Η Ακτή Βασιλειάδη για υδατοδρόμιο της Αθήνας

Στην Ακτή Βασιλειάδη, στην περιοχή όπου «δένουν» τα πλοία για τα Δωδεκάνησα, θα χωροθετηθεί όπως όλα δείχνουν, το υδατοδρόμιο της Αθήνας.

Το θέμα εξετάσθηκε σε συνάντηση είχαν στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας εκπρόσωποι του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς και της εταιρείας Ελληνικά Υδατοδρόμια Α.Ε. Κατά την συνάντηση διαπιστώθηκε ότι η λειτουργία του υδατοδρομίου στην περιοχή δεν δημιουργεί διαχειριστικό και λειτουργικό πρόβλημα στην λειτουργία του λιμανιού.

Ωστόσο το «πράσινο φως» για την οριστική χωροθέτηση αναμένεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΠ.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες σε εκκρεμότητα παραμένει ακόμη το ζήτημα της βάσης συντήρησης, καθώς κρίθηκε ότι δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χώρος προκειμένου η συγκεκριμένη δραστηριότητα να γίνεται επίσης στην Ακτή Βασιλειάδη. Για την δημιουργία της εξετάζεται χώρος στο Πέραμα, χωρίς κάποια από τις εμπλεκόμενες πλευρές να διατυπώνει ενστάσεις αφού πρόκειται για μια περιοχή που είναι πολύ κοντά στην περιοχή που αναμένεται να χωροθετηθεί το υδατοδρόμιο.

Ο θαλασσοδιάδρομος για την προσθαλάσσωση των υδροπλάνων εξετάζεται να χωροθετηθεί κοντά στο νησί της Ψυτάλλειας. Σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα για την λειτουργία του υδατοδρομίου θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας κεντρικός θαλασσοδιάδρομος και δύο εφεδρικοί που θα καλύπτουν τις ανάγκες προσθαλάσσωσης.

Αύγουστο οι πρώτες πτήσεις

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων που βρίσκονται κοντά στην διαδικασία οι πρώτες πτήσεις των υδροπλάνων στη χώρα μας παραμπέπονται πλέον για τις αρχές Αυγούστου.

Οι καθυστερήσεις που υπάρχουν σε όλα τα στάδια εκτιμάται ότι δεν θα επιτρέψουν νωρίτερα την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών. Εφόσον αυτό επιβεβαιωθεί τότε, τη φετινή θερινή περίοδο, αναμένεται ότι τα υδροπλάνα θα λειτουργήσουν πιλοτικά σε κάποιες περιοχές και η πλήρης λειτουργία τους θα παραπεμφθεί, μάλλον, για την επόμενη χρονιά.

Πρέπει πάντως να σημειώσουμε ότι ο υπουργός Ανάπτυξης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χατζηδάκης έχει δώσει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου να «τρέξουν» το γραφειοκρατικό κομμάτι με ταχύτητα ώστε να μην υπάρχουν προσκόμματα διοικητικής φύσης για την υλοποίηση επενδύσεων.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο για την αδειοδότηση υδατοδρομίων η διαδικασία ολοκληρώνεται σε διάστημα ενός τριμήνου. Για την απόκτηση της άδειας γίνεται επιθεώρηση του υδατοδρομίου από τετραμελή ομάδα εμπειρογνωμόνων και στη συνεχεία εκδίδεται Κ.Υ.Α. (Κοινή Υπουργική Απόφαση) από το Υπ. Ανάπτυξης και το Υπ. Ναυτιλίας & Αιγαίου.

Ιόνιο – Χαλκίδα – Κρήτη

Η εταιρεία Ελληνικά Υδατοδρόμια έχει αναλάβει την δημιουργία των υδατοδρομίων σε Κέρκυρα, Ιθάκη, Οθωνούς και Ερείκουσα και βρίσκεται στην διαδικασία κατάθεσης του φακέλου στην αρμόδια Αρχή.

Η εταιρεία βρίσκεται επίσης σε προχωρημένες συζητήσεις για την ανάληψη του υδατοδρομίου στην Χαλκίδα. Μάλιστα η υπογραφή της σχετικής συμφωνίας έχει καθυστερήσει για γραφειοκρατικούς λόγους, εξαιτίας της αναβάθμισης του Λιμενικού Ταμείο Χαλκίδας σε Οργανισμό Λιμένος. Επίσης συζητήσεις έχουν γίνει και για υδατοδρόμια στις πρωτεύουσες των τεσσάρων νομών της Κρήτης.

Παράλληλα η εταιρεία έχει αναλάβει και την εκ νέου έκδοσης της άδειας για το υδατοδρόμιο της Πάτμου, το λειτουργούσε στο παρελθόν, αλλά, όπως προβλέπει ο νόμος, θα πρέπει να πάρει νέα άδεια.

Αργοσαρωνικός

Τέλος ενδιαφέρον, και μάλιστα έντονο, φαίνεται ότι υπάρχει και για την δημιουργία υδατοδρομίων στα νησιά του Αργοσαρωνικού. Σε πρόσφατη συνάντηση που υπήρξε με τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Δημήτρη Κατσικάρη συμμετείχαν εκπρόσωποι από Αίγινα, Ύδρα, Σπέτσες, Πόρο, Αγκίστρι αλλά και τα Κήθυρα, τα οποία υπάγονται στην ίδια περιφέρεια.

Από την πλευρά της περιφέρειας υπάρχει δέσμευση για την κάλυψη του κόστους εξοπλισμού των υδατοδρομίων, εφόσον προχωρήσει η διαδικασία, κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό αφού η οικονομική επιβάρυνση θα είναι πολύ μικρότερη για τις τοπικές Αρχές.

dealnews.gr

Διαβάστε ακόμα

Η ΠΝΟ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

“Συνεδρίασε σήμερα η Διοίκηση της ΠΝΟ και επισκόπησε τις εξελίξεις του απεργιακού αγώνα των ναυτεργατών, που συνεχίζεται για τρίτο 48ωρο με αμείωτο το αγωνιστικό φρόνημα και τη συμμετοχή τους, παρά τον απεργοσπαστικό μηχανισμό της Κυβέρνησης με πρωταγωνιστή τον Περιφερειάρχη Κρήτης.

Ειδικότερα, χθες το βράδυ, στο λιμάνι του Ηρακλείου διαδραματίστηκαν απερίγραπτες σκηνές κατευθυνόμενης βίας και τρομοκρατίας με στόχο τους απεργούς ναυτεργάτες. Ομάδες ροπαλοφόρων τραμπούκων εισέβαλαν στο πλοίο «ΦΑΙΣΤΟΣ ΠΑΛΑΣ» προκειμένου να εξαναγκασθεί ο Πλοίαρχος και το πλήρωμα να εκτελέσουν το δρομολόγιο Ηράκλειο – Πειραιάς, μεταφέροντας αγροτικά προϊόντα, πράγμα που τελικά το πέτυχαν.

Είναι προφανές ότι στόχος της παραπάνω ενέργειας είναι το σπάσιμο μιας καθ’ όλα επιτυχημένης απεργίας από τη μια μεριά και η δημιουργία συνθηκών κοινωνικού αυτοματισμού, στρέφοντας τη μια ομάδα εργαζομένων εναντίον της άλλης.

Τα γεγονότα αυτά αποτελούν στρατηγική επιλογή των κυβερνώντων, με την ανοχή που επέδειξε, αφού δεν παρεμπόδισε την ανάληψη δράσης των παραπάνω ομάδων.

Με την ευκαιρία αυτή, η Διοίκηση της ΠΝΟ τονίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι ναυτεργάτες και αγρότες, έστω και αν παρουσιάζουν ορισμένες ιδιομορφίες, είναι κοινά, αφού πλήττονται από τις επιλογές της Κυβέρνησης, από την οποία ζητούν και αναμένουν άμεση επίλυση των προβλημάτων αυτών”.

Διαβάστε ακόμα