Δεκαέξι μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες επιβραδύνουν τα φορτηγά πλοία για να προστατεύσουν τις γαλάζιες φάλαινες

Με το βλέμμα στο περιβάλλον δεκαέξι παγκόσμιες ναυτιλιακές εταιρείες αποφάσισαν να επιβραδύνουν τα φορτηγά πλοία τους στα ανοικτά των ακτών της Καλιφόρνιας έτσι ώστε να προστατεύσουν τις γαλάζιες φάλαινες και την ατμόσφαιρα.

Το πρόγραμμα συνεχίζει να επεκτείνεται επιτυγχάνοντας έτσι μεγαλύτερα περιβαλλοντικά οφέλη.

Οι συμμετέχοντες σε μια πρωτοβουλία για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την προστασία των απειλούμενων φαλαινών ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα από το πρόγραμμα το 2020 αναγνωρίζοντας τις ναυτιλιακές εταιρείες που συμμετείχαν με επιτυχία, μειώνοντας τις ταχύτητες των πλοίων σε 10 κόμβους ή και λιγότερο στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο και στη Νότια Καλιφόρνια.

Το πρόγραμμα αυτό, που ονομάζεται “Προστασία των Γαλάζιων Φαλαινών και των Μπλε Ουρανών”, έτρεξε  από τις 15 Μαΐου 2020 έως τις 15 Νοεμβρίου 2020.

Οι ναυτιλιακές εταιρείες έλαβαν αναγνώριση και οικονομικά βραβεία βάσει της απόστασης που διανύουν τα πλοία τους μέσω των ζωνών μείωσης ταχύτητας σκαφών (VSR) στους 10 κόμβους ή λιγότερο και με μέση ταχύτητα 12 κόμβων.

Στόχος των εταιρειών και της  Εθνικής Ωκεανικής και Ατμοσφαιρικής Διοίκησης (NOAA)  είναι όλα τα σκάφη να έχουν ταχύτητα 10 κόμβων κατά τους μήνες αφθονίας της μπλε φάλαινας έτσι ώστε να προστατευτούν από θανατηφόρα ατυχήματα.

Οι παρατηρούμενοι και τεκμηριωμένοι θάνατοι φαλαινών υπό εξαφάνιση από χτυπήματα πλοίων ανήλθαν συνολικά σε 49 από το 2007-2020 και πιθανώς αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό κλάσμα του συνολικού αριθμού των θανάτων ετησίως.

Το πρόγραμμα επίσης αφορά τους “Μπλε ουρανούς” και συγχρονίζεται σε μια εποχή όπου οι συγκεντρώσεις όζοντος (αιθαλομίχλη) είναι υψηλές. Ο στόχος των 10 κόμβων επιτρέπει στα πλοία να ταξιδεύουν με αποδοτικό λειτουργικό φορτίο χρησιμοποιώντας λιγότερα καύσιμα και παράγοντας λιγότερη ρύπανση. Τα πλοία που διέρχονται από την ακτή της Καλιφόρνιας παράγουν οξείδια αζώτου (NOx, πρόδρομος αιθαλομίχλης), οξείδια θείου (SOx), ρύπανση σωματιδίων και αέρια θερμοκηπίου. Αυτά τα πλοία ελευθερώνουν περισσότερους από 200 τόνους ΝΟχ ανά ημέρα, γεγονός που επηρεάζει τα επίπεδα του όζοντος στην ξηρά.

Το πρόγραμμα είναι μια συνεργατική προσπάθεια από τους ακόλουθους οργανισμούς:

· Περιοχή ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Santa Barbara County

· Περιοχή ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της κομητείας Ventura

· Περιοχή διαχείρισης ποιότητας αέρα στην περιοχή Bay

·  Channel Islands, Cordell Bank, Greater Farallones

· Το Ίδρυμα Volgenau

· California Marine Sanctuary Foundation

· Ένωση Greater Farallones

· Κέντρο περιβαλλοντικής άμυνας

· Blue Conservation Science

· Συμβουλευτική Starcrest

· Ίδρυμα Ωκεανογραφίας Scripps

Τι λένε οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα:

«Καθώς η ατμοσφαιρική ρύπανση από οχήματα και σταθερές πηγές μειώνεται με τις νέες τεχνολογίες, οι εκπομπές από πλοία που πηγαίνουν στον ωκεανό γίνονται ακόμη πιο επιζήμιες για την ποιότητα του αέρα. Αυτό το εθελοντικό πρόγραμμα που βασίζεται σε κίνητρα είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος μείωσης των εκπομπών βραχυπρόθεσμα έως ότου εφαρμοστούν νέες τεχνολογίες στο διεθνή στόλο. Είμαστε ευγνώμονες για τη συνεχιζόμενη συμμετοχή και την αυξημένη συνεργασία των ναυτιλιακών εταιρειών και τους συγχαίρουμε για την περιβαλλοντική τους ευθύνη.”

Dr. Laki Tisopulos, υπεύθυνος ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, κομητείας Ventura:

«Επικροτούμε τις συμμετέχουσες ναυτιλιακές εταιρείες, πολλές από τις οποίες επιστρέφουν σε αυτό το πρόγραμμα κάθε χρόνο. Οι εθελοντικές προσπάθειές τους να επιβραδύνουν τα σκάφη τους έχουν οδηγήσει σε σημαντικά οφέλη για την ποιότητα του αέρα και τις φάλαινες που απειλούνται με εξαφάνιση. Αυτό το πρόγραμμα συνεχίζει να δείχνει τι μεγάλα πράγματα μπορούν να συμβούν όταν συνεργάζονται τοπικοί, κρατικοί, εθνικοί και διεθνείς οργανισμοί. ”

Kristen Hislop, Διευθυντής προγράμματος θαλάσσιας διατήρησης, Κέντρο Περιβαλλοντικής Άμυνας:

«Είμαστε περήφανοι που είμαστε μέρος αυτής της συνεργασίας που συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και στην προστασία των θαλάσσιων ειδών, ιδιαίτερα των απειλούμενων φαλαινών. Κάθε χρόνο, η αυξανόμενη συμμετοχή των ναυτιλιακών εταιρειών συμβάλλει στο στόχο ενός βιώσιμου αποτελέσματος. Συγχαίρουμε ιδιαίτερα τις εταιρείες που απέρριψαν τα κίνητρά τους, πράγμα που δείχνει πραγματικά την υποστήριξή τους στο έργο και το περιβάλλον. Ελπίζουμε ότι πολλοί περισσότεροι θα ακολουθήσουν έτσι ώστε να βελτιώσουμε σημαντικά την υγεία των ωκεανών και των ανθρώπων για τις μελλοντικές γενιές. “

Διαβάστε ακόμα