Ανάκαμψη της αγοράς με αύξηση ναυπηγήσεων

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Οι εκτιμήσεις ότι η ναυλαγορά έχει αρχίσει και βλέπει σημάδια ανάκαμψης αντικατοπτρίζεται στην αύξηση των παραγγελιών για νέα πλοία το οποίο με τη σειρά του έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών των νεότευκτων πλοίων.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι τρέχουσες τιμές των νεότευκτων πλοίων στην παρούσα φάση βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 12 μηνών.

«Στα τέλη του Ιουλίου η τιμή για παραγγελία ενός Cape ήταν 48,5 εκ.δολ., αυξημένη κατά 3,3% συγκριτικά με ένα χρόνο πριν. Βέβαια, για να μην ξεχνάμε και το παρελθόν, συγκριτικά με τον Αύγουστο του 2008, η τωρινή τιμή είναι 51% χαμηλότερη αφού τότε η παραγγελία ενός Cape κόστιζε 99 εκ.δολ.» επισημαίνει ο ναυλομεσιτικός οίκος G.Moundreas SA.

Οι παραγγελίες για ναυπηγήσεις πλοίων όλων των τύπων των πλοίων που τοποθετήθηκαν μέχρι τις 21 Αυγούστου, ανέρχεται στα 910 ή 59,6 εκ.τόνοι το οποίο αντικατοπτρίζει αύξηση 11% σε αριθμό παραγγελιών ή 78% σε τόνους συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Από τα 910 πλοία, το 40% περίπου είναι πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου.

«Να σημειώσουμε πως συγκριτικά με τους πρώτους 7 μήνες της περιόδου 2006 – 2008 όπου κατά μέσο όρο ο αριθμός των παραγγελιών όλων των τύπων των πλοίων σε DWT ήτανε 136 εκ., οι παραγγελίες σήμερα παρουσιάζουν πτώση 56%» υπογραμμίζει ο G.Moundreas SA.

newmoney.gr

Διαβάστε ακόμα