Αφήστε τη ναυτιλία εκτός μικροπολιτικών παιχνιδιών

Του
Μηνά Τσαμόπουλου

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα έχει για τη ναυτιλία πανομοιότυπο φορολογικό καθεστώς με οποιαδήποτε άλλη ναυτιλιακή χώρα στον κόσμο». Με τα λόγια αυτά απάντησε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών , Θοδωρής Βενιάμης απαντώντας στα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου που καυτηριάζουν το φορολογικό καθεστώς που ισχύει για τη ναυτιλία στην Ελλάδα.

Ο ίδιος μιλώντας στην εκδήλωση παρουσίασης της μελέτης της Boston Consulting Group για την ελληνική ναυτιλία, με ειρωνική διάθεση προσκάλεσε όσους πιστεύουν ότι η Ελλάδα παρέχει φορολογική ασυλία στις ναυτιλιακές εταιρείες αν μεταφέρουν και τις δικέ στους εδώ.
O πρόεδρος της ΕΕΕ τόνισε ότι εάν αφήσουν την ναυτιλία έξω από τα μικροπολιτικά παιχνίδια και χαρακτήρισε τη ναυτιλία ως υγιή επιχειρησιακό τομέα.

Θύμα λαϊκισμού η ναυτιλία

Η ελληνική ναυτιλία έχει πέσει θύμα άκρατου λαϊκισμού, τόνισε στην ίδια εκδήλωση ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλώντας στην εκδήλωση παρουσίασης της μελέτης. «Η ελληνική ναυτιλία έχει πέσει θύμα ενός άκρατου λαϊκισμού που επικράτησε κατά την περίοδο της μεταπολίτευσης. Μιας αντίληψης που κατέκλυσε το δημόσιο λόγο ότι η ελληνική ναυτιλία αφορά τον εφοπλιστικό κόσμο, αφορά δηλαδή τους λίγους, τους ισχυρούς και όχι την υπόλοιπη κοινωνία» τόνισε και προσέθεσε:

« Ξεχνούν όμως όλοι αυτοί που πρέσβευαν αυτές τις απόψεις ότι η ναυτιλία, οι Έλληνες ναυτικοί, οι Έλληνες εφοπλιστές υπήρξαν πρωτοπόροι, χωρίς πολλές φορές τη βοήθεια του κράτους και, κυρίως, αποτέλεσαν μία αληθινή δύναμη πατριωτισμού σε κάθε δύσκολη στιγμή του έθνους μας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο εφοπλισμός μπορεί να βοηθήσει καθοριστικά στην ανάκαμψη, επενδύοντας περαιτέρω της ελληνικής οικονομίας.

newmoney.gr

Διαβάστε ακόμα