”Καθυστερεί” το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας

Aπομακρύνεται ο στόχος του υπουργείου Ναυτιλίας να κατατεθεί μέσα στο πρώτο 15ήμερο του Ιανουαρίου το πολυνομοσχέδιο για τη ναυτιλία. Στο νομοσχέδιο έχουν περιληφθεί πλήθος διατάξεων που έχουν συγκεντρώσει την αντίθεση όχι μόνο φορέων της ναυτιλίας, αλλά και των κομμάτων που είναι στην κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας η ηγεσία του θα καταλήξει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο για τις αλλαγές που θα επέλθουν σε συγκεκριμένα άρθρα, επομένως η κατάθεσή του θα καθυστερήσει σε σχέση με τον σχεδιασμό που υπήρχε.

Ορισμένες από τις αλλαγές που φέρονται να έχουν «κλειδώσει» αφορούν την Πλοηγική Υπηρεσία και την επίταξη των πλοίων, ενώ δεν συζητούνται αλλαγές στα εργασιακά των ναυτικών και συγκεκριμένα στην εισαγωγή ατομικών συμβάσεων για τα κατώτερα πληρώματα των ποντοπόρων πλοίων.

Οι εκπρόσωποι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. που συναντήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Κωστή Μουσουρούλη κατέθεσαν τις αντιρρήσεις τους και λέγεται ότι άσκησαν κριτική διότι δεν υπήρξε καμία προηγούμενη ενημέρωσή τους από τον ίδιον.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εντάσεις τους μεταξύ άλλων εντοπίζονται στα άρθρα που αφορούν την Πλοηγική Υπηρεσία, την δυνατότητα επίταξης επιβατηγών πλοίων για τις ανάγκες κάλυψης γραμμών της ακτοπλοΐας, στις ρυθμίσεις για το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος και σε εκείνες που αφορούν τα λιμάνια όπως για παράδειγμα η λειτουργία του Αττικού Λιμενικού Συστήματος.

Ειδικά στο σκέλος των λιμένων αντιρρήσεις φέρεται να έχει και το ΤΑΙΠΕΔ αφού το πολυνομοσχέδιο προβλέπει ότι τον τελευταίο λόγο για τις εταιρείες τους θα έχει το υπουργείο Ναυτιλίας.

Σε επίπεδο φορέων αντιρρήσεις έχουν εκφράσει η Διεθνής Ναυτική Ένωση, που εκπροσωπεί τα ναυτιλιακά πρακτορεία των τακτικών γραμμών και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ).

Από την πλευρά των εργαζόμενων αντιδράσεις υπάρχουν από την ομοσπονδία του πολιτικού προσωπικού των φορέων που εποπτεύει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, από τους εργαζόμενους στην Πλοηγική Υπηρεσία, από σωματεία της ΠΝΟ, ενώ χθες την αντίθεσή της για τις ρυθμίσεις που προωθούνται για τα λιμάνια διατύπωσε σε ανακοίνωσή της και η ΟΜΥΛΕ.

imerisia.gr

Διαβάστε ακόμα