιάρθρωση και αποδοτικότερη λειτουργία του λιμενικού συστήματος της χώρας με σκοπό τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και την απασχόληση.

• Ρυθμίζονται, για πρώτη φορά, θέματα άσκησης ολοκληρωμένης νησιωτικής πολιτικής.

• Θεσπίζονται διατάξεις για την προστασία των δικαιωμάτων των επιβατών της ακτοπλοΐας σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία της Ε.Ε..

Σε ό,τι αφορά στην ακτοπλοϊκή συγκοινωνία, το πρόβλημα είναι μεγάλο, αντικειμενικό και γνωστό σε όλους εδώ και καιρό. Είναι κυρίως η σημαντική μείωση της κίνησης ως αποτέλεσμα της ύφεσης και η ραγδαία αύξηση της τιμής του πετρελαίου διεθνώς.

Οι παρεμβάσεις του σχεδίου νόμου είναι οι απολύτως αναγκαίες για να εξασφαλισθούν οι θαλάσσιες ενδομεταφορές, να αποτραπεί ο αφελληνισμός των δραστηριοποιούμενων πλοίων και να αποφευχθεί περαιτέρω διόγκωση της ανεργίας.

Ειδικά για τη σύνθεση πληρώματος στα πλοία της ακτοπλοΐας, επισημαίνουμε ότι διατηρούνται οι ισχύουσες διατάξεις και γίνονται παρεμβάσεις προσαρμογής λόγω εποχικότητας μόνο κατά τη χειμερινή περίοδο, όπου, πολλές φορές και σε αρκετές γραμμές, το πλήρωμα είναι αριθμητικά περισσότερο από τους επιβάτες. Στο ανωτέρω πλαίσιο είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τυχόν επιμέρους θέματα σε ρεαλιστική βάση.

– «Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για όλες τις κατηγορίες πλοίων»

Σας είναι γνωστό ότι κατά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα έχουμε επιτύχει να μην υπάρξει τροποποίηση του σχετικού θεσμικού πλαισίου περί ΣΣΕ, ενώ ήδη έχουμε διαμεσολαβήσει ενεργά ώστε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο μερών. Γνωρίζετε πάντως πολύ καλά ότι η υπογραφή ΣΣΕ εμπίπτει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα των συμβαλλομένων μερών.

– «Άμεση εξόφληση δεδουλευμένων αποδοχών και αναδρομικών πολλών μηνών στα πληρώματα των επιβατηγών πλοίων, ιδιαίτερα εκείνων της ακτοπλοΐας»

Είναι απολύτως κατανοητό το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ναυτικοί και οι οικογένειές τους. Μετά από συνεχείς και εντατικές συνομιλίες με τις εταιρείες, έγινε σαφές ότι συνεχίζονται και εντείνονται εκ μέρους τους οι προσπάθειες για την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων τους.

– «Άμεση αντιμετώπιση της όξυνσης της ανεργίας στους Έλληνες ναυτεργάτες, καταπολέμηση της λεγόμενης «μαύρης» εργασίας, που ανέρχεται στο 50% του συνόλου των εργαζομένων και ανταπόκριση επιτέλους του Γραφείου Εύρεσης Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) στο ρόλο για τον οποίο ιδρύθηκε»

Σας ενημερώνουμε ότι το ΓΕΝΕ δεν πρόκειται να συγχωνευθεί με τον ΟΑΕΔ. Στόχος μας είναι να αναβαθμιστεί περαιτέρω και να αξιοποιηθεί προς όφελος των ναυτικών. Προς τούτο, έχουμε ήδη δρομολογήσει τις απαραίτητες ενέργειες.

Το ΓΕΝΕ ήδη προετοιμάζεται για να αποκτήσει άμεσα διαχειριστική επάρκεια προκειμένου να μπορεί να αντλήσει πόρους από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2007-2013, ακριβώς για την ανακούφιση των ανέργων ναυτικών.

Στο πλαίσιο αυτό, δρομολογούμε σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία Εργασίας και Ανάπτυξης, δυο νέες Ειδικές Δράσεις για τη δημιουργία / στήριξη της ναυτικής εργασίας:

(α) για τους άνεργους νέους ναυτικούς, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ 2007-2013 «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», ενδεικτικού προϋπολογισμού 6 εκατ. Ευρώ,

(β) για τη μεσο-μακροπρόθεσμη στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού ειδικά στην ακτοπλοΐα, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων», ενδεικτικού προϋπολογισμού 10 εκατ. Ευρώ.

Για την εξειδίκευση των ανωτέρω δράσεων στο πλαίσιο των υφιστάμενων κανόνων επιλεξιμότητας των συγχρηματοδοτούμενων από την Ε.Ε. προγραμμάτων, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου θα προσκαλέσει την ΠΝΟ να διατυπώσει τις απόψεις και προτάσεις της.

– «Επαναφορά των παροχών του Οίκου Ναύτου προς τους ναυτεργάτες και τις οικογένειές τους στο φυσικό τους φορέα, τον Οίκο Ναύτου, ώστε να σταματήσει η απαράδεκτη και ταπεινωτική ταλαιπωρία των ναυτεργατών, εν ενεργεία και συνταξιούχων, από τον ΕΟΠΥΥ για την προμήθεια των φαρμάκων τους».

Σας ενημερώνουμε ότι υπηρεσίες υγείας στους ναυτικούς και τις οικογένειές τους, θα παρέχονται και στην κεντρική υπηρεσία καθώς και στα Παραρτήματα του Οίκου Ναύτου από το προσωπικό του ΕΟΠΥΥ.

Προς τούτο θα προστεθεί σχετική ρητή πρόβλεψη στο προωθούμενο σχέδιο νόμου.

Λόγω του γενικού επανασχεδιασμού στο χώρο της υγείας, δε μπορεί να επιτευχθεί κάτι περισσότερο άμεσα, ωστόσο παραμένει ο στόχος της πλήρους επαναφοράς της εποπτείας στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Κλείνοντας, πιστεύουμε ότι η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, θα επιδείξει την απαιτούμενη σύνεση και διάθεση για ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο, για τον οποίο το Υπουργείο είναι και θα είναι πάντοτε διαθέσιμο. Σας καλούμε εκ νέου σε συνάντηση σήμερα Δευτέρα και ώρα 12.00 μμ.

Άλλωστε, στο πνεύμα αυτό, στις 23 Νοεμβρίου 2012, η ΠΝΟ, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και το Υπουργείο, συζητήσαμε και καταλήξαμε σε πλαίσιο συμφωνίας για τη ναυτική εκπαίδευση, προς όφελος των σπουδαστών και της ελληνικής ναυτιλίας.

Είναι βέβαιο ότι οι άγονες αντιπαραθέσεις τορπιλίζουν την απαραίτητη προσπάθεια για την ενδυνάμωση των θεσμικών σχέσεων και αυτό δεν θα είναι προς όφελος κανενός, πολύ δε περισσότερο των νησιωτών που η ζωή τους στηρίζεται στην ακτοπλοϊκή σύνδεση.

Οι αποφάσεις όσο δύσκολες και αν είναι πρέπει να λαμβάνονται.

Οι υποσχέσεις, όταν στερούνται αντικρίσματος είναι ανεύθυνες.

Εύκολες αποφάσεις και ανεύθυνες υποσχέσεις έχουν στοιχίσει ακριβά στη χώρα.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου

Κωστής Μουσουρούλης»

marinews.gr

Διαβάστε ακόμα