Στη νέα έκθεση της τρόϊκα, λιμάνια και ναυτεργάτες

Με συνδυασμό παραχωρήσεων και πώλησης μετοχών θα προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση Αξιολόγησης του 2ου Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής της Ελλάδας, η οποία δόθηκε, την Δευτέρα 29/7, στη δημοσιότητα, στις Βρυξέλες.

Παράλληλα, μένει «ανοιχτό το θέμα» της λήψης νέων μέτρων για τα εργασιακά στα πλοία.

Στην έκθεση για τον τομέα της Ναυτιλίας αναφέρεται ότι βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες στοχεύουν στην αύξηση της ευελιξίας του σκάφους και η μείωση στο ελάχιστο των επιβαρύνσεων απαιτήσεων δημόσιας υπηρεσίας για τις επιχειρήσεις.

Μάλιστα, τα επόμενα τρίμηνα οι αρχές έχουν συμφωνήσει ότι θα αξιολογήσουν τον αντίκτυπο των μεταρρυθμίσεων και θα λάβει «περαιτέρω μέτρα για να αυξήσει την ευελιξία του τομέα, ιδίως όσον αφορά το εργασιακό καθεστώς».

Επιπλέον, οι αρχές, σύμφωνα με την έκθεση εργάζονται για τη μείωση του πεδίου εφαρμογής των υφιστάμενων υποχρεωτικών εκπτώσεων εισιτήριο για τη χρήση των εγχώριων υπηρεσιών πορθμείων, πράγμα, που έγινε με πρόσφατη Απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Τέλος, σε ότι αφορά τα λιμάνια στην έκθεση αναφέρεται ότι:

«Οι αρχές ετοιμάζονται να την ιδιωτικοποίηση, μέσω του συνδυασμού των παραχωρήσεων και πώληση μετοχών για περιορισμένο χρονικό διάστημα στα λιμάνια master (…) για την προσέλκυση πρόσθετων κεφαλαίων και διοικητικής εμπειρίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα».

Τέλος, στην έκθεση αναφέρεται ότι βρίσκονται σε εξέλιξη πολιτικές για να εξασφαλιστεί μια καλύτερη συνδεσιμότητα με την χρήση διαφόρων μέσων, με τη δημιουργία ενός κόμβου μεταφορών και logistics.

pireas2day.gr

Διαβάστε ακόμα