Σημαντική είναι η εξέλιξη της συμφωνίας των Ναυπηγείων Ελευσίνας με την κυβέρνηση για την επανέναρξη λειτουργίας που θα οδηγήσει και στην απεμπλοκή του εξαιρετικής σημασίας ζητήματος των πυραυλακάτων, ενώ ίσως αποδειχθεί ότι προαναγγέλλει θετικές εξελίξεις και στο δεύτερο μέτωπο, αυτό των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.
Ακολουθεί η ομιλία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου στη Βουλή για το θέμα. Οι εξελίξεις φαίνεται πως είναι καταιγιστικές και οι ανακατατάξεις ελπίζουμε να αποβούν σε καλό για την ελληνική ναυπηγική και ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία στο σύνολό της:
«Καταρχήν θέλω να ευχαριστήσω τους συνάδελφους κυρίες και κυρίους που αναφέρθηκαν στο συγκεκριμένο θέμα, είναι η τροπολογία υπ’ αριθμόν 450 και βρίσκομαι εδώ από καθήκον για να τους ενημερώσω σεβόμενος ακριβώς τις τοποθετήσεις τους ασχέτως από ποιο σημείο εκκίνησης οι τοποθετήσεις αυτές ξεκίνησαν.
Για να έχει κανείς πλήρη εικόνα πρέπει να λάβει υπόψη μαζί με την τροπολογία, την 450, τη συμφωνία πλαίσιο η οποία έχει επιτευχθεί μεταξύ των ναυπηγείων και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, των Ναυπηγείων Ελευσίνος, είναι σαφές εδώ, την έχουμε δει, ο κύριος Δρίτσας νομίζω την έχει, θα την καταθέσω στα πρακτικά της Βουλής, έχουμε τρία πρωτότυπα, το ένα από τα πρωτότυπα αυτά το καταθέτω στα πρακτικά της Βουλής για να γίνει αναπαραγωγή, να πληροφορηθούν όλοι οι συνάδελφοι.
Και βεβαίως αυτή η νέα συμφωνία πλαίσιο ανοίγει τον δρόμο για την τροποποίηση της σύμβασης για να μπορέσει το ελληνικό δημόσιο να πάρει τις πυραυλακάτους που έχει παραγγείλει στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Και είναι απαραίτητες για τη θωράκιση της εθνικής άμυνας της χώρας στη θάλασσα και ταυτόχρονα να συνεχίσουν να λειτουργία των Ναυπηγείων Ελευσίνας και να συνεχίσουν να υπάρχουν οι θέσεις απασχόλησης εκεί, κάτι πάρα πολύ σημαντικό για χίλιους σχεδόν εργαζομένους.
Επιτρέψτε μου ορισμένες σκέψεις και επιτρέψτε μου αυτές τις σκέψεις να τις συμμεριστώ μαζί σας.
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπως γνωρίζετε, δεν είναι αρμόδιο για τη ναυπηγική βιομηχανία στην Ελλάδα. Είναι αρμόδιοι άλλοι συνάδελφοι που προσπαθούν φιλότιμα και αποτελεσματικά από την πλευρά τους, ο κύριος Χατζηδάκης, ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας ο κύριος Μουσουρούλης.
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όμως, ενδιαφέρεται άμεσα για το θέμα των ναυπηγείων. Πρώτον διότι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, όπως ξέρετε, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τις βρήκαμε αυτές τις συμβάσεις, έχει παραγγείλει τα υποβρύχια και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας έχει παραγγείλει τις πυραυλακάτους. Η εθνική άμυνα της χώρας χρειάζεται και τα υποβρύχια και τις πυραυλακάτους.
Και αποτελεί ειλημμένη απόφαση της Κυβέρνησης να δουλέψουμε με όλες τις πτέρυγες της Βουλής και να δουλέψουμε μαζί και με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για να λύσουμε τα προβλήματα, να ανοίξουμε το δρόμο και να πάρει το Πολεμικό Ναυτικό τα πλοία τα οποία χρειάζεται αλλά και να διασώσουμε αυτό τον ισχυρό βραχίονα της βαριάς βιομηχανίας στην Ελλάδα. Μιάς βαριάς βιομηχανίας στην Ελλάδα που στο σύνολό της βρίσκεται σε συρρίκνωση τα τελευταία χρόνια.
Θεωρώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι πρέπει να πετύχουμε συνθέσεις σε αυτό το θέμα. Είναι εθνική υπόθεση τα ναυπηγεία, διότι η εθνική άμυνα μίας χώρας για να είναι ισχυρή πρέπει να βασίζεται και σε μία εγχώρια αμυντική βιομηχανία.
Τα προβλήματα που έχουν προκύψει δεν προέκυψαν επί των ημερών μας. Τα βρήκαμε, τα κληρονομήσαμε. Θεωρούμε καθήκον μας όμως να τα λύσουμε, όπως είπα, επιτυγχάνοντας συνθέσεις και συνεννοούμενοι με όλες τις πτέρυγες της Βουλής, με τη Γενική Συνομοσπονδία, με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.
Θέλω να τονίσω, σε απάντηση των όσων έθεσε ο κύριος Δρίτσας, ότι αυτή η νέα συμφωνία πλαίσιο κατοχυρώνει και το θέμα των εργαζομένων. Στη σχετική παράγραφο λέει: «Ο ανάδοχος δεσμεύεται να καταβάλλει άμεσα τα οφειλόμενα στους εργαζομένους των ναυπηγείων».
Και επιτρέψτε μου να τονίσω ακόμη ότι με αυτή τη συμφωνία επιτυγχάνεται:
Πρώτον, δεν κλείνουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και λειτουργούν άμεσα.
Δεύτερον, οι 1.000 εργαζόμενοι εργάζονται κανονικά, δεν χάνουν τη δουλειά τους.
Οι πυραυλάκατοι, αναγκαίες για το Πολεμικό Ναυτικό, αρχίζουν να παραδίδονται με νέο πρόγραμμα. Δεσμεύουμε την εργοδοσία να παραδώσει σε συγκεκριμένες ημερομηνίες τα πλοία με πρώτο την πυραυλάκατο Ρίτσο.
Τέταρτο, δεν υπάρχει αύξηση τιμήματος παρά αυτά που ζητάει η εργοδοσία.
Πέμπτον, υπογράφηκε συμφωνία πλαίσιο για πληρωμή των εργαζομένων, παράδοση των πυραυλακάτων με χρονοδιαγράμματα πληρωμών και εργασιών.
Έκτον, θα υπογραφεί σύντομα και τροποποίηση της σύμβασης χωρίς αύξηση τιμήματος η οποία βεβαίως τροποποίηση της σύμβασης θα έρθει στη Βουλή.
Όλα τα παραπάνω πραγματοποιούνται μετά από έκθεση του ΣΟΛ που πιστοποιεί ό,τι αναφέρει ακριβώς η νομοθετική ρύθμιση, δηλαδή αντιστοιχία καταβληθέντος τιμήματος με εκτελεσθέν έργο και τις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν για καθένα ξεχωριστά από τα συγκεκριμένα πλοία.
Επιτρέψτε μου, για να μην μακρηγορήσω, είμαι στη διάθεση όλων των συναδέλφων από όλες τις πτέρυγες της Βουλής για την παροχή περαιτέρω στοιχείων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Επιπλέον θα ήταν παράλειψη εκ μέρους μας αν δεν διατύπωνα δημόσια τις ευχαριστίες μου για τις κοινές προσπάθειες στη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας, στο Πολεμικό Ναυτικό, οι διαδοχικές ηγεσίες του οποίου και τα στελέχη του οποίου έδωσαν και δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να λύσουμε αυτά τα προβλήματα που κληρονομήσαμε, στο Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο, στον Ειδικό Γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας τον Αντώνη τον Οικονόμου, στους στενούς μου συνεργάτες που ασχολήθηκαν με το θέμα και εξακολουθούν να καταβάλλουν σκληρή προσπάθεια, στους εκπροσώπους των εργαζομένων που δίνουν και αυτοί καθημερινά μία δύσκολη μάχη. Επικοινωνούν μαζί σας για να ξεπεράσουμε το πρόβλημα το οποίο κληρονομήσαμε ως γόρδιο δεσμό και πρέπει να το υπερβούμε, να το λύσουμε.
Και τέλος, επιτρέψτε μου να πω ότι θέλω να ενημερωθείτε για αυτή τη συμφωνία. Πρέπει να κινηθούμε και το κάνουμε και θα ενημερώσουμε άμεσα τη Βουλή για τις διαπραγματεύσεις που γίνονται για να λυθούν και τα θέματα του Σκαραμαγκά, γιατί όπως είπα τα υποβρύχια που είναι στο Σκαραμαγκά τα χρειάζεται η εθνική άμυνα της χώρας, τις πυραυλακάτους που είναι στην Ελευσίνα, τις χρειάζεται η εθνική άμυνα της χώρας, πόσο μάλλον που τώρα το στρατηγικό ενδιαφέρον της Ελλάδος δεν είναι μόνο ο Έβρος και το Αιγαίο, είναι λόγω του θέματος των υδρογονανθράκων και η νοτιοανατολική Μεσόγειος.
Δίνω, λοιπόν, ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα αυτά. Είμαι στη διάθεσή σας, κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για οποιοδήποτε συμπληρωματικό στοιχείο και όπως είπαμε θα επανέλθουμε στη Βουλή για τις κυρώσεις και την τροποποίηση της σύμβασης».
Δευτερολογία Υπουργού Εθνικής Άμυνας:
«Για να μην αφήσουμε κάτι το οποίο πιθανόν δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι το τέλος. Διότι η κατάσταση που κληρονομήσαμε στα θέματα των ναυπηγείων είναι πολύ μπλεγμένη και πρέπει να είμαστε σαφείς και ξεκάθαροι προς κάθε κατεύθυνση για να βρούμε τη λύση και πρέπει να βρούμε τη λύση και για την Ελευσίνα και για το Σκαραμαγκά και για το Νεώριο που είπε ο κύριος Κουίκ.
Δεν ενσωματώθηκε στην τροπολογία το νέο πλαίσιο της συμφωνίας γιατί δεν επέτρεπαν οι διαδικασίες. Θα μου πείτε γιατί βιάστηκε να κατατεθεί η τροπολογία με πρωτοβουλία βουλευτών. Γιατί; Διότι είμαστε σε συνεννόηση. Η κατάσταση στα ναυπηγεία δεν μπορεί να πάρει άλλες αναβολές, έρχεται Πάσχα, οι εργαζόμενοι έχουν τεράστια προβλήματα επιβίωσης στην καθημερινότητά τους, το ξέρετε, το εισπράττετε και εσείς, είμαι βέβαιος ότι όλες οι πτέρυγες σκύβουν στο πρόβλημα, όλες οι πτέρυγες της Βουλής, με την ίδια ανθρώπινη ευαισθησία και πρέπει η λύση να είναι άμεση.
Σας είπα, όμως, το καταθέτω στα πρακτικά, εν πρωτοτύπω, ένα από τα τρία πρωτότυπα, θα κυρωθεί από τη Βουλή και στη συνέχεια θα φέρουμε σε πολύ σύντομο χρόνο την τροποποίηση της συμβάσεως για να λήξει το θέμα για να μπορέσουμε να ασχοληθούμε με το Σκαραμαγκά μετά.
Είμαστε αποφασισμένοι να τα λύσουμε τα θέματα και σας ζητούμε να συμπράξουμε, να συνθέσουμε αντιρρήσεις, να δούμε τις διαφωνίες και όλοι να υπηρετήσουμε μια κοινή εθνική υπόθεση που είναι τα ναυπηγεία μας, η εθνική ναυπηγική βιομηχανία στην Ελλάδα».
defence-point.gr