θΑΛΑΣΣΑ: μια καλή επαγγελματική διέξοδος

Η θάλασσα πάντα προσέφερε στον Έλληνα μια καλή επαγγελματική διέξοδο, ενώ σε χρόνια δύσκολα για τη χώρα έδωσε εργασία και «ψωμί» σε χιλιάδες Έλληνες που ήθελαν να ζήσουν τις οικογένειές τους.

Το επάγγελμα του ναυτικού ήταν και είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορία της Ελλάδας και αποτελεί έναν σημαντικό κλάδο της απασχόλησης των Ελλήνων, αποφέροντας στις ελληνικές οικογένειες ένα καλό εισόδημα, ώστε να μπορέσουν να ζήσουν αξιοπρεπώς. Την τελευταία 10ετια, αλλά κυρίως τώρα που η χώρα περνάει μεγάλη κρίση, οι νέοι άνθρωποι στρέφουν ξανά το βλέμμα τους προς της θάλασσα, αν και όπως όλοι γνωρίζουμε, ακόμα και σε αυτόν τον τομέα τα πράγματα είναι δύσκολα. Οι νέοι παρά τις δυσκολίες που έχει το επάγγελμα δείχνουν τεράστιο ενδιαφέρον για τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού και σίγουρα τις βλέπουν με πολύ καλό «μάτι» ως ένα καλό επάγγελμα, από το οποίο θα μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Θα πρέπει όμως, όλοι οι νέοι που έχουν σκοπό να ακολουθήσουν το επάγγελμα του Ναυτικού να ξέρουν ότι είναι ένα δύσκολο και ιδιαίτερο επάγγελμα, και πώς χωρίς να τους αρέσει, όσες και να είναι οι χρηματικές απολαβές δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν. Ακόμα πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι τα δύσκολα ξεκινάνε μόλις μπαρκάρουν πρώτη φορά σαν αξιωματικοί, και πως θα πρέπει να κάνουν τεράστια προσπάθεια μόνοι τους ώστε να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες του επαγγέλματος. Θα πρέπει να τρέξουν, να διαβάσουν και να αγωνιστούν για πράγματα τα οποία θα έπρεπε να θεωρούντε δεδομένα και να τα έχουν εφόδια από τις σχολές…Αυτό είναι ένα θέμα όμως που θα το αναπτύξουμε κάποια άλλη στιγμή.

Να κλείσω με κάτι τελευταίο και να πω ότι οι Ναυτιλιακές Εταιρείες έχουν «γεμίσει» από δόκιμους και πλοιάρχους Γ’ και ότι θα είναι δυσκολότερα τα πράγματα σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Όπως και να έχουν τα πράγματα εμείς σαν Ναυτική Οικογένεια θέλουμε το νέο κόσμο στη θάλασσα και εύχομαι να τα καταφέρουν όσοι το θέλουν πραγματικά.

g.k.