Σημαντικές εξελίξεις στον ναυτιλιακό κλάδο και τον θαλάσσιο τουρισμό σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ιδιωτικών και Επαγγελματικών Θαλαμηγών (ΠΕΠΙΕΘ), Cpt Γιώργο Βάλλη, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την προστασία του κλάδου.
Χάρη στις ενέργειες της ΠΕΠΙΕΘ, το υπουργείο Ναυτιλίας παρενέβη για να ανατρέψει την αιφνιδιαστική απαγόρευση πρόσδεσης στο Παλιό Λιμάνι των Σπετσών, προστατεύοντας τον θαλάσσιο τουρισμό και την οικονομία του νησιού.
Πρωτοβουλίες της ΠΕΠΙΕΘ για τη Ναυτιλία:
Ο Cpt Γιώργος Βάλλης έχει αναδείξει επανειλημμένα τα προβλήματα του ναυτιλιακού κλάδου, επιδιώκοντας λύσεις που διασφαλίζουν την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, την ενίσχυση των δικαιωμάτων των ναυτικών και την ανάπτυξη του ελληνικού yachting.
Μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν στη συνάντηση και για τα οποία «φωνάζει» συνεχώς η Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ιδιωτικών και Επαγγελματικών Θαλαμηγών και ο Γιώργος Βάλλης, ήταν:
- Η φορολογική μεταχείριση των ναυτικών, με στόχο ένα δικαιότερο φορολογικό καθεστώς που θα εξισώσει τους ναυτικούς με τους εργαζόμενους στη στεριά.
- Οι ναυτικές φωτοβολίδες, καθώς η ανεξέλεγκτη διάθεσή τους έχει οδηγήσει σε επικίνδυνα περιστατικά. Προτείνεται αυστηρότερος έλεγχος στην αγορά, χρήση και καταστροφή τους.
- Τα εργασιακά δικαιώματα των γυναικών ναυτικών, με έμφαση σε ζητήματα μητρότητας και ισότητας.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα iefimerida, ο Cpt Βάλλης τόνισε: «Οι ναυτικοί είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, αλλά για χρόνια έχουν μείνει έξω από τις βασικές μεταρρυθμίσεις που θα τους προστάτευαν. Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει γενναίες αποφάσεις για να διασφαλίσει δίκαιες συνθήκες εργασίας και να στηρίξει τον κλάδο μας».
Το Παλιό Λιμάνι Σπετσών και η Ανατροπή της Απαγόρευσης
Ταυτόχρονα, έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του λιμενάρχη Σπετσών να απαγορεύσει την πρόσδεση σκαφών στο Παλιό Λιμάνι του νησιού, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και χωρίς να εξηγηθεί ο λόγος ή η διάρκεια του μέτρου.
Η απόφαση αυτή θεωρήθηκε καταστροφική για τον τουρισμό και την οικονομία του νησιού, δεδομένου ότι οι Σπέτσες αποτελούν κορυφαίο προορισμό του θαλάσσιου τουρισμού, προσφέροντας σημαντική συμβολή στο ΑΕΠ.
Μετά την κατακραυγή από τους επαγγελματίες του κλάδου και τις έντονες διαμαρτυρίες των τοπικών φορέων, το υπουργείο Ναυτιλίας παρενέβη άμεσα και ανακάλεσε την απόφαση, επιτρέποντας εκ νέου την αγκυροβολία και διέλευση σκαφών.
Ο πρόεδρος της ΠΕΠΙΕΘ, Γιώργος Βάλλης, τόνισε στο iefimerida, ότι η απόφαση που δημοσιεύθηκε για το Παλιό Λιμάνι όσον αφορά τις λιμενικές αρχές και τα παράνομα ναύδετα είναι σωστή. Ωστόσο, επισήμανε το εξίσου σημαντικό ζήτημα του ελληνικού θαλάσσιου τουρισμού και του yachting.
«Αν έδιωχναν όλα τα σκάφη από το Παλιό Λιμάνι, θα δημιουργούνταν τα εξής προβλήματα. Πρώτον, δεν θα είχαν πού να πάνε, δεύτερον, οι εγκαταστάσεις του νέου λιμανιού έχουν μπίντες που θα μπορούσαν να ξεκολλήσουν και κρίκους που ήταν έτοιμοι να ανοίξουν. Επιπλέον, επειδή το πέρασμα και το στενό δεν έχουν προβλεφθεί να γίνει αυστηρή τήρηση του κανονισμού λιμένα (υπάρχει θέμα ταχύτητας του στενού), θα δημιουργούνταν μεγάλα απόνερα και κυματισμοί, με κινδύνους για τις παραλίες όπου θα υπήρχαν λουόμενοι».
Όπως πρόσθεσε ο Cpt Γιώργος Βάλλης: «Ειδικά οι Σπέτσες και η Ύδρα, όπου στον Σαρωνικό είναι σαν τη Μύκονο και τη Σαντορίνη στις Κυκλάδες, οι επιπτώσεις θα ήταν τεράστιες. Όλος αυτός ο κόσμος δεν θα μπορούσε να προσεγγίσει το νησί, πράγμα που θα είχε αρνητικό αντίκτυπο, για παράδειγμα, στα εστιατόρια και τα μαγαζιά. Θα ήταν ταφόπλακα».
Τα ζητούμενα για την ασφαλή λειτουργία του λιμανιού
Για την ασφαλή λειτουργία του λιμανιού, η ΠΕΠΙΕΘ επισημαίνει την ανάγκη για:
- Τήρηση του κανονισμού λιμένα με σαφείς κανόνες για τις ταχύτητες διέλευσης, ώστε να αποφευχθούν ατυχήματα από τα απόνερα.
- Οριοθέτηση ακτογραμμών και οργανωμένων παραλιών, διασφαλίζοντας ασφαλείς αποστάσεις από τις θαλάσσιες δραστηριότητες.
- Βελτίωση των υποδομών τόσο στο παλιό όσο και στο νέο λιμάνι, προκειμένου να υποστηριχθεί η ασφαλής πρόσδεση των σκαφών.
Η παρέμβαση του υπουργείου ήταν καθοριστική για την επαναφορά της ισορροπίας στις Σπέτσες, όμως η υπόθεση ανέδειξε βαθύτερα ζητήματα διαχείρισης των λιμενικών υποδομών και της πολιτικής για τον θαλάσσιο τουρισμό.