«Κλειστές» κρατάει η Κομισιόν τις προθέσεις της για ”ΟΛΠ – Cosco”

«Κλειστές» κρατάει η Κομισιόν τις προθέσεις της για τις συμφωνίες ανάμεσα στον ΟΛΠ και στην Cosco, αρνούμενοι σε αυτή την φάση να δώσει στοιχεία για τις έρευνές της.

Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής σε ερώτηση, που κατέθεσε προ ημερών, ζητούσε στοιχεία τόσο για τη νέα συμφωνία ανάμεσα σε ΟΛΠ και Cosco, που προβλέπει το πάγωμα του εγγυημένου ανταλλάγματος όσο και για την έρευνα για την αρχική συμφωνία των δύο εταιρειών.

Ωστόσο, ο αρμόδιος Επίτροπος Αλμούνια αρνείται να δώσει στοιχεία για τη νέα συμφωνία ενώ τηρεί «σιγή ιχθύος» για την αρχική συμφωνία.

Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση στις παρεμβάσεις, που έχει κάνει προς την Κομισιόν προσπαθώντας να κρατήσει «χαμηλά» το θέμα της νέας συμφωνίας, προσπαθεί να «κλείσει» και τον φάκελο της αρχικής υπόθεσης.

Συγκεκριμένα, η ερώτηση του κ. Χουντή έχει ως εξής:

Στις 30.8.2013, υπεγράφη «Πρακτικό διαδικασίας φιλικής διευθέτησης ΑΡΘ. 33 § 2 και 3 της από 25.11.2008 παραχώρησης» μεταξύ της θυγατρικής εταιρίας της Cosco Ltd «Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά ΑΕ» (ΣΕΠ) και του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ).

Με τη συμφωνία αυτή τα 2 μέρη (ΣΕΠ και ΟΛΠ) συμφωνούν, μεταξύ άλλων, η ΣΕΠ να αναλάβει την κατασκευή της επέκτασης της Προβλήτας ΙΙΙ, την αναβάθμιση της Προβλήτας ΙΙ αλλά και την κατασκευή νέας προβλήτας πετρελαιοειδών, η αποπληρωμή του κόστους της οποίας «θα γίνει σε 22 χρόνια, περιλαμβανομένων 2 ετών περιόδου χάριτος, από την παράδοση του έργου, με επιτόκιο Euribor συν 4%».

Στη συνέχεια της συμφωνίας ορίζεται ότι, το εγγυημένο αντάλλαγμα που προβλέπεται στην από 25-11-2008 υφιστάμενη σύμβαση (Ν. 3755/2009), αναστέλλεται και συνδέεται με το ΑΕΠ «μέχρις ότου το ΑΕΠ ανέλθει στο επίπεδο του 2008 +2% ετησίως».

Λαμβάνοντας επίσης υπόψη τις πληροφορίες ότι η Cosco ενδιαφέρεται επίσης για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΟΛΠ ΑΕ.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Πώς κρίνει την αναστολή του εγγυημένου ανταλλάγματος υπό τους όρους που αναφέρονται στην εν λόγω συμφωνία; Θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό καταστρατηγείται δομικό στοιχείο της αρχικής σύμβασης των δύο πλευρών;

Ο τρόπος με τον οποίο το κείμενο «Φιλικής Διευθέτησης» αντιμετωπίζει το θέμα για την παραχώρηση της κατασκευής επέκτασης της προβλήτας ΙΙΙ και της κατασκευής της προβλήτας πετρελαιοειδών στην Cosco, χωρίς να έχει προηγηθεί διεθνής διαγωνισμός, είναι σύμφωνος με την κοινοτική νομοθεσία περί δημοσίων έργων;

Σε τι σημείο βρίσκεται η έρευνα «που είχε ξεκινήσει τον Ιούλιο του 2012 η Επιτροπή για την αρχική σύμβαση», όπως με είχε ενημερώσει με την απάντηση E-009350/2012;

Και η ολιγόλογη απάντηση Αλμούνια έχει ως εξής:

Όταν οι εξελίξεις αυτές γνωστοποιήθηκαν στην Επιτροπή, αυτή ζήτησε συμπληρωματικές πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές. Στο αίτημα αυτό εξέφρασε την ανησυχία της για ενδεχόμενες κρατικές ενισχύσεις, καθώς και για ενδεχόμενη παραβίαση των κανόνων της ΕΕ σε ό,τι αφορά τις δημόσιες συμβάσεις.

Αυτή τη στιγμή οι ελληνικές αρχές συνεργάζονται με την Επιτροπή και, λόγω του ότι η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, προς το παρόν δεν είναι δυνατό να γνωστοποιηθούν περαιτέρω στοιχεία.

pireas2day.gr

Διαβάστε ακόμα

Εξαιρετικά λεπτές είναι οι ισορροπίες ανάμεσα στον ΟΛΠ και την Cosco, σε σχέση με τη φιλική διευθέτηση για την επέκταση του προβλήτα ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων, μία εβδομάδα πριν από την αναμενόμενη επίσκεψη του προέδρου της Cosco Wei Jiafou και τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Χθες οι δύο πλευρές βρέθηκαν για ακόμη μια φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να καταλήξουν στη λεγόμενη φιλική διευθέτηση, η οποία επιδιώκεται από το Νοέμβριο του 2012.

Η πρόταση που εξετάζεται αυτή τη στιγμή είναι να ανασταλεί το εγγυημένο αντάλλαγμα το οποίο υποχρεούται να καταβάλλει κάθε χρόνο η Cosco για τη διαχείριση των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ, που «βάζει μπρος» από τον Ιούλιο, για να προχωρήσει στην επέκτασή της. Μια επένδυση αξίας 220 εκατ. ευρώ που δεν συμπεριλαμβάνεται στη σύμβαση παραχώρησης.

Η Cosco έχει καταθέσει ένα συγκεκριμένο οικονομικό μοντέλο με το οποίο υποστηρίζει ότι ο ΟΛΠ ΟΛΠ-2,72% θα βγει κερδισμένος σε επίπεδο εσόδων, ενώ αναλαμβάνει να κατασκευάσει και το νέο προβλήτα των πετρελαιοειδών, προϋπολογισμού πάνω από 10 εκατ. ευρώ.

Η αναστολή του εγγυημένου ανταλλάγματος σε αυτό το επίπεδο των διαπραγματεύσεων συνδέεται άμεσα με την πορεία του ΑΕΠ στη χώρα και την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Πάντως, από την πλευρά του ΟΛΠ εκφράζονται έντονες ανησυχίες και -σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Ν»- δεν απορρίπτουν την αναστολή, αλλά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ανεξάρτητο από την πορεία του ΑΕΠ.

Ωστόσο, έπειτα από τόσους μήνες διαπραγματεύσεων και με την προοπτική της επίσκεψης του captain Wei Jiafu στη χώρα μας την ερχόμενη εβδομάδα, οι δύο πλευρές απομακρύνονται.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει και εφόσον είχε λυθεί το θέμα, που από πλευράς Cosco είναι σε πρώτη προτεραιότητα, θα γίνονταν οι ανακοινώσεις για την επέκταση του προβλήτα ΙΙΙ, ενώ ενδεχομένως θα ενημερωνόταν και ο ισχυρός άντρας της Cosco για την πρόθεση του ΤΑΙΠΕΔ να πουλήσει το 74% των μετοχών του ΟΛΠ που κατέχει το Δημόσιο.

Και αυτό διότι η Cosco, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της να συμμετάσχει σε μια διαδικασία αγοράς του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΟΛΠ υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Η προειδοποίηση

Με το χρονόμετρο να μετράει αντίστροφα και τον υπουργό Ναυτιλίας Κωστή Μουσουρούλη να πετάει για τις Βρυξέλλες σήμερα, ώστε να πάρει έστω και προφορικά την έγκριση για το θέμα της φιλικής διευθέτησης, αλλά και για την πώληση των μετοχών, η Cosco χθες έριξε στο τραπέζι την προειδοποίηση της διαιτησίας, αφού ο χρόνος που προβλέπει η σύμβαση για τη φιλική διευθέτηση έχει περάσει προ πολλού.

Και αυτό γιατί η πλευρά του ΟΛΠ, σύμφωνα με πληροφορίες, πρότεινε να συμφωνήσουν ότι επιθυμούν να γίνει το έργο επέκτασης του προβλήτα ΙΙΙ, προϋπολογισμού 220 εκατ. ευρώ, χωρίς να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την αναστολή του εγγυημένου.

Οι απόψεις

Ο ΟΛΠ στις διαπραγματεύσεις εκφράζει επιφυλάξεις, που αφορούν από τη μια τα έσοδά του και από την άλλη την επίδραση της συμφωνίας στην τιμή της μετοχής της εταιρείας. Θεωρούν ότι η αναστολή του εγγυημένου ανταλλάγματος είναι πολύ πιθανό να έχει αρνητικό αντίκτυπο στους επενδυτές και να παρουσιάσει κάμψη η μετοχή, κάτι που θα είναι κρίσιμο εν όψει της ιδιωτικοποίησης της εταιρείας.

Παράλληλα έχει εκφράσει αμφιβολίες για το κατά πόσο τα έσοδα θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα ή και θα αυξηθούν.

Στον αντίποδα, όμως, η Cosco υπολογίζει ότι με την κάθετη αύξηση της κίνησης λόγω και της λειτουργίας του ανατολικού προβλήτα ΙΙΙ θα καταβάλλει μεγαλύτερο αντίτιμο στον ΟΛΠ απ’ ό,τι προβλέπει το αντάλλαγμα.

Επίσης, μόλις ολοκληρωθεί και η δυτική πλευρά του προβλήτα ΙΙΙ, μέχρι το 2016, η συνολική χωρητικότητα της ΣΕΠ θα φτάσει τα 6,5 εκατ. teu ετησίως, με αποτέλεσμα τα έσοδα να εκτοξευτούν, ενώ θα δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας.

Γενική συνέλευση

Την επόμενη εβδομάδα, μετά την προγραμματισμένη επίσκεψη του captain Wei, θα πραγματοποιηθεί και η γενική συνέλευση του ΟΛΠ κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να τοποθετηθεί επισήμως το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έχει ζητήσει να τεθεί θέμα αλλαγής μελών του διοικητικού συμβουλίου.

naftemporiki.gr

Διαβάστε ακόμα