ΟΛΠ: Στον ”αέρα” βρίσκεται το νέο εκθεσιακό κέντρο

Στον «αέρα» βρίσκεται το νέο εκθεσιακό κέντρο του ΟΛΠ, μια επένδυση σημερινής αξίας περίπου 100 εκατ. ευρώ, και μια από τις βασικές συνιστώσες για την ανάπτυξη της πόλης του Πειραιά σε συνδυασμό με τη βάση κρουαζιέρας, αλλά και το ξενοδοχείο 5* που σχεδιάζεται να γίνει η «παγόδα».

Η κοινοπραξία που αποτελείται από τις εταιρείες Damco, J&P-ΑΒΑΞ Α.Ε., Lamda Development, Reds, Rota ΕΠΕ, και Κλέαρχος Ρούτσης Α.Ε., είχε προχωρήσει σε υπογραφή της σύμβασης για την ανέγερση του νέου εκθεσιακού κέντρου, στο οποίο σχεδιαζόταν, μεταξύ άλλων, να φιλοξενηθούν και πάλι τα Ποσειδώνια, στο τέλος Οκτωβρίου του 2008.

Όμως σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», η κοινοπραξία προχώρησε σε καταγγελία της σύμβασης επικαλούμενη το ατελέσφορο των γραφειοκρατικών διαδικασιών όπως είναι οι περιβαλλοντικές μελέτες, αφού έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από τις υπογραφές, και ο χώρος δεν της έχει παραδοθεί για να ξεκινήσει το έργο. Όπως σημειώνει η κοινοπραξία, οι πολυετείς καθυστερήσεις σε συνδυασμό με την οικονομική κατάσταση που βιώνει σήμερα η χώρα την οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, σε μια περίοδο που η χώρα αναζητά επενδύσεις με κάθε τρόπο, η πολιτεία «έκλεισε τα μάτια» και παρέπεμψε στις ελληνικές καλένδες μια μεγάλη επένδυση που και θέσεις εργασίας θα έδινε και ζωή στον εμπορικό κόσμο του «μεγάλου λιμανιού», που εδώ και χρόνια βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία, ενώ σήμερα λόγω και της κρίσης αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες ο ΟΛΠ ο οποίος έχει την πολυσέλιδη καταγγελία στα χέρια του, αλλά και εγγυητικές αξίας άνω των 8 εκατ. ευρώ, μελετά προσεκτικά την κατάσταση ώστε να κάνει το επόμενό του βήμα.

Η συμφωνία

Η σύμβαση που υπογράφηκε το 2008 θα είχε διάρκεια 25 ετών και ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά Α.Ε. θα λαμβάνει ποσοστό από τα έσοδα της εταιρείας που θα διαχειριζόταν το εκθεσιακό κέντρο. Θα είχε ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα τα 2,5 εκατ. ευρώ ετησίως, ποσό το οποίο θα προσαυξανόταν κατά 4,5% κάθε χρόνο.

Με τη σύμβαση παραχώρησης θα δημιουργείτο ένα νέο εκθεσιακό κέντρο – συνεδριακός χώρος εκτάσεως 34.000 τμ., συνολικού κόστους επένδυσης το 2008 περίπου 90 εκατ. ευρώ, ο οποίος θα μπορούσε παράλληλα να φιλοξενήσει διεθνείς εκθέσεις.

Προβλεπόταν να γίνει σύγχρονος χώρος με εύκολη πρόσβαση, δυνατότητα υψηλής ανοχής δαπέδων, τηλεπικοινωνιακές δυνατότητες, parking 36.000τμ., καταστήματα εστίασης, εμπορικά καταστήματα, roof garden, γραφεία.

Η εξέλιξη αυτή και εφόσον δεν αντιστραφούν τα πράγματα ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά και το θέμα της ανέγερσης ξενοδοχείου 5* στην παγόδα, το οποίο θα στηριζόταν στην κίνηση του εκθεσιακού και της νέας βάσης κρουαζιέρας προϋπολογισμού 230 εκατ. ευρώ.

Η SASAC

Με πολυμελή αντιπροσωπεία του Κινέζικου Οργανισμού Διαχείρισης Κεφαλαίων Μεγάλων Επιχειρήσεων (SASAC), ο οποίος είναι ο κύριος μέτοχος μεταξύ άλλων 168 κινεζικών εταιρειών και της COSCO, συναντήθηκε η διοίκηση του ΟΛΠ Α.Ε.

Κύριο θέμα των συζητήσεων ήταν το επενδυτικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί για νέες επενδύσεις στην Ελλάδα και ειδικότερα στα λιμάνια. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν για επιμέρους συναντήσεις με τις επιχειρήσεις της SASAC. Η SASAC αποτελεί έναν χρηματοοικονομικό κολοσσό με κεφάλαιο άνω των 30 τρις yuan, ο οποίος μετοχικά καλύπτει ως ιδιοκτήτης των Αssets όλες σχεδόν (168) τις μεγάλες επιχειρήσεις της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε ακόμα