Μνημόνιο συνεργασίας του Υπ. Ναυτιλίας και Αιγαίου και του Συλλόγου ”Το Χαμόγελο του Παιδιού”

Υπογράφηκε σήμερα στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, από τον Υπουργό Κωστή Μουσουρούλη και τον πρόεδρο του συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού» Κωνσταντίνο Γιαννόπουλο, μνημόνιο συνεργασίας «ως προς την υποστήριξη και διαχείριση Α) υποθέσεων παιδιών σε κίνδυνο (παιδιά – θύματα κακοποίησης – παραμέλησης, παιδιά θύματα οικονομικής εκμετάλλευσης, παιδιά θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης) και Β) υποθέσεων εξαφανισθέντων παιδιών».

Με βάση το μνημόνιο συνεργασίας, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου αναλαμβάνει:

• Να συμβάλει στην έρευνα και διάσωση των εξαφανισμένων ανήλικων στην περιοχή της αρμοδιότητας του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

• Να εκπονήσει σε συνεργασία με το σύλλογο «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και να προωθήσει προς όλες τις λιμενικές αρχές σχετικό εγχειρίδιο οδηγιών για τον τρόπο ανταπόκρισης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής σε περιστατικά παιδιών θυμάτων (π.χ. παιδιά επαίτες) καθώς και σχετικό εγχειρίδιο οδηγιών για τον τρόπο ανταπόκρισης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής σε περιστατικά εξαφάνισης ανηλίκων.

• Να απευθύνεται στο σύλλογο «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε κάθε περίπτωση που κρίνεται απαραίτητη η παροχή κοινωνικής ή ψυχολογικής υποστήριξης του παιδιού – θύματος από τον σύλλογο και εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά από τον αρμόδιο Εισαγγελέα (δηλαδή, η ανάθεση παροχής αρωγής του παιδιού – θύματος από άλλο φορέα).

• Να συμβάλει, εφόσον είναι δυνατόν, σε συνδυασμό με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και την υπάρχουσα επιχειρησιακή διαθεσιμότητα πλωτών μέσων στην άμεση μετάβαση της Συντονιστικής Επιχειρησιακής Ομάδας Διαχείρισης Περιστατικών Εξαφάνισης στον τόπο της εξαφάνισης με σκοπό την ενεργοποίησή της.

• Σε περίπτωση ενεργοποίησης του συστήματος Amber Alert Hellas, να προβάλλονται τα στοιχεία του εξαφανισμένου παιδιού στις ηλεκτρονικές πινακίδες μεταβλητών μηνυμάτων που διαθέτουν οι λιμένες.

• Να δημιουργήσει ομάδα εμπειρογνωμόνων για θέματα εξαφάνισης ανηλίκων, αποτελούμενη από στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, οι οποίοι θα τύχουν ειδικής εκπαίδευσης.

• Να εξασφαλίζει την ταχεία ενημέρωση του 4ου Τμήματος Αναζητήσεων της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας (ΥΔΕΖΙ) της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, που έχει οριστεί ως αρμόδιο για την έγκριση της ενεργοποίησης της διαδικασίας AMBER ALERT HELLAS, κάθε φορά που Λιμενική Αρχή δέχεται αναγγελία εξαφάνισης ανηλίκου, ώστε να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος.

Μετά την υπογραφή του μνημονίου, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου και ο πρόεδρος του συλλόγου «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:

Κ. Μουσουρούλης: «Με το μνημόνιο που υπογράψαμε σήμερα, στέλνουμε ένα διπλό μήνυμα: Πρώτον, ότι το Λιμενικό Σώμα συνεχίζει να επιτελεί, με συναίσθηση ευθύνης, τον κοινωνικό του ρόλο, ιδίως στην δύσκολη αυτή περίοδο που περνά ο τόπος μας. Δεύτερον, η Ελληνική Πολιτεία προστατεύει με κάθε πρόσφορο μέσο τα παιδιά της και αξιοποιεί στο έπακρο κάθε δυνατότητα για να βελτιώσει τις υποδομές και την υποστήριξη σε όσα παιδιά βρεθούν σε δύσκολη θέση. Η άσκηση βίας και η εκμετάλλευση των παιδιών μας, είναι έξω από την ελληνική κοινωνία και οικογένεια. Και με τη συνεργασία που ξεκινάμε με το σύλλογο «το Χαμόγελο του Παιδιού», αυτό ακριβώς υπογραμμίζουμε».

Κ. Γιαννόπουλος: «Το ‘Χαμόγελο του Παιδιού’ δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στις εξαφανίσεις ανηλίκων έχοντας αποκτήσει εξειδίκευση και τεχνογνωσία, διεθνώς αναγνωρισμένη. Ωστόσο σε αυτή την προσπάθεια δεν είμαστε μόνοι. Πρωτοστάτες οι αρμόδιοι θεσμικοί φορείς που θέτουν στη διάθεση των παιδιών όλο το δυναμικό τους, υλικοτεχνικό και ανθρώπινο. Σήμερα είμαστε ευτυχείς που το ήδη ενεργό και ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο Λιμενικό Σώμα επισφραγίζει και θεσμοθετεί τη συμμετοχή του με την υπογραφή σχετικού Μνημονίου Συνεργασίας. Σήμερα ενώνουμε τις δυνάμεις μας, λοιπόν, ώστε κάθε παιδί που εξαφανίζεται να βρίσκει το δρόμο για το σπίτι του! Εκπροσωπώντας τα παιδιά στην Ελλάδα ευχαριστούμε το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου και το Λιμενικό Σώμα για τη σημαντική αυτή ενέργεια.»

ΠΗΓΗ

Διαβάστε ακόμα