Κρόνος : Ηφαιστειακή δράση στον δεύτερο μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος

Δύο περιοχές του μεγαλύτερου δορυφόρου του Κρόνου έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια, ένδειξη ότι πράγματι φιλοξενούν ηφαίστεια από τα οποία αναβλύζει μεθάνιο, δείχνουν οι παρατηρήσεις της αποστολής Cassini.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας έχουν σημασία όσον αφορά το ενδεχόμενο να φιλοξενεί ζωή ο Τιτάνας -αυτά τα κρυοηφαίστεια ενδέχεται να προσφέρουν ένα περιβάλλον με συνθήκες κατάλληλες για την εμφάνιση ζωής» λέει η Ανεζίνα Σολωμονίδου, γεωλόγος του Αστεροσκοπείου του Παρισιού και του Καποδιστρειακού Πανεπιστημίου. Η κ. Σολωμονίδου παρουσίασε την έρευνα στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Πλανητικής Επιστήμης στο Λονδίνο.

Για πολλά χρόνια, η επιφάνεια του Τιτάνα παρέμενε αθέατη κάτω από μια παχιά, πορτοκαλί ατμόσφαιρα, πλούσια σε οργανικά υλικά. Η αποστολή Cassini της ΝASA, η οποία μελετά το σύστημα του Κρόνου από το 2004, ήταν η πρώτη που αποκάλυψε το τοπίο αυτού του κατεψυγμένου κόσμου, ο οποίος παραδόξως θυμίζει αρκετά τη Γη. Ο Τιτάνας διαθέτει σύννεφα που βρέχουν μεθάνιο, το οποίο σχηματίζει ποτάμια και λίμνες και διαβρώνει την επιφάνεια, όπως συμβαίνει με το νερό στης Γη.

Στο δικό μας πλανήτη, το νερό της ατμόσφαιρας ανανεώνεται συνέχεια από τους ωκεανούς. Στον Τιτάνα, πολλοί ερευνητές υποψιάζονται ότι το μεθάνιο ανακυκλώνεται από έναν υπόγειο ωκεανό που αποτελείται από υγρό νερό, μεθάνιο και πιθανώς αμμωνία. Και, σύμφωνα με τη θεωρία των κρυοηφαιστείων, το μεθάνιο ανεβαίνει από τον ωκεανό σε υγρή μορφή και ξεχύνεται από σχηματισμούς ανάλογους με τα ηφαίστεια.

Ενδείξεις για τέτοια «κρυοηφαίστεια», εξάλλου, υπάρχουν και σε άλλους παγωμένους δορυφόρους, όπως ο Τρίτωνας του Ποσειδώνα, η Ευρώπη του Δία και ο Εγκέλαδος του Κρόνου.

Η ανακάλυψη

Η Σολωμονίδου και οι συνεργάτες της αξιοποίησαν το Φασματόμετρο Οπτικής και Υπέρυθρης Χαρτογράφησης του Cassini (VIMS) για να μελετήσουν το πώς έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια τρία υποψήφια κρυοηφαίστεια, με τις ονομασίες Tui Regio, Hotei Regio και Sotra Patera (ονομαζόταν μέχρι πρόσφατα Sotra Facula)

«Μπορέσαμε να διαπεράσουμε την ατμόσφαιρα με το VIMS και να δούμε τυχόν αλλαγές στα επιφανειακά χαρακτηριστικά» αναφέρει η κ. Σολωμονίδου. «Πράγματι, το αλμπέντο [φωτεινότητα] είχε αλλάξει με το πέρασμα του χρόνου σε δύο από αυτές τις περιοχές. Το Tui Regio έγινε πιο σκοτεινό από το 2005 έως το 2009, ενώ το Sotra Patera -το επικρατέστερο υποψήφιο κρυοηφαίστειο στον Τιτάνα -έγινε πιο φωτεινό από το 2005 έως το 2006». Σε συνδυασμό με άλλες παραμέτρων, όπως τα επιφανειακά χαρακτηριστικά που θυμίζουν ροή λάβας στη Γη, δείχνουν ότι τα δύο αυτά κρυοηφαίστεια συνδέονται με τον υπόγειο ωκεανό που ενδέχεται να κρύβεται κάτω από την παγωμένη, αλλά δυναμική, επιφάνεια.

tovima.gr

Διαβάστε ακόμα

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ βρίσκεται με σταθερότητα και συνέπεια στην πρωτοπορία των αγώνων του Ναυτεργατικού κινήματος για την αντίσταση και ανατροπή της βάρβαρης και αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής που ιδιαίτερα την περίοδο των τριών μνημονίων έχει οδηγήσει στην συντριβή των κοινωνικών, ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων και των Ναυτεργατών που κερδήθηκαν και με πολύχρονους αγώνες τα τελευταία 40 χρόνια.

Θεωρούμε πρωταρχικής σημασίας ζήτημα σε αυτές τις δύσκολες και αντίξοες συνθήκες ο Ναυτεργατικός μας κόσμος να δώσει τον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του ενωμένος για να μην περάσει η αντιναυτεργατική επίθεση κυβέρνησης – τρόικας – εφοπλιστών.

Θεωρούμε θετικό το γεγονός ότι έγινε αποδεκτή ομόφωνα η πρόταση της ΠΕΝΕΝ για κήρυξη 48ωρης πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων με προοπτική κλιμάκωσης καθώς επίσης και η πρότασή μας για την οργάνωση και διεξαγωγή της απεργίας.

Συνάδελφοι,

Με το περιβόητο πολυνομοσχέδιο του ΥΝΑ που έδωσε στην δημοσιότητα ο υπηρέτης των εφοπλιστών και της τρόικας υπουργός της τρικομματικής κυβέρνησης κ. Μουσουρούλης μεθοδεύεται:

· Ο εκδιωγμός χιλιάδων Ελλήνων Ναυτεργατών από την επιβατηγό Ναυτιλία – ξενοδοχειακό προσωπικό και όχι μόνο – στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της αντιμετώπισης της κρίσης. Αυτό γίνεται με την τροποποίηση του ΠΔ 177/74 που καθορίζει τις οργανικές συνθέσεις των Ε/Γ πλοίων, με την κατάργηση της δεκάμηνης δρομολόγησης και ναυτολόγησης των Ναυτικών που υπηρετούν στα Ακτοπλοϊκά πλοία. Στα ταχύπλοα από 7 μήνες ο χρόνος ναυτολόγησης των πληρωμάτων περιορίζεται στους 3 + 1 !!!

· Το τερατούργημα – σχέδιο νόμου του ΥΝΑ καταργεί στην ουσία τον θεσμό των ΣΣΕ στην ποντοπόρο Ναυτιλία και καθιερώνει τις ατομικές συμβάσεις στα κατώτερα πληρώματα με στόχευση την δραστική μείωση των μισθών που προβλέπεται να είναι οι ίδιοι με των χαμηλόμισθων αλλοδαπών.

· Ταυτόχρονα πριν λίγες μέρες ψηφίστηκε από την τρικομματική κυβέρνηση το φορομπηχτικό νομοσχέδιο με το οποίο από 1/1/2013 η φορολογία των Ναυτικών αυξάνεται στους αξιωματικούς από 6% σε 15% και στα κατώτερα πληρώματα από 3% σε 10%!!!

Την ίδια στιγμή οι πολιτικοί εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) άφησαν ανέγγιχτο το προκλητικό και σκανδαλώδες φορολογικό καθεστώς των εφοπλιστών οι οποίοι απολαμβάνουν δεκάδες φοροαπαλλαγές από το ελληνικό κράτος.

Είναι χαρακτηριστικό όπως έχει καταγγείλει η ΠΕΝΕΝ ότι με τις νέες ρυθμίσεις η φορολογία των εφοπλιστών διαμορφώνεται ως εξής: Πλοιοκτήτης με 1 πλοίο χωρητικότητας 38.000 κόρων (15 ετών) πληρώνει ετήσια φορολογία όσο ο Α΄ Πλοίαρχος και ο Α΄ Μηχανικός!!!

Επίσης η κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου δίνει νέο δώρο στους εφοπλιστές που δραστηριοποιούνται στις άγονες γραμμές (επιβάλλεται τέλος 10% επί των εσόδων που θα έχουν τα λιμενικά ταμεία υπέρ της χρηματοδότησης των άγονων γραμμών).

Παράλληλα στον χώρο της ευρύτερης επιβατηγού ναυτιλίας τα τελευταία δύο χρόνια έχει διαμορφωθεί μια πρωτόγνωρη κατάσταση αφερεγγυότητας πολλών ναυτιλιακών εταιριών που καθυστερούν συστηματικά την καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών επί σειρά μηνών χωρίς να επεμβαίνει κανείς για την αποκατάσταση της νομιμότητας και την αυστηρή εφαρμογή της ΣΣΕ.

Η ΠΕΝΕΝ τονίζει την ανάγκη να τερματιστεί το καθεστώς της ατιμωρησίας των εφοπλιστικών εταιριών και να δοθούν αμέσως οι απλήρωτοι μισθοί και τα οφειλόμενα αναδρομικά που εκκρεμούν πάνω από 2 χρόνια!

Με την απεργιακή μας κινητοποίηση παλεύουμε και διεκδικούμε:

– Ανάκληση όλων των νομοθετικών ρυθμίσεων που μειώνουν τις κύριες και επικουρικές μας συντάξεις,

– Υπογραφή και ανανέωση των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.

– Άμεση λήψη μέτρων για την προστασία των ανέργων και την αντιμετώπιση της μάστιγας της ανεργίας.

– Επαναφορά των παροχών του Οίκου Ναύτη (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νοσηλεία) προς τις οικογένειες των Ναυτικών στον φυσικό τους φορέα τον Οίκο Ναύτη.

Συνάδελφοι,

Πρέπει να πορευθούμε στον δρόμο του αγώνα με ενότητα, συσπείρωση, αποφασιστικότητα και υψηλό αγωνιστικό φρόνημα. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την υπονόμευση και ακύρωση των κατακτήσεών μας, δεν πρέπει να αποδεχθούμε τον διωγμό μας από την ναυτιλία, πρέπει και έχουμε την δύναμη να αντιδράσουμε, να αντισταθούμε και να οδηγήσουμε σε υποχώρηση και αναδίπλωση την πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης των εφοπλιστών και της τρόικας.

Πειραιάς 28/1/2013

                                                 Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

                                                     Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

Διαβάστε ακόμα