Ο Γιώργος Οικονόμου βάζει στο στόχαστρο του τα πετρέλαια της Ελλάδας

Αφού πρώτα μετέφερε την έδρα της εταιρείας του απ’ τη Νορβηγία στην Ελλάδα πριν από λίγους μήνες ο Γιώργος Οικονόμου, ο εφοπλιστής που βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα εκείνων με τη μεγαλύτερη ισχύ στην παγκόσμια ναυτιλία, μπαίνει δυναμικά στη διεκδίκηση μεριδίου από την “πίτα” των πιθανών ελληνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων….

Μόλις χθες η εταιρεία του OceanRig, μία απ’ τις μεγαλύτερες στην εξόρυξη υδρογονανθράκων σε πολύ μεγάλο βάθος στη θάλασσα ανακοίνωσε τη στρατηγική της συνεργασία με την EnergeanOil & Gas, που ελέγχει τα κοιτάσματα του Πρίνου, για τις έρευνες και αργότερα την εξόρυξη κοιτασμάτων που πιθανώς να βρεθούν στον ελλαδικό χώρο.

Συγκεκριμένα οι δύο εταιρείες, μέσω εταιρειών συμφερόντων τους, συμφώνησαν να συστήσουν σε ποσοστό 50%-50% μία κοινή διεθνή εταιρεία, την OceanEnergean, η οποία θα συνδυάζει την πολύχρονη παρουσία της EnergeanOil &Gas στην έρευνα, ανάπτυξη και εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου με την διεθνή εμπειρία της Ocean Rig στις γεωτρήσεις σε πολύ μεγάλο βάθος.

Μάλιστα όπως είπε ο ίδιος ο κ. Οικονόμου αυτή η συνεργασία θα διευρύνει τις δραστηριότητες της OceanRig και στην εκμετάλλευση κοιτασμάτων, πέραν δηλαδή απ’ τις “εργολαβίες” που αναλαμβάνει σήμερα για τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες για την εξόρυξη.

Παράλληλα το νέο σχήμα θα διεκδικήσει νέες περιοχές στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, στη Μαύρη Θάλασσα και στην Αφρική αλλά και στην Κρήτη και την Δυτική Ελλάδα, όταν διενεργηθούν οι σχετικοί διαγωνισμοί.

“Με δεδομένη την μακρά εμπειρία της αλλά και τις αξιόλογες διεθνείς συνεργασίες που έχει ήδη αναπτύξει, η EnergeanOil & Gas επελέγηως ένας σημαντικός εταίρος που θα μας επιτρέψει μελλοντικά να διευρύνουμε τις δραστηριότητες μας, εκτός από τις γεωτρήσεις, και στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων διεθνώς”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Ο Ελληνας εφοπλιστής, που διαχειρίζεται συνολικά έναν στόλο από 93 πλοία (δεξαμενόπλοια, LNG, μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και φορτηγά), δείχνει έμπρακτα ότι πιστεύει στις ευκαιρίες που δίνει σήμερα η Ελλάδα, την οποία τώρα φιλοδοξεί να θέσει ως εφαλτήριο της νέας του προσπάθειας.

Όπως έγραφε πρόσφατα το “Πρώτο Θέμα” ο Γιώργος Οικονόμου ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία με το όνειρο να γίνει Ωνάσης. Μόλις 40 χρόνων είχε πάρει ήδη το εισιτήριο για τη λίστα των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη, εμπλουτίζοντας το βιογραφικό του όχι μόνο με επιχειρηματικές κινήσεις που έγιναν case studies για άλλους εφοπλιστές, αλλά και με την απαραίτητη δόση έρωτα, τέχνης και εκκεντρικής σπατάλης. Αυτά δηλαδή που μετατρέπουν κάποιον από πλούσιο… σε θρύλο. Αλλωστε, ο Γιώργος Οικονόμου διαθέτει την ορμή του αυτοδημιούργητου. «Φαινόταν ότι ήταν πολύ φιλόδοξος από παιδί», υποστηρίζουν άνθρωποι που τον γνώρισαν στα μαθητικά του χρόνια. «Ηταν ο λιγότερο ευκατάστατος μεταξύ των συμμαθητών του στο Κολλέγιο Αθηνών και ίσως γι’ αυτό φερόταν λες και σκόπευε να γίνει ο πιο πετυχημένος από όλους μας. Και το κατάφερε, οφείλω να παραδεχτώ», συμπληρώνει συμμαθητής του εφοπλιστή που το 2008 το «Forbes» τον κατέταξε στη θέση 707 του καταλόγου με τους πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου. Παρ’ όλες πάντως τις διακρίσεις, τη μυθιστορηματική επαγγελματική επιτυχία και την πρωτοσέλιδη προσωπική ζωή, λίγα πράγματα είναι γνωστά για το background του Γιώργου Οικονόμου.

Το σίγουρο είναι ότι τελειώνοντας το Κολλέγιο Αθηνών, ως άριστος και ευφυής μαθητής, κατάφερε να γίνει δεκτός από το περίφημο αμερικανικό πανεπιστήμιο Massachusetts Institute of Technology (ΜΙΤ), όπου πήρε δύο master ως μηχανολόγος-ναυπηγός. Δεν περιορίστηκε όμως εκεί. Συνέχισε τις σπουδές του και πήρε και άλλο master στο Shipping and Shipbuilding Management. Με τα πτυχία στα χέρια, ένα εντυπωσιακό παρουσιαστικό που δεν ξεχνούσες εύκολα κι εκείνο το drive που σου δίνει η πεποίθηση ότι δεν υπάρχουν όρια στα όνειρά σου, ο Οικονόμου, αφού δούλεψε λίγο στη Νέα Υόρκη, έπιασε την πρώτη του πραγματική δουλειά στην εταιρεία Τhenamaris Ship Management της οικογένειας Μαρτίνου, με την οποία εξακολουθεί να έχει ακόμη και σήμερα πολύ στενές σχέσεις.

Η θέση του υπεύθυνου μηχανικού σε μια τόσο μεγάλη εταιρεία για κάποιον άλλον θα φάνταζε μοναδική εμπειρία, για έναν άνθρωπο με τόσα προσόντα και άλλη τόση φιλοδοξία όμως αποδείχτηκε τελικά λίγη. «Είναι σαν τον καπετάνιο που θέλει να βρίσκεται συνεχώς στο τιμόνι», υποστηρίζουν άνθρωποι από το περιβάλλον του εφοπλιστή που έγινε πλουσιότερος από το αφεντικό του. Οταν λοιπόν στα τέλη της δεκαετίας του ’80 ίδρυσε την Cardiff Marine απέδειξε ότι, παρόλο που σπούδασε ναυπηγός, διαθέτει μυαλό businessman. Aκόμα και οι άνθρωποι που παίζουν τα ναυτιλιακά στα δάχτυλα αδυνατούν να καταλάβουν πώς ο αυτοδημιούργητος αυτός Ελληνας κατάφερε να εκτοξεύσει στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τη μετοχή της ναυτιλιακής του εταιρείας Dryship, μέσα σε μια νύχτα, από τα 17 στα 130 δολάρια. Ο Γιώργος Οικονόμου ήταν πια ένας σκληρά εργαζόμενος και πανίσχυρος πλούσιος άντρας.

Ο τέλειος αφροδισιακός συνδυασμός δηλαδή για τις γυναίκες, οι οποίες ήταν πάντοτε η μεγάλη του αδυναμία. Παρόλο που ο Γιώργος Οικονόμου δούλευε ανέκαθεν πολύ -μπαίνει στο γραφείο του νωρίς το πρωί και φεύγει αργά το βράδυ, αφού συμπληρώσει δεκαπέντε ώρες δουλειάς- δεν άφησε ποτέ σε δεύτερη μοίρα την προσωπική του ζωή, αναζητώντας αυτό που κανονικά θα έπρεπε να τον τρομάζει: την ένταση. Πρώτη του σύζυγος ήταν η Ρίκα Βοσνιάδη. Μαζί απέκτησαν τρία παιδιά: τον Χρήστο, που ο Οικονόμου θεωρεί διάδοχό του στις επιχειρήσεις, τον Στέφανο που ασχολείται με το real estate στη Νέα Υόρκη και την Αλεξάνδρα που έχει κάνει σπουδές Ψυχολογίας.

Η φινετσάτη και κομψή Λίζη Μανωλά με τις καλλιτεχνικές ανησυχίες έγινε η δεύτερη κυρία Οικονόμου με την οποία απέκτησε άλλα δύο παιδιά: τη Λυδία, ντεμπιτάντ της ταπεινής ελληνικής κοσμικής ζωής, και τον Φίλιππο που σπουδάζει στη Νέα Υόρκη. Μετά το διαζύγιο με τον Οικονόμου η Λίζη ταξίδεψε σε όλον τον κόσμο και συγκέντρωσε τις φωτογραφίες που τράβηξε σ’ ένα βιβλίο με τίτλο «Certain Reality». Στην παρουσίαση βρέθηκαν και τα πέντε παιδιά του. Εξάλλου, ο Γιώργος Οικονόμου είναι πάντα εξαιρετικά γενναιόδωρος με τα μέλη της οικογένειάς του – είτε είναι νυν είτε είναι πρώην. «Μοιράζει βίλες, αυτοκίνητα, σοφέρ και λεφτά χωρίς να κάνει καμία τσιγκουνιά», υποστηρίζει άνθρωπος που έχει βρεθεί πολλές φορές στο περιβάλλον του εφοπλιστή.

Η τρίτη σημαντική σχέση στη ζωή του Γιώργου Οικονόμου ήταν και η πλέον θυελλώδης. Ενας έρωτας σχεδόν κινηματογραφικός ανάμεσα σε έναν όμορφο, πλούσιο και ευγενικό άντρα και μια σέξι, πληθωρική καλλιτέχνιδα. Η κοινή ιστορία του Γιώργου Οικονόμου και της Αντζελας Ισμαήλου ξεκίνησε πριν από πολλά πολλά χρόνια στην business class μιας πτήσης με προορισμό τη Νέα Υόρκη. Ο Οικονόμου γοητεύτηκε ακαριαία από την ομορφιά και τον ατίθασο χαρακτήρα της και μάλιστα ήταν αυτός που χρηματοδότησε τις κινηματογραφικές ανησυχίες της Ισμαήλου, όπως το ντοκιμαντέρ «Μεγάλοι σκηνοθέτες» που έφτασε μέχρι τις Κάννες.

Ενώ φαινόταν ότι δεν χαλούσε ποτέ το χατίρι της αγαπημένης του, όλοι ξέρουν ότι οι καβγάδες μεταξύ τους ήταν τόσο επεισοδιακοί που η σχέση τους κινδύνεψε πολλές φορές να τελειώσει. Μια ιστορία που κυκλοφορεί από στόμα σε στόμα στην Αθήνα και είναι χαρακτηριστική του εκρηκτικού χαρακτήρα και των δυο είναι αυτή που μας μεταφέρει ένας κοσμικός Αθηναίος: «Κάποιο βράδυ ο Οικονόμου ζήτησε από την Αντζελα να ακυρώσει το τραπέζι που είχε προγραμματίσει στο σπίτι τους. Πονούσε η μέση του και ήθελε να ξεκουραστεί. Εκείνη επέμενε να μην ακυρώσει το κάλεσμα, κυρίως επειδή ήθελε να γίνεται πάντα το δικό της. Το ίδιο όμως ήθελε κι εκείνος. Ετσι, αφού ήρθαν οι καλεσμένοι και κάθισαν στο τραπέζι, εμφανίστηκε μπροστά τους ο Οικονόμου φορώντας τις πιτζάμες του! Αυτή ήταν η εκδίκησή του που δεν τον άκουσε».

Παρ’ όλα αυτά, η σχέση τους κράτησε 12 ολόκληρα χρόνια και ο χωρισμός τους ήρθε όταν για πρώτη φορά συγκατοίκησαν επίσημα στο ίδιο σπίτι – μέχρι τότε ζούσαν μαζί περιστασιακά πότε στη Νέα Υόρκη, πότε στην Αθήνα και πότε στην Καραϊβική. Μόνο όταν έμειναν μαζί, η φθορά και η ρουτίνα ανέδειξαν τις διαφορές στον χαρακτήρα και τις επιθυμίες τους. Εκείνη ήθελε διεθνή προβολή, εκείνος επιθυμούσε μια low profile ζωή. Ωστόσο, στον χωρισμό τους ο Οικονόμου εμφανίστηκε και πάλι εξαιρετικά γενναιόδωρος: της παραχώρησε κάποια σπίτια στο εξωτερικό και της νοίκιασε ένα πραγματικό ανάκτορο 500 τ.μ. στο κέντρο της Αθήνας. Τα καλοκαίρια στην Πάτμο η Ισμαήλου μένει στο δικό του σπίτι, ενώ το περασμένο καλοκαίρι είχαν κυκλοφορήσει φωτογραφίες της σε ένα από τα ιστιοπλοϊκά του.

Πριν από λίγο καιρό έγινε γνωστό ότι ο Οικονόμου ξεπέρασε τον έρωτά του για την Ισμαήλου με μια άλλη γυναίκα: την κατά 32 χρόνια νεότερή του Κυβέλη Μελετοπούλου, κόρη του επιχειρηματία Τάσου Μελετόπουλου, που είχε γράψει ιστορία στην αθηναϊκή νύχτα με το κλαμπ «Εργοστάσιο». Η σχέση του 59χρονου εφοπλιστή με το 27χρονο κορίτσι ξεκίνησε το καλοκαίρι όταν εκείνη πήγε στο σκάφος της οικογένειας, το «Barracuda», για να κάνει διακοπές καλεσμένη της Αλεξάνδρας Οικονόμου, κόρης του εφοπλιστή.

Ο έρωτας για άλλη μια φορά ήταν κεραυνοβόλος. Οι δυο τους πηγαίνουν συχνά στο πριβέ κλαμπ «Salon de Bricolage» μακριά από τους αδιάκριτους ή στο κλασικό «L’Αbreuvoir», ενώ συνήθως αφήνουν στο γκαράζ την Porsche Cayenne και απολαμβάνουν τις υπηρεσίες του σοφέρ του Οικονόμου με τη θωρακισμένη Mercedes. Τα απογεύματα που βρίσκεται στην Ελλάδα, ο Γιώργος Οικονόμου ξεκουράζεται παίζοντας μπιρίμπα στο τένις κλαμπ της Γλυφάδας. Μικρές, χαριτωμένες λεπτομέρειες για τον εφοπλιστή που απολαμβάνει τη ζωή στη μυθική έπαυλή του στην Εκάλη, την οποία μάλιστα μόλις επέκτεινε αφού αγόρασε και το διπλανό οικόπεδο έκτασης 10 στρεμμάτων, μέσα στο οποίο έφτιαξε ένα ολοκληρωμένο SPA με πισίνες, τζακούζι και χαμάμ.

Σε όλο αυτόν τον χώρο, όπως άλλωστε και στο υπόλοιπο σπίτι, τον πρώτο λόγο έχει εδώ και χρόνια ο έμπιστός του Φιλιππινέζος, Στίβι, ο μόνος άνθρωπος που μαγειρεύει με τον τρόπο που θέλει ο Οικονόμου. Λέγεται, μάλιστα, ότι τα περισσότερα μεσημέρια η θωρακισμένη Mercedes μεταφέρει από τη βίλα της Εκάλης στο γραφείο στο Μαρούσι πιατέλες με ζεστά spring rolls και τηγανητό ρύζι, αγαπημένες γεύσεις του Ελληνα εφοπλιστή.

newmoney.gr

Διαβάστε ακόμα