Δεύτερο σοβαρό περιστατικό σε ένα χρόνο σε μεξικανικό πλοίο

Ένα μέλος του πληρώματος από δεξαμενόπλοιο με σημαία Κούβας, το οποίο βρισκόταν εν πλω από το Μεξικό προς την Βενεζουέλα αναφέρθηκε αγνοούμενο. Το περίεργο της υπόθεσης, σύμφωνα με το Reuters,  είναι ότι στο ίδιο πλοίο υπήρξε και δεύτερο σοβαρό περιστατικό πριν περίπου ένα χρόνο.

Ο ναυτικός Rafael Desiderio Martinez Alonso δεν βρήκε την περασμένη Κυριακή στο δεξαμενόπλοιο Petion, το οποίο είχε αποπλεύσει στις 6 Μαΐου από το λιμάνι του Βερακρούζ του Μεξικού με προορισμό το Cardon στη δυτική ακτή της Βενεζουέλας.

Η έκθεση του ναυτιλιακού πρακτορείου δεξαμενόπλοιων στις λιμενικές αρχές της Βενεζουέλας σχετικά με το περιστατικό αναφέρει ότι ο Martinez Alonso, ο οποίος ήταν ένας από τους ηλεκτροσυγκολλητές του πλοίου, πιστεύεται ότι έπεσε στη θάλασσα, για την ώρα όμως δεν έχει αναφερθεί επίσημα νεκρός.

Ο γενικός συναγερμός του δεξαμενόπλοιου ενεργοποιήθηκε την ίδια μέρα για να ξεκινήσουν τις επιχειρήσεις αναζήτησης και διάσωσης, αλλά μετά από 24 ώρες ο ναυτικός δεν βρέθηκε, ανέφερε η έκθεση στις 11 Μαΐου.

Η έκθεση δεν αναφέρει πουθενά την εθνικότητα του Martinez Alonso, αν και τα πλοία με σημαία Κούβας έχουν σχεδόν πάντα κουβανέζικης καταγωγής ναυτικούς.

Το πλοίο σταμάτησε την Δευτέρα για περίπου 18 ώρες κοντά στα νησιά Cayman της Καραϊβικής, αλλάζοντας την κατάστασή του στο AIS από εν πλω σε κατάσταση ακυβερνησίας, ενώ συνέχισε το ταξίδι του για την Βενεζουέλα την Τρίτη.

Στο ίδιο πλοίο πέρυσι συνέβη ακόμη ένα περιστατικό όταν ναυτικός έπεσε στη θάλασσα και σκοτώθηκε ενώ το πλοίο βρισκόταν αγκυροβολημένο κοντά στο λιμάνι Amuay της Βενεζουέλας.

Τόσο το Petion όσο και η διαχειρίστρια εταιρεία, η Caroil Transport Marine Ltd που είναι εγγεγραμμένη στην Κύπρο, δέχθηκαν κυρώσεις από στις ΗΠΑ το 2019 για τη μεταφορά πετρελαίου από την Βενεζουέλα στην Κούβα. Το πλοίο βρισκόταν στο Μεξικό μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου.

Επίσης ένα άλλο δεξαμενόπλοιο, το Ντομάνι με σημαία του Καμερούν, έφτασε στα ύδατα της Βενεζουέλας τον Μάρτιο με ένα νεκρό μέλος του πληρώματος, σύμφωνα με δύο πηγές. Ο θάνατος αναφέρθηκε ως αυτοκτονία ενώπιον των αρχών της Βενεζουέλας.

Φωτογραφία: https://in-cyprus.philenews.com

Διαβάστε ακόμα